Centralele nucleare europene prezintă sute de defecţiuni, arată un raport al UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Testele de stres arată că toate centrale nucleare au nevoie de îmbunătăţiri în privinţa siguranţei Foto Shutterstock
Testele de stres arată că toate centrale nucleare au nevoie de îmbunătăţiri în privinţa siguranţei Foto Shutterstock

Reactorele nucleare de pe întreg teritoriul Europei şi în special cele din Franţa prezintă sute de defecte, arată un raport întocmit după efectuarea testelor de stres în rândul centralelor din UE.

Aceste teste urmăresc să evalueze dacă cele 143 de reactoare nucleare autorizate pot rezista în faţa unor  evenimente extreme (cutremur sau atac terorist) şi au fost demarate în urma accidentului nuclear de la Fukushima (Japonia), produs în urmă cu 18 luni.

Comisarul European pentru energie, Gunther Oettinger, va prezenta raportul final şi recomandările sale la următorul summit UE de pe 18 şi 19 octombrie. „Am reevaluat toate instalaţiile nucleare puternice din Europa în urma tragediei de la Fukushima“, a declarat purtătorul de cuvânt al comisiei pentru energie, Marlene Holzner, citat de „EuObserver“.

Între timp, însă, o copie a raportului a fost furnizată de o sursă anonimă cotidianului francez „Le Figaro“ şi celui german „Die Welt“. Potrivit acestor informaţii, niciuna dintre cele 58 de centrale nucleare puternice ale Franţei nu au îndeplinit standardele internaţionale de securitate impuse de Agenţia pentru Energie Atomică (AEA).

„Pentru prima dată în istorie, o să ştim cu siguranţă dacă toate acele standarde sunt sau nu aplicate în cadrul tuturor reactoarelor nucleare din Europa“, a specificat Holzner.

Raportul nu recomandă închiderea niciunei instalaţii nucleare din UE, dar subliniază că aducerea lor la standardele recomandate ar costa în jur de 25 de miliarde de euro. Un număr de 19 reactoare nucleare franceze nu aveau instrumente de măsurare seismice, scrie şi Le Figaro. Ziarul notează că echipamentele de salvare şi recuperare, în caz de dezastru, nu sunt protejate adecvat, spre deosebire de cele din Germania, Marea Britanie sau Suedia.

Autorităţile belgiene au decis în luna august să închidă două dintre cele şapte reactoare, după ce au descoperit mii de crăpături. Descoperirea acelor fisuri a venit la două luni după ce şi-au trimis rezultatele testelor de stres către CE, în aprilie.

„Rezultatele testelor de stres sunt încă perfect valide. În orice caz, au avut un scop diferit“, a anunţat autoritatea de reglementare belgiană, la vremea respectivă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite