Cele mai importante alegeri din istoria Moldovei: coaliţia pro-europeană ia în calcul o alianţă cu Partidul Comunist dacă nu obţine majoritate duminică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bălţiul este plin de materiale de promovare a Partidului Comunist
Bălţiul este plin de materiale de promovare a Partidului Comunist

În Moldova, comunişti nu sunt doar comuniştii, spune Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului. Partidul Socialiştilor lui Igor Dodon a împânzit Moldova cu panouri în care, din stânga lui Putin, le promite oamenilor că vor merge „înainte cu Rusia”. Între timp, coaliţia pro-europeană nu exclude ideea de a se alia cu Partidul Comunist al lui Voronin la guvernare pentru a continua parcursul către UE.

Imediat după ce a fost tras pe tuşă de Curtea de Apel, Renato Usatîi a anunţat că va face alianţă cu comuniştii, dar nu Voronin, adică Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM). Asta pentru că, în timp ce afacerile îl trăgeau pe Usatîi spre Moscova, PCRM-ul lui Voronin s-a abţinut în ultimele luni să mai promoveze uniunea vamală pe care Putin încearcă s-o întindă în spaţiul ex-sovietic. 

„Nu putem spune că toţi care aveau de gând să-l voteze pe Usatîi vor trece la socialişti sau la comunişti. Poate socialiştii vor profita de o parte din votanţii lui Usatîi, dar nu cred că va fi un vot masiv. Pentru Usatîi opta mai mult populaţia rusofonă, deşi erau şi etnici moldoveni care confirmau că vor vota pentru el. ”, explică pentru „Adevărul” Vlad Ghiţu (foto), consilier municipal din Bălţi, membru al Partidului Liberal Democrat din Moldova.

vlad ghitu foto elena dumitru

„Comuniştii de la Bălţi, de fapt, ei i-au deschis uşa lui Usatîi cu ani în urmă şi umblau cu el la braţ prin Parlament, atunci chiar era un aliat al lor, până când şi-au dat seama că el chiar intră în politică şi începe să rupă din electoratul lor”, continuă politicianul pro-european. 

Socialiştii sunt consideraţi, într-adevăr, principalii câştigători ai scoaterii lui Usatîi din cursă. Ei au şi plusat în oraşele rusofone, acolo unde Usatîi era favorit înainde de decizia Curţii de Apel. Găgăuzia şi Bălţiul sunt împânzite de materiale de promovare a Partidului Socialist. Pe panouri uriaşe, Igor Dodon, liderul partidului care s-a rupt de sub aripa fostului preşedinte comunist Vladimir Voronin, stă înghesuit într-un colţ. Pe mai bine de jumătate din imagine se întinde Vladimir Putin, cu care politicianul moldovean s-a pozat acum două săptămâni, când preşedintele rus l-a chemat la Kremlin. 

găgăuzia foto sandu tarlev

„Eu sper ca PLDM, PL şi PD să refacă o alianţă, să vedem dacă se reuşeşte. Se discută mult şi despre atragerea în orbita guvernamentală a Partidului Comunist din Republica Moldova, care, în ultima perioadă, n-a spus nu apropierii de Uniunea Europeană. Nu ştiu dacă la noi este posibilă o coaliţie de unitate naţională atât de largă, nu avem astfel de experienţe”, continuă Ghiţu.  

Şi ce încredere ar mai avea oamenii într-o coaliţie pro-europeană formată şi din comunişti? „Dacă PLDM, PL şi PD nu reuşesc să obţină 51-52% din voturi, atunci oamenii să înţeleagă că ţara trebuie guvernată”. 

„Decât să avem alegeri anticipate, decât instabilitate, criză politică... E ultimul lucru pe care ni-l putem permite, nu avem nevoie de aşa ceva.  Aşa că, în unele circumstanţe, o astfel de coaliţie ar trebui să se formeze, dacă este necesară pentru ţară. Să ţinem cont că şi din PCRM a plecat anul acesta aripa radicală, iar asta permite un dialog”, continuă Ghiţu. 

găgăuzia foto sandu tarlev

Dacă pro-europenii vor câştiga o majoritate confortabilă duminică, atunci din partea coaliţiei se aşteaptă accelerarea reformelor şi a procesului de aderare la UE. În paralel, analiştii se aşteaptă însă la o reacţie fermă din partea Rusiei, pentru care se pregăteşte şi clasa politică. 

„Clar că Moldova va declara că parcursul pro-european va fi unul mai dinamic, Rusia va lua atitudine post-electoral, nu cred că se va ajunge până la stoparea livrării de gaze. În rest, embargouri avem la toate capitolele, mai rău ce se poate? Poate fi presiune asupra moldovenilor care se află la muncă în Rusia. Dar asta este ca un bumerang: poţi pedepsi oameni nevinovaţi pentru că Moldova vrea să devină o ţară mai liberă, cu şanse de modernizare, nu să revină în Imperiul Rus. Rusia trebuie să-şi dea seama că până aici s-a putut, mai departe nu. Dar vedem că politica lui Putin este foarte agresivă anul acesta, în raport cu Ucraina în primul rând, dar şi în Moldova s-au activat agenţi. Pot exista provocări, dar eu sper că totul va fi paşnic”, spune Ghiţu. 

„Până anul acesta, integrarea în UE era mai mult un subiect elitist. Anul acesta a adus însă o dinamică nemaipomenită a apropierii Moldovei de UE. Cu cât mai mult mergem spre UE şi spre reforme, sunt factori care se împotrivesc. Rusia este un factor primordial. 

Bălţiul este într-adevăr un oraş sensibil la astfel de provocări, poate mai puţin decât Găgăuzia, acolo au avut loc mult mai multe turbulenţe. 

Ceea ce nu a reuşit să facă guvernarea şi nici societatea civilă în ansamblu în această perioadă este să transmită un mesaj formulat accesibil pentru cetăţeni – care ar fi beneficiile, costurile, ce ne aşteaptă... S-a vorbit mult, mult, dar la nivel de intenţii, că e bine să facem asta, că e bine să mergem încolo. Dar nu s-a vorbit pe înţelesul cetăţeanului”, spune politicianul PLDM.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite