Cea mai lovită ţară europeană de al doilea val se întoarce la carantina totală. Printre măsuri, limitarea vizitelor la un singur „partener de îmbrăţişare”
0Belgia impune din nou măsuri dure de combatere a răspândirii virusului SARS-CoV-2 pe fondul unei crize tot mai profunde a sistemului medical, întorcându-se la o carantină strictă pe teritoriul întregii ţări.
„Ţara noastră se află într-o stare de urgenţă sanitară. Presiunea este imensă, aşa cum aţi văzut fără îndoială în ultimele zile ”, a spus vineri premierul belgian, Alexander De Croo, conform Brussels Times. „În momentul de faţă, există o singură alegere şi aceasta este pentru noi toţi să susţinem sectorul nostru de asistenţă medicală cât de mult putem. Trebuie să ne limităm cât mai mult posibil contactele fizice."
„Ne întoarcem într-un blocaj strict, care are un singur scop: să ne asigurăm că sistemul nostru de sănătate nu se prăbuşeşte”, a spus De Croo.
Măsurile vor intra în vigoare duminică seara şi vor rămâne valabile până la 13 decembrie, urmând să fie evaluate pe 1 decembrie.
Măsurile care vor intra în vigoare
- Primirea de vizitatori în locuinţă nu mai este permisă, cu excepţia unui singur aşa-numit „partener de îmbrăţişare”. Persoanele care locuiesc singure pot să aibă doi parteneri de îmbrăţişare.
- Afacerile neesenţiale trebuie să se închidă. Numai magazinele alimentare şi farmaciile pot rămâne deschise.
- Activităţile nemedicale care presupun un contact direct cu oamenii - precum cele desfăşurate, de exemplu, de frizeri - sunt stopate.
- Şcolile vor rămâne închise până pe 15 noiembrie. Elevii din clasele primare se vor duce după 15 noiembrie la şcoală, iar pentru ceilalţi va fi instituit un sistem mixt de predare online/faţă în faţă. În învăţământul superior, activităţile se vor desfăşura de la distanţă până la sfârşitul anului universitar, dar unii studenţi din primul an de facultate se vor putea duce fizic la cursuri în anumite circumstanţe după 1 decembrie.
- Telelemunca este obligatorie. Dacă acest lucru nu este posibil, masca şi ventilaţia devin obligatorii la locul de muncă
- Parcurile de distracţii şi grădinile zoologice vor fi închise.
- Funeraliile sunt limitate la maximum 15 persoane, fără mese.
- Hotelurile pot rămâne deschise, dar serviciile de catering trebuie făcute în cameră, nu la restaurantul hotelului sau în alte zone similare.
- Interdicţiile de mişcare pe timpul nopţii rămân în vigoare.
Belgia, lovită dur de al doilea val al pandemiei
Belgia s-a confruntat cu una dintre cele mai ridicate rate ale mortalităţii în timpul primului val al pandemiei din primăvară. În prezent, Belgia are cea mai mare rată de infectare din Europa şi mai mult de jumătate dintre cele aproximativ 2,000 de paturi de terapie intensivă sunt ocupate de pacienţi COVID-19, scrie BBC.
În ultimele două săptămâni, pe teritoriul belgian au fost 1,600 de infectări şi 8,4 decese la 100,000 de locuitori, conform datelor publice ale Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor.
Rata totală a mortalităţii din Belgia este una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană, fiind depăşită doar de cea din Cehia. Peste 11,300 de persoane au murit într-o ţară care are o populaţie de aproximativ 11,5 milioane.