Ce spun specialiştii despre cauza inundaţiilor din Europa. Activitatea umană a mărit de sute de ori probabilitatea unor fenomene extreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
The Guardian răspunde la o serie de întrebări care
încearcă să găsească o legătură între fenomenele meteo extreme şi schimbările
climatice. FOTO: EPA-EFE
The Guardian răspunde la o serie de întrebări care încearcă să găsească o legătură între fenomenele meteo extreme şi schimbările climatice. FOTO: EPA-EFE

Specialiştii climatologi cred că schimbările climatice vor face ca vremea să devină şi mai capricioasă, iar oamenii înrăutăţesc situaţia. The Guardian a publicat un material în care încearcă să răspundă câtorva întrebări legate de fenomenele meteo extreme şi schimbările climatice. Ei se tem că panta pe care se află omenirea este mai abruptă decât se credea până acum.

Oamenii de ştiinţă au prezis de mult timp că schimbările climatice vor aduce mai multe fenomene meteo extreme - valuri de căldură, secetă, inundaţii. Emisiile de gaze provenite din activitatea umană, incendiile de pădure şi alte activităţi încălzesc planeta. Pe măsură ce atmosfera devine mai caldă, reţine mai multă umezeală, ceea ce produce mai multe ploi. Toate zonele care se confruntă acum cu inundaţii - Germania, Belgia, Olanda, Londra, Edinburgh, Tokyo etc. - ar fi avut ploi de vară puternice chiar şi fără criza climatică, dar e puţin probabil ca inundaţiile să fi avut o asemenea intensitate, conform Digi24. 

Ce dovezi există că activitatea umană agravează inundaţiile şi valurile de căldură?

În primul rând, recordurile sunt depăşite din ce în ce mai des. Cei mai călduroşi şapte ani în istoria înregistrărilor meteo au fost începând din 2014 încoace. În al doilea rând, oamenii de ştiinţă au la dispoziţie acum analize statistice şi modele computerizate pentru a calcula cât de probabil este să se petreacă anumite fenomene meteo ca urmare a presiunii pe care o exercită omul asupra sistemului climatic.

De exemplu, emisiile de gaze provocate de om au crescut de cel puţin 150 de ori probabilitatea producerii cupolei de căldură care a acoperit Canada şi America de Nord luna trecută şi de peste 600 de ori probabilitatea producerii valului de căldură prelungit care a lovit Siberit anul trecut, potrivit Guardian.

Richard Betts, şeful echipei de cercetare a impactului climatic de la Met Office Hadley Centre, afirmă că astfel de calcule înlătură ipoteza că "fenomenele meteo extreme se produc oricum, nu trebuie să ne facem griji". Încă nu s-a făcut un calcul pentru inundaşiile recente din Europa deoarece analiza datelor durează câteva zile.

Ploaia de 24 de ore înregistrată miercuri la staţia meteo Stammheim din Cologne (Germania) a fost de 155 mm, mult peste maximul zilnic precedent, de 95 mm. În urmă cu două săptămâni, temperaturile record înregistrate la Lytton (Canada) au depăşit precedentul maximum cu o diferenţă uriaşă de 5 grade Celsius.

Aceste cifre sunt dincolo de cel mai rău scenariu. O teorie ar fi că topirea gheţii arctice a făcut curentul jet stream mai neregulat. Nu există încă un consens ştiinţific asupra acestui aspect, dar experţii sunt din ce în ce mai îngrijoraţi că lumea se află pe o pantă mai periculoasă decât se credea până acum.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite