Ce spun bărbații ucraineni de peste hotare despre noua lege a mobilizării care îi obligă să se înregistreze pentru a beneficia de servicii consulare

0
Publicat:

În condițiile în care Ucraina are nevoie disperată de soldați pentru a-și întări apărarea care se surpă în fața invaziei Rusiei, ambasadele ucrainene au suspendat temporar serviciile consulare pentru bărbații de vârstă militară, exercitând noi presiuni asupra acestora pentru a se întoarce acasă și a lupta, relatează Washington Post.

Soldat ucrainean la o fostă poziție defensivă rusă pe frontul din Zaporojie FOTO EPA-EFE

Suspendarea serviciilor pentru cetățeni, cum ar fi reînnoirea pașapoartelor, se dorește a fi un pas preliminar intrării în vigoare a unei noi legi mobilizării la 18 mai. Potrivit acesteia, toți bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani sunt obligați să își actualizeze datele la un birou local de recrutare în termen de 60 de zile.

Legea marțială, în vigoare de la începutul invaziei Rusiei în februarie 2022, interzice bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani să părăsească țara. Totuși mulți bărbați care se temeau că vor fi trimiși pe front au fugit de atunci din țară: în același timp, mii de ucraineni trăiau deja în străinătate. Acum, toți se confruntă cu presiuni care le-ar putea restricționa mișcările.

Oleksandr

„Cu toții ne-am simțit ca și cum ne-ar fi fugit pământul de sub picioare”, a dezvăluit Oleksandr, un bărbat de 42 de ani din Kiev care locuiește acum în Austria. „Că Ucraina nu mai vrea să ne sprijine”, a spus el.

Susținătorii noii legi sunt de părere că bărbații care trăiesc în afara Ucrainei - poate zeci de mii de cetățeni - nu își sprijină suficient de mult țara în momentele în care are cea mare nevoie.

Oficialii ucraineni insistă asupra faptului că legea mobilizării va conferi o mai mare „corectitudine” înrolărilor, eliminând multe excepții și simplificând procesul de recrutare. Totodată, ei subliniază faptul că guvernul are nevoie urgentă de informații exacte despre cetățenii care sunt eligibili pentru serviciul militar.

În Ucraina, bărbații care își furnizează informațiile la un birou de recrutare vor primi documente, pe care trebuie să le prezinte de fiecare dată când desfășoară orice activitate oficială în Ucraina, cum ar fi înregistrarea unei căsătorii sau obținerea unui permis de conducere. Cei care locuiesc în străinătate vor avea nevoie de aceeași documentație pentru a beneficia de servicii consulare.

În cadrul unui interviu telefonic, Oleksandr, care trăiește în Austria de dinainte de invazie, a mărturisit că se simte persecutat, ca și cum guvernul ucrainean l-ar vâna. „A fost înfăptuită ca o mișcare de «du-te dracului» - «acum te vom prinde, pentru a te face să te simți rău, pentru a te pedepsi»”, a spus el.

„Nu mi-e frică că mor", a adăugat Oleksandr. „Cea mai mare teamă a mea este că aș putea fi capturat și trecut prin tortură”, a spus el.

Alți bărbați vizați de această politică au exprimat sentimente similare de furie. În același timp, prevederile noii legii privind mobilizarea aruncă o nouă lumină asupra unei falii tot mai adânci între bărbații care au plecat pe front și cei care nu au făcut-o, între familiile ai căror apropiați sunt expuși zilnic pericolului și cei care trăiesc în siguranță, în unele cazuri la multe mii de kilometri distanță.

Ce spus responsabilii de la Kiev

Dacă va avea succes, legea mobilizării ar putea furniza sute de mii de noi soldați pentru efortul de război - trupe de care are nevoie cu disperare pentru a opri recentele progrese ale Rusiei, spun oficialii de la Kiev.

„Nu va exista nicio restricție sau întoarcere forțată a cetățenilor ucraineni, indiferent de sex sau vârstă, într-o țară care se află în război”, a declarat vicepremierul ucrainean Olga Ștefanișina, conform unor declarații publicate săptămână trecută de Deutsche Welle. A adăugat, totuși: „Nu există soluții ușoare pentru problemele de război, și să nu uităm că războiul este în curs de desfășurare și trebuie să îl câștigăm”.

Nu se știe câți ucraineni ar putea fi în situația de a fi privați de servicii consulare. Mulți bărbați au părăsit Ucraina în mod legal - pentru tratamente medical sau pentru studii, printre alte motive.

Perspectiva unor țări care găzduiesc ucraineni

Oficialii de la Ministerul ucrainean de Externe au declarat că încearcă să adune date pentru a afla numărul celor care trăiesc în străinătate. Sâmbătă, într-un interviu acordat postului de televiziune polonez TVN24, ambasadorul Ucrainei la Varșovia, Vasil Zvarici, a declarat că autoritățile ucrainene „estimează că există zeci de mii de persoane de vârstă militară numai în Polonia”.

Andrii

Andrii, în vârstă de 38 de ani, care locuiește în Polonia, a dezvăluit că el crede că guvernul ucrainean acționează impulsiv. „Am impresia că țara pe care o iubesc și o prețuiesc se comportă ca un adolescent imatur și ofensat”, a spus el.

„Întotdeauna m-am poziționat și voi continua să mă poziționez ca ucrainean în toate situațiile. Dar dacă statul mă consideră un trădător, trebuie să recunosc că nu este un sentiment plăcut pentru mine în acest moment”, a adăugat el.

La câteva săptămâni după ce parlamentul ucrainean a adoptat legea mobilizării, măsura continuă să ridice la fel de multe întrebări, iar mulți bărbați ucraineni se străduiesc să înțeleagă ce ar putea însemna pentru ei personal.

Legea pune probleme diferite pentru mii de persoane care au fugit pentru a evita înrolarea, lăsându-i potențial blocați acolo unde se află, forțați să solicite azil sau într-o situație neclară din punct de vedere juridic.

Unii spun că se simt trădați, în timp ce alții au spus că se tem că guvernul ucrainean ar putea recurge la măsuri și mai draconice pentru a umple rândurile armatei - posibil prin silirea bărbaților care trăiesc în afara țării să se întoarcă în Ucraina.

Savelii

Totuși, sunt și bărbați care spun că înțeleg poziția guvernului. În opinia lui Savelii, în vârstă de 35 de ani, care locuiește la Londra, a  guvernul s-a văzut nevoit să aleagă dintr-o serie de opțiuni la fel de proaste.

„Parțial este despre restabilirea unui fel de echilibru”, a spus Savelii. „Este nedrept ca bărbații din Ucraina să fie nevoiți să trăiască așa în acest moment”. El a adăugat: „Există sentimentul că noi, bărbații care trăim în afara țării, avem mai multe privilegii și libertăți.”

„Dar situația nu este în alb și negru”, a adăugat el. „Există, de asemenea, oameni care trăiesc încă în țară și care pretind că nu există niciun război în acest moment, precum și oameni care trăiesc în afara țării și care muncesc în fiecare zi pentru a sprijini Ucraina.”

Pe de altă parte, oficialii europeni dau impresia că au păreri diferite în privința perspectivei de a încerca să oblige bărbații ucraineni să se întoarcă acasă pentru a lupta.

Anneli Viks, un consilier al ministrului de interne al Estoniei, a declarat marți că țara ei nu are „un plan pentru repatrierea forțată a cetățenilor ucraineni care au reședința legală în Estonia și au fugit din cauza războiului”, a informat presa locală.

Dar altele au fost mai puțin categorice. „Cu siguranță nu îi vom proteja cei care evită recrutarea”, a declarat viceministrul polonez de externe Andrzej Szejna la televiziunea poloneză.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a descris restrângerea serviciilor consulare ca pe o chestiune de echitate, dar chiar și bărbați care nu sunt imediat afectați de noile prevederi legale s-au declarat nemulțumiți într-o oarecare măsură.

Olexandr

Olexandr, 53 de ani, care locuiește în Marea Britanie, a spus că pașaportul său este valabil încă trei ani. „Acest lucru nu mi-a cauzat niciun inconvenient personal, deși este jignitor pentru că nu am încălcat legile actuake ale Ucrainei”, a spus Olexander.

„Dar nu exclud posibilitatea ca serviciile să fie necesare. Pentru ce e de făcut într-un astfel de caz nu există niciun plan”, a adăugat el.

Olexandr a subliniat că „nu a încetat niciodată să fie ucrainean” și „ar dori să se întoarcă și să fie util” în viitor. Dar are „îndoieli serioase cu privire la întoarcere”, în acest moment, pentru că „nu este pregătit să-mi încredințeze viața” actualului guvern.

Vladislav

Vladislav, în vârstă de 36 de ani, care locuiește în Spania, a spus că a părăsit Ucraina în mod legal, în temeiul scutiri obținute pentru bărbații cu trei sau mai mulți copii. Când noul registru electronic va fi funcțional, a spus Vladislav, el „se va înregistra imediat” și își va furniza datele.

Totuși, el a spus că își face griji că ar putea fi impuse și mai multe restricții pentru cei care trăiesc în străinătate, cum ar fi blocarea accesului la conturile bancare din Ucraina.

„Dacă încep brusc să le blocheze, pur și simplu, atunci nu va fi în regulă pentru mine personal”, a spus Vladislav. „Pentru că fac afaceri în Ucraina și plătesc taxe acolo.” El a adăugat: „Dacă pierd brusc accesul la serviciile bancare, atunci va trebui să fac tranziția la rezidența în UE”.

Vasili

Vasili, de 40 de ani, care locuiește în Germania, a spus că a cerut un al doilea pașaport, dar acum se întreabă dacă îl va primi. Din punctul său de vedere cel mai mare pericol al legii este că va semăna diviziuni între ucraineni. „Rusia nu va distruge Ucraina singură, decât dacă ucrainenii o vor ajuta”, a spus el.

„Prin astfel de acțiuni”, a spus el, guvernul „pur și simplu a ars punți pentru mulți ale căror vieți încap într-o valiză – inclusiv femei și copii”.

Vasili a spus că se gândește adesea la un prieten care servește în prima linie – și are „un dialog fără cuvinte” cu acesta. Prietenul este „singura persoană față de care îmi este rușine”, a spus el.

„Poate că nu va vrea să vorbească cu mine. Dar aș vrea ca el să mă înțeleagă.”

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite