Ce soluţii se vehiculează în Marea Britanie după respingerea acordului Brexit de către parlament
0Membrii Camerei Comunelor pregătesc o moţiune prin care să amâne procesul de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar premierul Scoţiei şi alţi lideri politici cer un nou referendum. Până atunci, premierul Theresa May trebuie să facă faţă astăzi unei moţiuni de cenzură depuse de opoziţie.
Acordul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea europeană negociat de guvernul May cu UE a eşuat în Parlamentul de la Londra, sporind haosul politic cu doar zece săptămâni înainte de ieşirea programată a Regatului Unit din comunitatea europeană. A fost cea „ mai usturătoare înfrângere suferită vreodată de govern, la o diferenţă de 230 de voturi”.
Parlamentarii britanici pregătesc o moţiune pentru a amâna procesul legat de Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona privind ieşirea din Uniunea Europeană, le-au transmis unii miniştri oamenilor de afaceri într-o conferinţă telefonică, potrivit unei surse care a participat la discuţie, relatează Reuters.
Ministrul finanţelor, Philip Hammond, ministrul pentru mediul de afaceri, Greg Clark, şi ministrul pentru Brexit, Stephen Barclay, au spus că parlamentarii "pregătesc o moţiune pentru a amâna Articolul 50", a declarat un director de companie care a participat la discuţie şi care a dorit să rămână sub protecţia anonimatului.
El a adăugat că oamenii de afaceri i-au întrebat pe miniştri şi despre opţiunea unui Brexit fără acord.
"Ei fac o treabă bună încercând să vadă ce se întâmplă acum, însă nimeni nu ştie", a mai spus sursa citată.
"Va trebui să aşteptăm să vedem ce se obţine prin consensul din parlament", a adăugat el.
Premierul britanic Theresa May este de părere că proiectul de Acord Brexit, respins marţi seară de Camera Comunelor de la Londra, poate sta la baza tratatului de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, a declarat un purtător de cuvânt al şefei Guvernului de la Londra, potrivit Reuters.
După votul devastator la proiectul său de acord pe Brexit, premierul britanic Theresa May se confruntă cu o moţiune de cenzură iniţiată de liderul laburist Jeremy Corbyn, care va avea loc miercuri seara, în urma unei dezbateri în Camera Comunelor. În cazul în care poate pierde acest vot - care, judecând după reacţia deputaţilor la apelul lui Corbyn, este foarte probabil - noul lider va trebui să formeze un nou guvern şi să câştige un vot de încredere în 14 zile. În caz contrar, Marea Britanie va trebui să organizeze alegeri generale, potrivit CNN.
Reacţionând la vot, fostul ministru britanic de Externe, Boris Johnson, a spus că Marea Britanie are nevoie de un "acord mai bun", care, aşa cum vede el, trebuie să ofere o mai mare libertate Regatului Unit în stabilirea propriilor legi şi în desfăşurarea comerţului liber.
"Avem nevoie de un acord nou, un acord mai bun. Pentru ca acest lucru să fie făcut, Theresa May trebuie să se întoarcă şi să obţină ceva care ne permite să profităm de Brexit în termeni de tranzacţii comerciale libere reale, legi proprii, într-un mod în care acest lucru nu se întâmplă", a spus el. "Este timpul să facem acest lucru. Trebuie doar să fim hotărâţi".
Potrivit lui Johnson, Theresa May are acum "un mandat masiv pentru a reveni la Bruxelles" pentru a negocia o afacere mai bună.
Remarcile sale au fost reluate de Arlene Foster, liderul Partidului Democrat Unionist din Irlanda de Nord (DUP), care se bucură de 10 locuri în Camera Comunelor.
Vom lucra cu guvernul în mod constructiv pentru a ajunge la un acord mai bun, în timp ce unii ar dori să folosească această înfrângere pentru a-şi impulsiona ambiţiile politice, vom oferi Guvernului spaţiul pentru a stabili un plan pentru a asigura un acord mai bun", a spus ea.
Potrivit lui Foster, votul "împotrivă" trimite un semnal către Bruxelles că ar trebui să se abţină şi să fie de acord cu privire la termenii mai avantajoşi pentru retragerea Regatului Unit.
May va putea acum să demonstreze negociatorilor de la Bruxelles că sunt necesare schimbări dacă oricare acord se vrea a fi susţinut de Parlament", a spus ea. "Premierul trebuie să se întoarcă acum la Uniunea Europeană şi să caute o schimbare fundamentală a Acordului de retragere".
Ceilalţi, cum ar fi deputatul laburist Chuka Umunna şi liderul liberal-democrat Sir Vince Cable, au salutat, de asemenea, votul, dar au făcut-o cu propria lor abordare: au cerut un al doilea referendum Brexit.
Potrivit parlamentarului Umunna, acum este de datoria liderului partidului său, Jeremy Corbyn, să preia conducerea şi să facă ceea ce vrea "majoritatea covârşitoare" a membrilor laburiştilor - adică iniţierea celui de-al doilea referendum, transmite BBC.
"Liderul Liberal Democrat, Sir Vince Cable, care doreşte şi un al doilea referendum, a declarat că înfrângerea premierului May a fost" începutul sfârşitului Brexit "- dar a recunoscut că acei militanţi nu ar reuşi să obţină unul fără susţinerea domnului Corbyn".
Cu toate acestea, în ciuda fiecărei părţi care transformă rezultatul votului în propria lor favoare, nu există un consens real în Camera Comunelor privind viitorul plan Brexit, inclusiv al doilea referendum, spune Rory Stewart, care a preluat recent funcţia de ministru de stat pentru Penitenciare.
Liderul laburist Jeremy Corbyn însuşi a numit votul "cea mai mare înfrângere pentru guvern din anii 1920".
"Munca ne-a stabilit în mod consecvent priorităţile: o ieşiră fără acord nu trebuie luată în consideraţie, trebuie asigurată o Uniune vamală permanentă şi trebuie garantate drepturile şi protecţia cetăţenilor", a spus Corbyn într-un discurs în faţa Camerei Comunelor.
"În ultimii doi ani, Theresa May a avut o singură prioritate - Partidul Conservator. Principiul guvernării , întârzierea şi negarea a ajuns la sfârşit", a spus Corbyn, informând deputaţii că a depus moţiunea de cenzură.
Discursul premierului Theresa May, după respingerea acordului de Brexit
Domnule preşedinte, parlamentul a vorbit, iar guvernul va asculta. Este clar că acest acord nu are sprijinul Camerei Comunelor, însă votul din această seară nu ne spune nimic despre ce susţine, de fapt, parlamentul. Nimic despre cum sau măcar dacă intenţionează să onoreze decizia pe care poporul britanic a adoptat-o în referendumul pe care parlamentul a decis să îl organizeze.
Iar oamenii, cu precădere cetăţenii din UE care şi-au făcut un cămin aici, iar cetăţenii britanici care trăiesc în UE merită lămuriri în aceste privinţe, cât mai curând posibil. Cei ale căror locuri de muncă depind de comerţul nostru cu UE.
Aşadar, domnule preşedinte, cu permisiunea dumneavoastră, aş vrea să prezint pe scurt cum intenţionează guvernul să meargă mai departe.
Mai întâi, trebuie să confirmăm dacă guvernul se mai bucură, încă, de încrederea camerei. Cred că se bucură, însă, având în vedere amploarea şi importanţa votului din această seară, este corect ca ceilalţi să aibă posibilitatea de a testa această chestiune, dacă vor dori să facă asta.
Pot confirma, deci, că, în cazul în care opoziţia oficială va depune o moţiune de cenzură în această seară, guvernul îşi va face timp pentru dezbaterea acestei moţiuni, mâine. Iar, dacă se va întâmpla ca înainte de Crăciun şi opoziţia nu va face asta vom analiza, cu această ocazie, să ne facem timp mâine să dezbatem orice moţiune în forma cerută de alte partide de opoziţie, dacă acestea vor înainta o moţiune.
În al doilea rând, dacă parlamentul va confirma încrederea în acest guvern, voi avea apoi întâlniri cu colegii mei, partenerii noştri din DUP şi parlamentari de rang înalt, pentru a identifica ce ar fi necesar pentru a asigura sprijinul camerei.
Guvernul va aborda aceste întâlniri într-un spirit constructiv, însă, dată fiind necesitatea urgentă de a înregistra progrese, trebuie să ne concentrăm asupra ideilor care sunt în mod clar negociabile şi care au sprijin suficient în această cameră.
În al treilea rând, dacă vor rezulta astfel de idei din aceste întâlniri, guvernul le va analiza, ulterior, cu Uniunea Europeană.
Domnule preşedinte, aş vrea să închei prin oferirea a două garanţii: prima este pentru cei care se tem că strategia guvernului este de a trage de timp până pe 29 martie. Nu aceasta este strategia noastră. Am considerat întotdeauna că cea mai bună cale de urmat este să ne retragem într-o manieră ordonată, cu un acord bun şi am dedicat o mare parte din ultimii doi ani negociind un astfel de acord.
A doua garanţie este pentru poporul britanic, care a votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană, în referendumul din urmă cu doi ani şi jumătate. Am devenit prim-ministru imediat după acel referendum, cred că este datoria mea să aplic această solicitare şi intenţionez să fac asta.
Fiecare zi care trece fără ca această chestiune să fie rezolvată înseamnă mai multă intertitudine, mai multă amărăciune şi mai multă ranchiună. Guvernul a auzit ceea ce i-a spus parlamentul în această seară, însă le cer membrilor de toate părţile acestei camere să asculte poporul britanic, care vrea ca această problemă să fie rezolvată şi să lucreze cu guvernul pentru a face exact acest lucru.
Planul B
Premierul Theresa May are la dispoziţie trei zile lucrătoare să prezinte Parlamentului britanic un "Plan B". Dacă şi acest plan este respins, Londra ar putea cere o amânare a termenului ieşirii Marii Britanii din Blocul comunitar pentru a oferi Guvernului Theresa May timp suplimentar pentru revizuirea şi ratificarea actualului Acord Brexit imediat după ce Downing Street va avea o idee clară despre ce vrea majoritatea din Camera Comunelor.
Un alt scenariu este acela al ieşirii din UE fără un acord, însemnând că Marea Britanie ar întrerupe brusc legăturile cu Uniunea Europeană. Numeroşi politicieni însă au avertizat că un asemenea scenariu ar fi dezastruos.
Totodată, un număr crescând de politicieni britanici propun un nou referendum pe tema apartenenţei la UE.
Alte opţiuni
Brexit fără Acord (No deal)
Dacă nu se întâmplă nimic altceva se poate merge pe un Brexit fără accord (No deal). Legea este deja în vigoare, ceea ce înseamnă că Marea Britanie va părăsi automat Uniunea Europeană pe 29 martie 2019. În orice caz, conform regulilor UE, Marea Britanie va părăsi UE la acea dată. Cel mai probabil, guvernul va prefera să adopte mai multe legi care să pregătească ţara pentru o ieşire fără acord din UE, însă aceasta nu este o necesitate. Parlamentul nu este fericit cu perspectiva unei ieşiri din blocul comunitar european în lipsa unui acord- dovada este înfrângerea suferită de guvern pe 8 ianuarie, atunci când Parlamentul britanic a votat în favoarea limitării puterii Trezoreriei de a creşte anumite taxe.
Renegociere
Guvernul ar putea propune o
renegociere a Acordului, ceea ce ar necesita o prelungirea a Articolului 50 pentru
întârzierea Brexitului. Acest scenariu are nevoie de doi paşi intermediari. În
primul rând, Marea Britanie ar trebui să ceară UE extinderea perioadei de
negociere a Brexitului. Această prelungire ar putea fi aprobată doar dacă toate
ţările membre UE sunt de acord şi votează în consecinţă în Consiliul UE. În al
doilea rând, guvernul ar trebui să schimbe legal definiţia sintagmei ,,ziua
ieşirii” din Actul de Retragere UE. Parlamentul ar trebui să voteze această
schimbare. Dacă UE refuză să reia negocierile, aşa cum au declarat cei mai
mulţi lideri europeni, ieri, executivul de la Londra va fi nevoit să apeleze la
alte opţiuni.
Comisia Europeană a precizat miercuri că liderii Uniunii Europene ar putea decide să extindă termenul de 29 martie pentru ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar în cazul în care Londra furnizează un motiv valid pentru o astfel de cerere."Marea Britanie nu a solicitat o prelungire. Dacă va exista o cerere de prelungire din partea Marii Britanii în care să fie prezentate motivele unei astfel de prelungiri, va trebui ca UE27 să ia o decizie în unanimitate", a declarat într-o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas.Acelaşi purtător de cuvânt a precizat că UE nu va renegocia acordul convenit cu Londra şi respins marţi de Camera Comunelor.Totuşi, negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a evocat miercuri în Parlamentul European posibilitatea renegocierii declaraţiei politice privind viitoarea relaţie dintre UE şi Regatul Unit. Potrivit lui Barnier, Consiliului European (ce reuneşte şefii de stat sau de guvern din ţările UE) ''mereu a spus că dacă Regatul Unit îşi schimbă în viitor liniile roşii şi ia decizia de a avea ambiţia să meargă dincolo de un simplu acord de liber schimb, atunci UE va fi pregătită imediat să ia în calcul această evoluţie şi să dea un răspuns favorabil'', a declarat negociatorul-şef al UE.
Un nou referendum
Executivul ar putea alege să
organizeze un alt referendum. La fel ca în cazul renegocierilor sau a
alegerilor anticipate, acest scenariu are nevoie de o prelungire a Articolului
50. Este deja mult prea târziu pentru organizarea unui referendum înainte de 29
martie. Organizarea unui referendum nu se poate întâmpla automat. Regulile cu
privire la acest aspect figurează în Actul cu privire la partide politice,
alegeri şi referendumuri din 2000. Ar fi nevoie de o nouă lege pentru ca
referendumul să poată fi organizat şi pentru ca regulile generale să fie
stabilite- cum ar fi cine are voie să voteze.
Alegeri
generale anticipate
Theresa May ar putea să decidă că cea mai sigură modalitate de a ieşi din criza Brexit este organizarea unor alegeri anticipate pentru a obţine un mandat politic pentru acordul său. May nu are autoritatea necesară pentru a declanşa alegerile anticipate. Cu toate acestea, la fel ca în 2017, ea ar putea să le ceară parlamentarilor să voteze în favoarea organizării alegerilor anticipate sub condiţiile Actului Parlamentar pentru Mandate Fixe. Ar fi nevoie ca două treimi dintre parlamentari să sprijine această mişcare. Cea mai apropiată dată pentru organizarea acestora ar fi la 25 de zile de la votul parlamentar- prim-ministrul ar trebui să aleagă data exactă a alegerilor. La fel ca în cazul renegocierii Brexit, şi în acest scenariu ar fi nevoie de o prelungire a Articolului 50. Curtea Europeană de Justiţie a decis că ar fi legal ca Marea Britanie să denunţe unilateral Articolul 50 pentru a anula Brexit (fără a fi nevoie de aprobarea celorlalte 27 de ţări membre UE).
Premierul Scoţiei susţine că un nou referendum
Nicola Sturgeon, prim-ministrul Scoţiei, susţine că organizarea unui nou referendum privind apartenenţa Marii Britanii la UE este "singura opţiune credibilă", după ce parlamentarii britanici au respins în mod categoric Acordul Brexit negociat de Guvernul Theresa May, informează postul BBC News.
Sturgeon a mai spus că scara "istorică" a înfrângerii pe care a suferit-o Theresa May înseamnă că ţara a ajuns "acum în punctul în care ar fi de neconceput să se mai amâne rezolvarea problemei".
Premierul Scoţiei a declarat că trebuie readusă chestiunea Brexit în faţa electoratului "printr-un alt referendum"."Guvernul a avut mai mult de doi ani şi jumătate pentru a obţine un plan Brexit care să poată fi realizat şi nu a eşuat complet. Ideea că poate face acest lucru acum, în câteva săptămâni, este ridicolă", a adăugat Sturgeon.
Premierul de la Edinburgh a confirmat că formaţiunea sa, Partidul Naţional Scoţian, care a votat împotriva Acordului Brexit propus de Brexit, va susţine moţiunea de cenzură contra Guvernului Theresa May.
Irlanda anunţă că va intensifica pregătirile pentru posibilitatea unui Brexit fără un acord
Guvernul de la Dublin a anunţat că a intensificat pregătirile pentru posibilitatea ca Marea Britanie să iasă din UE fără un acord, după ce Camera Comunelor de la Londra a respins în mod categoric Acordul Brexit negociat de Cabinetul Theresa May cu liderii europeni.
Irlanda regretă rezultatul votului din Parlamentul britanic, care generează incertitudine în ceea ce priveşte procesul de ieşire al Marii Britanii din Uniunea Europeană şi creşte riscul unui Brexit necontrolat, se afirmă într-un comunicat dat publicităţii marţi seară de Guvernul de la Dublin, citat de postul RTE.
UE, neputincioasă
În ceea ce îi priveşte pe membrii UE, neputincioşi în faţa votului britanic aceştia s-au declarat deschişi faţă de o amânare a Brexitului, pentru a evita un «no deal» la 29 martie. The Guardian scrie, ironic: „O solicitare politicoasă din partea Europei: treziţi-ne când veţi şti ce vreţi de la Brexit! Şi scuzaţi-ne dacă ceea ce voi numiţi „vot semnificativ” nu reuşeşte să ne emoţioneze”.
Într-o declaraţie de ultimă oră, preluată de Reuters, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, afirmă: „Am luat notă cu regret de rezultatul votului din această seară. Credem că a crescut riscul unei retrageri dezordonate a Marii Britanii din UE”.