Ce se predă în Ucraina la ora de istorie despre România - că a anexat Bucovina şi Basarabia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luni, 25 Iunie, a avut loc o conferinţă şi o expoziţie organizată de Ambasada Ucrainei în România, la Rectoratul Universităţii Bucureşti, având ca tematica naşterea şi importanţa diplomaţiei ucraninene în afirmarea primului stat independent ucrainean.

Începută pe un ton politicos, discuţiile şi dezbaterile s-au încheiat foarte aprins, arătând cât de multe preconcepţii şi frustrări s-au acumulat în societatea civilă în ceea ce priveşte relaţiile României cu acest vecin de la răsărit.

La masa rotundă, au fost o numeroasă delegaţie de istorici ucrainieni şi doi istorici români, Marius Diaconescu şi Radu Carp împreună cu câţiva reprezentaţi ai rectoratului Universităţii Bucureşti. 

Pe parcursul intervenţiilor, discursul istoriografic al invitaţilor ucraineni la conferinţă a atins o serie de aspecte sensibile în discursul istoriografic al ţării vecine: unirea Basarabiei, a Bucovinei, precum şi intervenţia trupelor române la solicitarea organelor care conduceau respectivele provincii. Aceste acte sunt considerate de istoricii ucrainieni, drept anexări forţate făcute de România şi justificate apoi la Congresul de Pace prin politica „faptului împlinit” adică România a intrat cu armata şi apoi au anexat teritoriul: „Armata română a obligat Sfatul Ţării, sub ameninţarea baionetelor să voteze unirea în detrimentul intereselor ucrainenilor”. 

Parte dintre aceste teze sunt de sorginte sovietică, ele regăsindu-se, chiar şi la noi, în manualele şcolare din vremea lui Gheorghe Gheorghiu Dej. Chiar dacă tema aleasă era despre relaţiile diplomatice bilaterale din anii 1918-1920, ideea ca Basarabia şi Bucovina au fost anexate şi obligate să se unească cu România este încă una prezentă şi chiar promovată. Un fals confecţionat de sovietici pentru că intrarea Armatei Române s-a făcut doar cu acordul organelor de conducere pentru a păstra ordinea – fie că e vorba de Basarabia, fie că e vorba de Ucraina. 

În puţinii ani cât nu au făcut parte din Imperiul Rus, respectiv URSS, Ucraina (în fapt 3 republici distincte care au purtat atât război civil, cât şi cu diverşi vecini – Polonia, URSS) istoricii ucraineni consideră că regatul român le-a ameninţat interesele, ignorând anexarea Bucovinei de către Imperiul austriac din 1774 şi cea a Basarabiei de către Imperiul Ţarist în 1812. 

Continuarea pe historia.ro

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite