Cât de fezabil este scenariul în care Europa să trimită trupe de menținere a păcii în Ucraina și ce ar presupune

0
Publicat:

În timp ce Rusia are inițiativa pe câmpul de luptă și președintele american Donald Trump face presiuni asupra celor două părți pentru a pune capăt războiului, Kievul și aliații săi europeni dezbat asupra posibilității unui acord de pace care să garanteze totodată securitatea viitoare a Ucrainei, relatează AP.

Soldații ucrainenii se antrenează în regiunea Harkov FOTO EPA-EFE
Soldații ucrainenii se antrenează în regiunea Harkov FOTO EPA-EFE

O propunere asupra căreia a început să se insiste mai recent a fost staționarea a mii de soldați europeni în Ucraina, ca parte a unei forțe de descurajare și reacție rapidă.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat că angajamentele de securitate ale aliaților Kievului sunt esențiale pentru a asigura un acord de pace just și a garanta că Rusia nu invadează din nou.

Rămâne de văzut dacă Rusia va dori să pună capăt războiului într-un moment în care forțele sale par să fie în avantaj, chiar dacă suferă pierderi grele, sau ce termeni ar fi dispus să accepte Kremlinul.

„Nu este vorba doar despre suveranitatea Ucrainei. Pentru că dacă Rusia are câștig de cauză în această agresiune, ne va afecta pe toți pentru o perioadă foarte, foarte lungă de timp", a declarat premierul britanic Keir Starmer în timpul unei vizite recente la Kiev.

Ce planuri de încetare a focului au discutat aliații?

Odată cu revenirea lui Trump la Casa Albă și amenințările sale de a retrage sprijinul crucial al SUA pentru Kiev dacă Europa nu își asumă un efort financiar mai important, unii lideri europeni și-au declarat hotărârea. Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că oferirea de garanții de securitate pentru Ucraina este o responsabilitate cheie pentru națiunile europene, în timp ce Starmer a spus că Marea Britanie va juca un „rol deplin” în orice efort de menținere a păcii.

Ucraina consideră că NATO este cel mai puternic factor de descurajare a Rusiei, dar Trump și câțiva lideri europeni de top au respins ideea unei prezențe de menținere a păcii condusă de NATO în Ucraina.

Printre alte propuneri care nu au fost întâmpinate cu entuziasm a fost scenariul în care aliații ar investi masiv pentru a înarma Ucraina. Doar că asta ar necesita un sprijin american major, care s-ar putea să nu fie disponibil sub Trump.

O altă idee, sugerată de ucraineni, este ca aliații Ucrainei să ajute la apărarea de atacurile aeriene rusești la scară largă, similar cu modul în care SUA au ajutat Israelul de atacul iranian anul trecut. Experții spun că un posibil dezavantaj al acestei abordări ar fi că ar expune tehnologia sofisticată de apărare occidentală priviri rusești.

O a treia idee, care a intrat tot mai mult atenție, este cea pe care Macron a lansat-o în urmă cu aproape un an și este modelată după armistițiul coreean. Acesta prevede că trupele occidentale să fie staționate în Ucraina în calitate de forță de descurajare și reacție rapidă.

În timp ce Trump îi presează pe Zelenski și pe președintele rus Vladimir Putin să „ajungă o înțelegere”, liderii europeni se confruntă cu întrebări cu privire la cât de mult sprijin militar și financiar ar putea oferi și cât risc politic ar fi pregătiți să își asume pe plan intern dacă ar trimite trupe în Ucraina.

Cât de realistă este ideea de a trimite trupe aliate în Ucraina

Putin crede că câștigă războiul și nu va accepta o propunere de pace care ar însemna trimiterea de trupe occidentale în Ucraina, au declarat actuali și foști oficiali europeni și ruși pentru The Associated Press.

„Putin nu ar spune niciodată da la asta”, și ar fi puțin probabil ca națiunile europene să meargă mai departe dacă Putin va spune clar că este o linie roșie, este de părere Boris Bondarev, un fost diplomat rus care și-a dat demisia în semn de protest după începerea războiului.

Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a declarat joi că trupele NATO din Ucraina ar fi „categoric ceva inacceptabil” și riscă să provoace o „escaladare necontrolată".

Pe de altă parte, un consilier al guvernului ucrainean a declarat sub rezerva anonimatului că „discuțiile tehnice” cu aliații sunt în curs de desfășurare și a speculat că Moscova ar putea accepta un astfel de scenariu, în funcție de concesiile pe care Ucraina este dispusă să le facă.

Zelenski a indicat săptămâna aceasta că dorește un astfel sprijin extern, dar că Ucraina ar avea nevoie de zeci de mii de trupe aliate într-un astfel de caz.

Dacă națiunile europene ar fi de acord să trimită trupe în Ucraina, ar trimite un semnal puternic Rusiei că Europa intenționează să-și asume un astfel de risc, a declarat Camille Grand, un fost oficial NATO care lucrează în prezent la Consiliul European pentru Relații Externe.

Dar chiar dacă națiunile europene ar fi de acord, apar întrebări cu privire la capacitatea de producție militară a Europei, personal și capacitatea de a umple un potențial vid dacă survine o reducere a ajutorului american sub Trump. SUA oferă Kievului 40% din sprijinul său militar.

Trupe de menținere a păcii sau o forță înarmată?

Există multe aspecte ale propunerii Macron care trebuie lămurite, de pildă unde ar fi desfășurate forțele aliate, ce țări ar trimite trupe și ce capacități ar avea „pentru că ar fi, de asemenea, un semnal al capacității lor de a lupta”, a declarat Marie Dumoulin, director de program pentru Europa la Consiliul European pentru Relații Externe.

Oficialii ucraineni au descris pentru AP astfel de trupe aliate ca servind atât ca misiune de menținere a păcii, cât și ca o forță de tip „tripware”, în care și-ar lua angajamnetul să contraatace în cazul unui atac rusesc.

„Există o imagine greșită atunci când oamenii descriu acest lucru ca fiind o potențială menținere a păcii", a spus Dumoulin. Un oficial ucrainean de rang înalt și doi oficiali occidentali au fost de acord.

O misiune tradițională de menținere a păcii necesită un vot la ONU, unul pe care Rusia îl poate respinge cu ușurință. De asemenea, nu ar include o garanție de contraatac în cazul unui atac rusesc – o componentă cheie a tipului de garanție de securitate pe care Kievul o dorește.

Deși inițiativa ar avea loc în afara formatului NATO, un oficial occidental a dat exemplu batalioanele multinaționale ale NATO din țările baltice – care, spre deosebire de Ucraina, sunt membre ale alianței – ca un posibil model. Alții au făcut aluzie la forțele de stabilizare din Bosnia drept exemplu.

Președintele ucrainean a spus că a discutat propunerea Franței privind contingente străine cu Marea Britanie, Franța, Polonia și statele baltice, dar realitatea este că va întâmpina oricum o rezistență acerbă din partea lui Putin. Chiar și așa, deschiderea negocierilor cu o propunere privind o posibilă prezență a trupelor occidentale în Ucraina ar putea lăsa națiunilor europene spațiu de manevră cu Putin, care ar vedea o astfel de sugestie „oricum ca NATO în Ucraina”, a spus Dumoulin.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite