„Casa mea luase foc și el se dădea la mine”. Victima unui incendiu, șocată de comportamentul salvatorilor
0O femeie susține că a fost hărțuită sexual de un pompier în misiune, chemat să stingă incendiul care i-a mistuit locuința. În timp ce casa îi ardea, bărbatul a întrebat-o „de ce este singură” și i-a sugerat să îl sune din nou, când iese din tură.
Femeia, o mamă singură din Marea Britanie și-a spus povestea, în exclusivitate pentru The Independent, în timp ce întreaga țară a fost lansată o campanie de combatere a „deceniilor de hărțuire, hărțuire și discriminare” în serviciul de pompieri.
Ea a catalogat avansurile celui ajuns manager al serviciului de pompieri și salvare din Cheshire drept „prădătoare” și „insidioase”. Spune că s-a simțit „foarte neliniștită”, într-un moment în care era vulnerabilă: în casă, alături doar de fiica ei și îmbrăcată într-un halat.
Femeia, în vârstă de 46 de ani, care a preferat ca identitatea să îi rămână anonimă, a fost încurajată să vorbească despre incident pentru, prima dată, după ce a aflat că bărbatul a fost promovat în funcție.
„Se purta de parcă ar fi fost beat într-un bar și îmi umbla prin casă. A continuat să comenteze faptul că sunt părinte singur. A spus-o de cel puțin trei ori. O dată s-a întors către colegul său și i-a spus: „Oh, e singură”. Mai târziu [întrebând] „De ce ești singură?””, a spus ea, pentru The Independent.
Mărturia sa vine după ce un raport al Inspectoratului de Poliție și Serviciilor de Pompieri și Salvare (HMICFRS), publicat în martie, a avertizat că discriminarea, hărțuirea și hărțuirea sunt răspândite în serviciile de pompieri.
Ca răspuns, Sindicatul Pompierilor (FBU) a lansat, miercuri, o acțiune pentru a analiza „zeci de ani de hărțuire, hărțuire și discriminare” în cadrul serviciului de pompieri, în urma multiplelor rapoarte primite. Sindicatul s-a angajat să-și creeze propriul set de reforme, deoarece a criticat eșecurile managementului serviciilor de pompieri.
Experiența femeii cu pompierul
Se întâmpla în anul 2016. Femeia a spus că era cu fiica ei, pe atunci în vârstă de șase ani, când un incendiu a izbucnit în garajul său, în toiul nopții.
Vecinii au alertat pompierii, după ce au observat flăcările. Din fericire, mămica și fiica sa au scăpat în siguranță. Dar avansurile nedorite ale pompierilor au început când managerul serviciului de pază și alți doi polițiști de pompieri au intrat în casa ei pentru a face verificări de siguranță.
„Se uita la fotografiile de pe pereții mei și comenta despre cum arată prietenii mei”, a spus ea.
„S-a oferit să sune după tură. El nu a sugerat altceva decât să mă verifice - dar mi s-a părut puțin ciudat. Nu mi-aș imagina că este un protocol. Mi s-a părut cu adevărat neprofesionist, iar faptul că el era șeful m-a făcut să mă simt foarte neliniştită”, a continuat femeia.
Femeia a vrut să uite cu totul întâmplarea, însă cineva care a fost de față a încurajat-o să depună o plângere oficială. Managerul stației a vizitat-o, mai târziu, acasă pentru a înregistra detalii despre ceea ce s-a întâmplat.
Scuze, printr-o scrisoare
Ulterior, ea a primit o scrisoare în care acesta își cerea scuze.
Deși, mai degrabă decât o recunoaștere a vinovăției, ea a spus că a fost formulată într-un mod care părea că ea exagerează. În afară de scrisoarea respectivă, femeia a spus că nu știe dacă s-a luat vreo altă măsură.
Bărbatul lucrează, în continuare, la Cheshire Fire and Rescue Service și, potrivit profilului său online, de atunci a fost promovat.
„Un șef de stație a investigat rapid plângerea în conformitate cu procedura și a constatat că acest comportament al managerului nu corespunde comportamentelor și valorilor noastre. S-au luat măsuri proporționale și și-a cerut scuze reclamantului”, a declarat Alex Waller, șef de pompieri și director executiv al Cheshire Fire and Rescue Service
Reacționând la cazul femeii, inspectorul superior al serviciilor de pompieri și salvare, Roy Wilsher, a declarat pentru The Independent că „publicul ar trebui să aibă încredere implicit în personalul de pompieri și salvare”.
„Nu există loc în niciun serviciu pentru cineva care se comportă inadecvat sau care perpetuează cultura toxică”, a adăugat el.
HMICFRS a cerut o mai mare transparență cu privire la hărțuirea sexuală în cadrul serviciului, spunând pentru sursa citată că niciun organism oficial nu adună, în prezent, cifre cu privire la astfel de plângeri și a cerut Ministerului de Interne să facă acest lucru.
Drept răspuns, Ministerul de Interne a declarat pentru The Independent că „a luat în considerare cu atenție concluziile [HMICFRS]”.