Cancelarul Olaf Scholz, uşor avans faţă de extrema dreaptă la alegerile regionale din zona sa de influență
0Cancelarul Germaniei pare să fi evitat la limită umilința după ce sondajele la ieșirea de la urne au sugerat că partidul său a ținut piept extremei drepte în regiunea sa natală.
Partidul Social Democrat (SPD) de centru-stânga al lui Olaf Scholz a câștigat alegerile regionale de duminică în bastionul Brandenburg cu doar unul sau două puncte procentuale, potrivit sondajelor realizate de cele două televiziuni publice principale.
Alternativ für Deutschland (AfD) avea șanse să câștige landul, care a fost condus de SPD de la reunificarea Germaniei în 1990, potrivit bbc.com.
Însă, după încheierea votului la ora 18:00 (1600 GMT), previziunile dădeau SPD între 31 și 32%, față de 29 și 30% pentru AfD.
Alegerile, desfășurate la periferia Berlinului, au fost urmărite îndeaproape după ce, la 1 septembrie, AfD a devenit primul partid de extremă dreapta care a câștigat alegerile de stat din Germania de la cel de-al Doilea Război Mondial, în landul Turingia, din estul țării.
În aceeași zi, partidul s-a clasat la limită pe locul al doilea în Saxonia.
O victorie a AfD în alegerile de duminică ar fi dat o lovitură majoră speranțelor lui Scholz de a obține un al doilea mandat la alegerile federale din Germania de anul viitor.
De asemenea, ar fi fost jenant, având în vedere că acesta locuiește în capitala landului, Potsdam.
Scholz s-a confruntat cu sondaje de opinie în scădere și cu lupte interne în cadrul guvernului său de coaliție în dificultate.
Dar aproximativ două milioane de alegători din Brandenburg i-ar fi putut oferi o rară salvare politică.
Extrema dreaptă în creștere
Dietmar Woidke, popularul premier SPD al statului, a evitat în mare parte să facă campanie alături de Scholz și critică comportamentul și politicile coaliției sale de guvernare.
Scholz, între timp, a făcut apel la începutul acestei luni la alte partide pentru a bloca AfD „extremist de dreapta” de la birou prin menținerea unui așa-numit firewall împotriva acestuia.
El a descris rezultatele din Turingia și Saxonia ca fiind „amare” și „îngrijorătoare”.
„AfD dăunează Germaniei. Ea slăbește economia, divizează societatea și ruinează reputația țării noastre”, a spus el într-o declarație anterioară pentru Reuters.
AfD, clasificat oficial drept „extremist” în unele state, este puțin probabil să intre în vreun guvern regional deoarece toate celelalte partide au refuzat să colaboreze cu el.
Susținută de sprijinul tinerilor, AfD continuă să capitalizeze îngrijorările legate de încetinirea creșterii economice, de imigrație și de războiul din Ucraina - îngrijorări care rezonează puternic în estul Germaniei, fost comunist.
Victoria sa cu aproape o treime din voturi în Turingia a șocat clasa politică. AfD s-a plasat cu nouă puncte în fața conservatorului CDU și cu mult în fața celor trei partide de guvernământ din Germania.
AfD ocupă locul al doilea în sondajele de opinie naționale, iar alegerile federale vor avea loc peste numai un an.
Co-lidera Alice Weidel a afirmat că „fără noi, un guvern stabil nu mai este deloc posibil”.