Câmpul de luptă din Ucraina, mai periculos ca niciodată: soldații nu se mai pot deplasa decât pe jos din cauza dronelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câmpul de luptă a devenit mai periculos ca niciodată din cauza amenințării permanente a dronelor FPV. Soldații ucrainenii au declarat pentru NYT că se deplasează pe jos, uneori kilometri întregi, în timp ce aprovizionarea și evacuările se fac cu mare dificultate.

Soldat ucrainean pe frontul din Zaporojie FOTO EPA-EFE
Soldat ucrainean pe frontul din Zaporojie FOTO EPA-EFE

„Moralul este în regulă. Însă din punct de vedere fizic suntem epuizați”, spune comandantul adjunct al batalionului, care folosește indicativul Shira, după ce infanteriștii din Brigada Mecanizată 117 au primit ultimele indicații despre ruta de urmat spre pozițiile lor.

Capturarea orașului Robotîne din sud-estul regiunii Zaporojie a fost tot ceea ce au reușit să obțină trupele ucrainene în cadrul contraofensivei lansate în vară.  Străpungerea decisivă așteptată n-a mai avut loc. Acum, în tranșeele din jurul Robotîne, rușii, aflați în ofensivă, lansează zilnic atacuri, în timp ce ucrainenii sunt acut conștienți de necesitatea de a nu le ceda niciun pic de teren.

„Este ceva în genul unui joc de ping-pong", a comentat un comandant de pluton al Gărzii Naționale Ucrainene al cărui indicativ este Planshet. „Există o porțiune de 100-200 de metri care e continuu cucerită și recucerită", a subliniat el.

Soldații și comandanții ucraineni intervievați în ultimele săptămâni de-a lungul unei vaste întinderi a frontului central și estic au dezvăluit că atacurile rusești au crescut atât de mult în intensitate încât operațiunile în apropiere de prima linie nu au fost niciodată mai riscante.

Orașul Orihiv, situat la aproximativ 12 mile nord de Robotîne, a servit cândva drept centru de comandă pentru contraofensivă. Acum este doar o cochilie goală, strada principală este pustie, iar craterele masive sunt mărturia bombardamentelor asupra orașului.

În prezent însă, soldații se deplasează cu multă precauție din cauza celei mai noi amenințări: dronele FPV. Este arma momentului - rapidă și de o mare letalitate. 

Astfel, soldații ucrainenii de aici s-au văzut nevoiți să abandoneze vehiculele și să opereze pe jos în preajma frontului.

Ambele armate fac apel la drone comerciale ieftine pentru a vâna soldați și echipamente și a scuti timpul necesar transmiterii coordonatelor către artilerie.

Acum că au tot mai puține proiectile, dronele sunt un substitut eficace și rapid care îi ajută să atace vehicule, buncăre și soldați, spun ucrainenii.

Doar una dintr-un grup de drone își atinge ținta, restul se pierd din cauza bruiajului și a altor interferențe.

Pe de altă parte, pentru cei expuși dronelor inamice apărarea și aprovizionarea liniei de front au devenit de o dificultate extremă.

„Este extrem de periculos să mergi cu mașina", a declarat un membru al Gărzii Naționale ucrainene, cu indicativul de apel Varvar. Bărbații din unitatea sa au dezvăluit că, din septembrie încoace, și-au lăsat vehiculele blindate și au făcut pe jos drumul de câțiva kilometri până la pozițiile lor. „Nu poți intra decât pe jos”, a spus Varvar.

Infanteriștii Brigăzii 117, care au fost trimiși recent într-o misiune nocturnă pe linia frontului din regiunea Zaporojie, au trebuit să parcurgă șase kilometri prin ploaie și noroi, a declarat comandantul serviciilor de informații. Soldații nu au plecat însă înainte de a fi avertizați să aibă mare grijă: dacă sunt răniți și capturați, rușii îi vor executa.

Drumul lung și anevoios pentru a transporta muniție și alimente pe front, dar și a evacua răniții se numără printre motivele pentru care Ucraina nu a putut susține contraofensiva, a declarat un comandant de companie, Adolf, în vârstă de 23 de ani.

Era imposibil ca ambulanțele și vehiculele de transport să se ferească de dronele kamikaze astfel încât unitatea sa a renunțat la ele, recurgând în schimb la un cărucior cu patru roți pe care inginerii voluntari l-au modificat pentru a putea purta o targă.

Unitățile ucrainene aplică același tratament cu drone FPV liniilor rusești , fiind de altfel primele care au făcut uz de astfel de arme pentru a lovi ținte. Între timp însăî rușii au copiat tactica și au inundat zonele de pe linia frontului cu drone în ultimele săptămâni, cu efect letal, au declarat soldații și comandanții ucraineni.

„Impresia mea este că Rusia este interesată de drone la nivel de stat", a declarat soldatul cunoscut sub numele de Kit, subliniind că Ucraina continuă să se bazeze în special pe voluntari și donatori civili pentru programul său de drone. „Senzația mea este că guvernul ar trebui să facă mai mult”, a spus el.

În plus, rușii apelează și la subterfugii, a spus Planshet, de pildă difuzând prin drone sunete cu focuri de armă pentru a-i face pe soldații ucraineni să creadă că sunt atacați astfel încât să părăsească buncărele și să-și dezvăluie pozițiile.

Situația este dificilă pentru toate unitățile ucrainene aflate pe front. Aproape toți soldații au fost fie răniți, fie au scăpat la limită în ultimele luni, au mărturisit ei pentru NYT.

„Suntem în criză de oameni. Avem arme, dar nu suficienți soldați”, a declarat un comandant al serviciilor de informații din Brigada 117, al cărui indicativ este Banderas.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite