Bulgarii au blocat din nou ţara VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De mai bine de o lună bulgarii cer demisia guvernului
De mai bine de o lună bulgarii cer demisia guvernului

Protestatarii din Bulgaria şi-au intensificat presiunea asupra guvernului, după ce au amplasat baraje şi mai mari unde au instalat corturi şi au aruncat cu ouă şi roşii în sediul guvernului din capitala Sofia.

Protestatarii au blocat din nou drumurile, au ocupat mobilier stradal şi containere de gunoi, la trei intersecţii importante care fuseseră anterior deblocate de poliţie.

Traficul a fost obstrucţionat de tabere ilegale ale protestatarilor care au blocat drumuri, iar sute de locuitori s-au plâns de aceste blocaje care durează de câteva săptămâni.

Peste 20 de corturi au fost îndepărtate vineri dimineaţa din cele trei intersecţii principale din Sofia, unde au fost amplasate în urmă cu o săptămână fără autorizaţie, cu scopul de a bloca traficul, a anunţat poliţia.

"Nu vom permite noi blocări ale intersecţiilor", a declarat Toni Todorov, şeful adjunct al poliţiei.

Doisprezece protestatari au fost arestaţi şi amendaţi la Sofia. O organizaţie a făcut apel imediat la noi proteste după înlăturarea corturilor.

Poliţia a înlăturat blocaje similare în oraşele Varna şi Plovdiv, precum şi un blocaj de pe o autostradă din sudul ţării.

"Dacă ei (poliţia) ne evacuează (taberele de corturi), le vom amplasa din nou", a declarat un protestatar la postul de televiziune bTV din Sofia. "Este ca jocul de-a şorecele şi pisica", a adăugat un altul.

De o lună de zile protestatarii cer demisia premierului conservator Boiko Borisov. Demonstranţii, susţinuţi de preşedintele socialist Rumen Radev acuză guvernul de corupţie şi de legături cu oligarhii. Executivul, o coaliţie naţionalist-conservatoare aflată la putere din 2017, a declarat că nu va demisiona "la presiunea străzii". 

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a comentat măsurile luate de Ministerul de Interne de la Sofia, care, vineri dimineaţă, printr-o acţiune urgentă a poliţiei şi jandarmeriei a demontat corturile protestarilor din capitală şi din alte oraşe ale ţării. „În încercarea sa de a evita asumarea responsabilităţii politice, executivul implică forţele de ordine în conflictul cu miile de bulgari care protestează”, a scris şeful statului bulgar într-o postare pe contul său de Facebook. Potrivit acestuia, ideea de a sacrifica pacea civilă în numele supravieţuirii politice este un act de escaladare politică fără precedent pentru tranziţia bulgară.

„După o lună de proteste în toată ţara şi în străinătate, este clar că aceasta nu este o nemulţumire momentană sau limitată, ci o respingere în masă a actualului sistem mafiot”, a scris preşedintele, amintind că acest lucru a fost sugerat şi de mass-media mondială. „Criza democraţiei bulgare nu poate fi soluţionată, ci doar acutizată prin măsuri represive şi poliţieneşti. Demisia cabinetului şi a procurorului general sunt primii paşi spre revenirea Bulgariei la statul de drept şi la procedurile democratice, fără de care criza acută de astăzi nu se poate rezolva. Represaliile împotriva celor care se opun nu pot restabili încrederea în guvern”, a precizat Rumen Radev.

 Un parlamentar de la GERB anunţă că executivul este pregătit să discute cu protestatarii 

La o lună de la începerea protestelor în Bulgaria, un important parlamentar din GERB, formaţiunea premierului Boiko Borisov, a declarat duminica aceasta că executivul este pregătit pentru discuţii cu demonstranţii, informează dpa.

"Suntem gata de dialog", a declarat Toma Bikov într-un interviu acordat agenţiei de presă bulgare Focus.

Bikov a făcut apel la protestatari, care fac parte din diferite grupări, să-şi desemneze reprezentanţi care să-şi formuleze revendicările.

Din 9 iulie, mii de protestatari s-au raliat apelului de demitere a guvernului condus de premierul Boiko Borisov, precum şi a procurorului general Ivan Gheşev.

Demonstranţii au cerut şi organizarea de noi alegeri, cu toate că următoarele alegeri la termen sunt prevăzute abia pentru luna martie a anului 2021.

Protestatarii, susţinuţi de socialişti, aflaţi în opoziţie, şi de preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, acuză guvernul de corupţie şi de legături cu oligarhii.

Guvernul naţionalist conservator, de coaliţie, aflat la putere din 2017, a anunţat vineri că nu va demisiona "la presiunea protestelor de stradă".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite