Bulgaria are un nou premier în persoana fostului ambasador al Sofiei la Paris

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul premier are o bogată experienţă pe scena politică a Bulgariei. FOTO: BNews
Noul premier are o bogată experienţă pe scena politică a Bulgariei. FOTO: BNews

Noul premier şi ministru de Externe al Bulgariei este Marin Raikov, fost membru al cabinetului Boiko Borisov şi ambasador în Franţa.

Marin Raikov, care a susţinut întotdeauna politica euro-atlantică a Sofiei, este fiul diplomatului Raiko Nikolov, al cărui nume a fost citat în Franţa în cadrul afacerii Charles Hernu, ministrul francez al Apărării din 1981 până în 1985.

Raikov s-a alăturat corpului diplomat al Bulgariei începând cu anul 1987. Până în 1992 politicianul a lucrat în cadrul departamentului pentru ţările balcanice al Ministerului de Externe de la Sofia. Iar până în 1995 a făcut parte din echipa ambasadei Bulgariei la Belgrad.

Între 1995 şi 1997, Raikov a lucrat în cadrul Consiliului European, fiind expert în probleme politice şi sociale. După 1998, politicianul bulgar a ocupat postul de ministru adjunct al Afacerilor Externe în guvernul Uniunii Forţelor Democrate al premierului Ivan Kostov, până în 2001.

Între 2001 şi 2005 a fost ambasadorul Bulgariei în Franţa şi reprezentant permanent al ţării în cadrul UNESCO.

Iar din 2005 până în 2008 Raikov a fost şeful departamentelor de Politică Externă Europeană şi Probleme Staregice ale Ministerului de Externe de la Sofia.

În iulie 2009 a redevenit ministru adjunct al Afacerilor Externe sub conducerea fostului prim-ministru, Boiko Borisov.

Înainte de a fi numit premier în guvernul interimar al Bulgariei, în martie 2013, Raikov a fost ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Bulgariei în Franţa, începând cu anul 2010.

Raikov a părăsit cariera academică pe care o avea în cadrul Universităţii din Varna şi este actual membru al Uniunii Jurnaliştilor Bulgari şi al Asociaţiei Bulgare de Drept Internaţional.

Marin Rykov a călcat pe urmele tatălui său, Nikolov Raikov, care a fost la rândul lui un diplomat.

În 1996, revista L'Express a făcut dezvăluiri pe baza unor documente venite din Est, potrivit cărora Nikolov l-a recrutat ca informator pe Charles Hernu, care ar fi redactat din 1953 până în 1963 rapoarte politice pentru serviciile secrete bulgare, ruse şi române.

Raiko Nikolov a recunoscut că l-a cunoscut pe Charles Hernu, dar a dezminţit că l-a recrutat ca informator. Familia ministrului francez a respins, de asemenea, aceste acuzaţii.

Noul premier bulgar va trebui să recurgă la talentul său de diplomat pentru a încerca să calmeze tensiunea socială alimentată de sărăcie şi de neîncrederea faţă de clasa politică, în timp ce Guvernul său va avea puteri limitate. El va trebui să răspundă aşteptărilor protestatarilor care vor ca societatea civilă să controleze instituţiile şi desfăşurarea alegerilor în vederea combaterii corupţiei.

Totodată, Guvernul interimar trebuie să menţină delicata stabilitate economică şi financiară.

În anul 1999, a devenit cunoscut în urma unei convorbiri telefonice cu ambasadorul Rusiei la Sofia, Leonid Kerestidzanţ, în care a refuzat ca avioanele militare ruseşti să survoleze Bulgaria în drum spre Serbia, care în acea perioadă era bombardată de NATO. 

Mai târziu, generalul american Wesley Clark, fost comandant al forţelor NATO în Europa, a recunoscut că refuzul Bulgariei şi Ungariei de a permite avioanelor ruse să survoleze teritoriile lor a jucat un rol crucial în campania militară împotriva lui Slobodan Miloşevici.

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite