Bruxelles-ul a lansat o procedură de infringement împotriva Varşoviei din cauza unei legi privind reforma juridică
0Comisia Europeană a lansat sâmbătă o procedură de infringement împotriva Poloniei, după publicarea în Monitorul oficial al ţării a unei legi, care, în opinia Bruxelles-ului, subminează independenţa tribunalelor de drept comun, relatează dhnet.be.
„Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Poloniei, printr-o scrisoare de notificare oficială, ca urmare a publicării în Monitorul oficial polonez a Legii privind organizarea tribunalelor de drept comun, în ziua de 28 iulie“, se arată într-un comunicat al Comisiei, preluat de AFP.
Executivul European a adăugat că Polonia are termen de o lună pentru a răspunde acestei scrisori.
Procedura declanşată, notează agenţiile internaţionale de presă, poate conduce la sancţiuni financiare.
Polonia a fost aspru criticată pentru controversata sa reformă a sistemului juridic, un pachet de patru legi referitoare la Curtea Supremă, Consiliul Naţional al Magistraturii, organizarea tribunalelor de drept comun şi Şcoala Naţională de Magistratură, reformă care a scos în stradă zeci de mii de oameni îngrijoraţi de respectarea statului de drept.
În urma unor proteste de amploare, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a anunţat la începutul săptămânii că intenţionează să blocheze prin veto legile privind Curtea Supremă şi Consiliul Naţional al Magistraturii, însă a anunţat că a promulgat o lege - cea privind reforma tribunalelor de drept comun, în baza căreia preşedinţii acestora vor fi numiţi de ministrul Justiţiei.
Legea îi va permite ministrului să-i numească pe judecătorii tribunalelor de drept comun fără să se consulte cu adunările generale ale judecătorilor şi nici cu Consiliul naţional al magistraturii şi fără a da explicaţii, ceea ce, potrivit opoziţiei, va duce la subordonarea justiţiei faţă de executiv.
Miercuri, Comisia Europeană a avertizat că este „gata să declanşeze imediat procedura articolului 7“ (din tratatul UE) împotriva Poloniei, care poate conduce la suspendarea drepturilor de vot ale acesteia în cadrul Uniunii, un demers la care Bruxelles-ul va recurge în cazul în care vor fi revocaţi judecătorii Curţii Supreme poloneze.
„Comisia cere autorităţilor poloneze să nu ia nicio măsură pentru a revoca sau pensiona forţat judecătorii Curţii Supreme“, a declarat miercuri vicepreşedintele Comisiei, Frans Timmermans.
„Dacă o astfel de măsură va fi luată, Comisia este gata să declanşeze procedura articolului 7“, a precizat Timmermans.