Bruxelles: Nu am fost informaţi despre reorganizarea României/ Fondurile europene au fost concepute pentru actuala structură
0Comisia Europeană cunoaşte dezbaterea politică internă din România legată de reorganizarea administrativ teritorială, dar nu a primit nici o informaţie oficială sau vreo notificare în acest sens, au declarat, pentru Adevărul Europa, surse din cadrul Comisiei Europene.
De asemenea, Comisia apreciază că reorganizarea României pe regiuni şi nu pe judeţe nu va putea produce schimbări în actulul flux de acordare a fondurilor europene.
„Având în vedere momentul avansat în timp de perioada actuală de programare şi de necesitatea de a accelera punerea în aplicare efcientă a programelor de dezvoltare regională 2007-2013 în România, considerăm că autorităţile române îşi vor concentra toate eforturile pe implementarea cu succes a programelor operaţionale, în actuala perioadă, în cadrul structurilor actuale, pentru care aceste programe au fost concepute şi convenite între Comisia Europeană şi România", se arată în răspunsul reprezentanţilor Comisiei Europene pe politici regionale.
Comisia mai precizează că este pregătită să sprijine autorităţile române în efortul lor de a ajunge la structura cea mai eficientă pentru perioada viitoare.
Cum va arăta noua Românie
Guvernul de la Bucureşti şi-ar putea angaja răspunderea pe legea care reduce numărul de judeţe de la 41 la 8, iar preşedintele Traian Băsescu a invitat partidele la consultări pe această temă.
„Vom încerca să adoptăm legea privind reorganizarea teritorială prin angajarea răspunderii Guvernului pe actul normativ", a anunţat, secretarul general al PDL, Ioan Oltean. Termenul de adoptare ar fi sfârşitul lunii iunie.
Capitalele noilor judeţe: Cluj-Napoca pentru judeţul Nord-Vest, Braşov pentru judeţul Centru, Timişoara pentru judeţul Vest, Craiova pentru judeţul Sud-Vest, Constanţa pentru judeţul Sud-Est, Iaşi pentru judeţul Nord-Est, Ploieşti pentru judeţul Sud şi Bucureşti pentru judeţul Bucureşti-Ilfov.
Procedura angajării răspunderii echivalează cu absenţa unei dezbateri în Parlament şi legea reorganizării ar fi cel de-al 14-lea act normativ adoptat prin acest procedeu.
Eurodeputaţii PNL susţin că modificarea structurii administrative nu este cerută de Bruxelles şi că o astfel de decizie trebuie comunicată Comisiei Europene cu doi ani înainte de aplicarea legii, ei cerând explicaţii Cabinetului Boc în acest sens. Principalul argument invocat de PDL pentru graba reorganizării administrative a fost legat de necesitatea atragerii eficiente a fondurilor europene.