Brexit: Theresa May cere laburiştilor să înceteze cu diferenţele de opinie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul britanic Theresa May i-a cerut liderului Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, să pună capăt diferenţelor de opinie pentru a aproba Acordul Brexit negociat de premier împreună cu oficialii Uniunii Europene, relatează Reuters.

Declaraţia prim-ministrului britanic a fost făcută în urma alegerilor generale din Marea Britanie, în urma cărora atât Partidul Conservator, condus de Theresa May, cât şi Partidul Laburist au obţinut rezultate slabe, scrie Reuters, citată de Mediafax.

„Îi transmit liderului opoziţiei: Să ascultăm ce ne-au transmis votanţii prin alegerile generale şi să renunţăm pentru un moment la diferenţele de opinie. Să aprobăm acordul”, a declarat Theresa May.

Un oficial de rang înalt din cadrul Partidului Laburist a declarat sâmbătă că liderii celor două partide britanice ar putea ajunge la un acord în următoarele zile.

Partidul Conservator, aflat la putere în Marea Britanie, şi Partidul Laburist (opoziţie) poartă negocieri pe tema modului retragerii ţării din Uniunea Europeană. Partidul Laburist insistă pentru organizarea unui nou rerefendum, pe tema Acordului Brexit.

Consiliul European a decis amânarea ieşirii Marii Britanii din UE până pe 31 octombrie 2019. Liderii Uniunii Europene au semnalat că Marea Britanie va fi exclusă pe 1 iunie în cazul în care Camera Comunelor nu aprobă Acordul Brexit şi refuză participarea la scrutinul europarlamentar. Camera Comunelor a respins de trei ori Acordul negociat de Guvernul Theresa May cu Uniunea Europeană. În cazul în care Acordul ar fi aprobat, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar urma să se producă imediat.

Marea Britanie urma să se retragă din UE pe 29 martie, dar Camera Comunelor a aprobat un plan al Guvernului Theresa May de a solicita amânarea Brexit. Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite