Boris Johnson: Rusia a dezvoltat şi stocat în secret agentul neurotoxic utilizat în otravirea fostului spion rus în Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul de Externe britanic, Boris Johnson
Ministrul de Externe britanic, Boris Johnson

Şeful diplomaţiei britanice, Boris Johnson, a declarat la BBC că Londra dispune de „dovezi că Rusia nu numai că a căutat să dezvolte agenţi neurotoxici pentru asasinate în ultimii zece ani, dar a şi făcut stocuri de această substanţă mortală denumită Noviciok“ cu care a fost otrăvit fostul spion rus Serghei Skripal în sud-vestul Angliei.

Ministrul de Externe britanic, Boris Johnson, a anunţat sosirea, astăzi, în Marea Britanie a unui grup de experţi ai Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) pentru a efectua teste asupra substanţei utilizate la otrăvirea fostului agent dublu rus. Este  prima utilizare ofensivă a unei astfel de arme pe teritoriul unei ţări occidentale după cel de-al Doilea Război Mondial. Rusia a negat orice implicare.

El a promis, de asemenea, o înăsprire a arsenalului juridic destinat luptei împotriva corupţiei şi a spălării de bani după acest caz, vizaţi fiind ruşii bogaţi care au proprietăţi şi conturi în bănci britanice. 

   Londra  va oferi acces Moscovei la datele anchetei

Marea Britanie îşi doreşte să investigheze împreună cu partea rusă cazul otrăvirii lui Serghei şi Iulia Skripal, precum şi circumstanţele decesului lui Nikolai Gluşkov, a declarat ministrul britanic al Afacerilor Externe, Boris Johnson, specificând că Londra este dispusă să ofere accesul Moscovei la detaliile anchetei.

Ne-am dori să începem o cooperare cu Rusia în această problemă în următoarele zile", a spus şeful diplomaţiei britanice.

Adjunctul preşedintelui comisiei pentru relaţii internaţionale al Dumei de Stat, Dmitri Novikov, consideră că partea britanică ar trebuie să specifice ce anume ar dori să ofere Moscovei, pentru ca partea rusă să poată aprecia situaţia şi decide dacă trebuie să accepte sau să respingă invitaţia.

"În cazul în care ei sunt gata să ne ofere anumite materiale, ar trebui să specifice ce anume ei sunt gata să ofere, pentru ca partea rusă, reieşind din acest lucru, să poată aprecia situaţia, acceptând sau refuzând invitaţia", a declarat Novikov pentru RIA Novosti.

Parlamentarul a specificat că deocamdată este complicat să dai o apreciere ultimului gest al Londrei.

"Diavolul se ascunde în detalii. În cazul în care ei vor oferi doar propriile concluzii, e o situaţie, în cazul în care vor oferi întregul lanţ, propria investigaţie, e o altă situaţie. În acest caz am putea aprecia asta ca o manifestare a unor bune intenţii, însă ar trebui să fim mai atenţi", a explicat acesta.

Moscova aruncă pisica în curtea altor state

Citând surse anonime, ziarul britanic „The Telegraph” a scris vineri că agentul neurotoxic a fost plasat în geanta fiicei lui Skripal, Iulia, înainte ca ea să plece de la Moscova spre Londra la 3 martie, în ajunul îmbolnăvirii. 

Este posibil ca un obiect aparţinând Iuliei, de pildă o haină sau un flacon de cosmetice sau un cadou, să fi fost impregnat cu otravă care şi-a atins ţinta odată ce fiica spionului a deschis bagajul la Salisbury. 

Dar purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat sâmbătă pentru canalul de televiziune Rossia 24 că cel mai probabil sursa agentului neurotoxic Noviciok a fost chiar Marea Britanie sau Cehia, Slovacia, Suedia sau Statele Unite. 

Imediat a venit replica ministrului de externe ceh Martin Stropnicky care a respins acuzaţiile Moscovei potrivit cărora agentul neurotoxic folosit împotriva fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale în sudul Angliei ar fi provenit din Republica Cehă, relatează Reuters.

Ministerul rus de Externe a anunţat, sâmbătă, că expulzează 23 de diplomaţi britanici ca răspuns la măsura similară adoptată săptămâna trecută de Marea Britanie din cauza otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale cu gaz neurotoxic într-un oraş din sudul Angliei.

 MAE rus a ordonat de asemenea închiderea Consiliului Britanic din Rusia – instituţie de promovare a culturii britanice şi limbii engleze peste hotare - şi anularea unui acord de deschidere a consulatului britanic din Sankt Petersburg. 

În anunţul diplomaţiei  de la Moscova se mai spune că Rusia îşi rezervă dreptul de a adopta şi alte măsuri punitive, pe care nu le-a specificat, în cazul altor „gesturi neprietenoase” faţă de Rusia. Ca şi diplomaţii ruşi expulzaţi din Marea Britanie, cei britanici au la dispoziţie o săptămână ca să părăsească ţara.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat că afacerea din jurul lui Serghei Skripal este „un joc rusofob” şi a condamnat remarcile ministrului britanic al apărării că Rusia trebuie să „tacă din gură”, spunând că Gavin Williamson „vrea să intre în istorie” dar „este lipsit de educaţie”. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite