Biden începe o vizită la Londra, pe fondul nemulțumirii britanicilor față de politicile sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timpul întâlnirii, președintele SUA și prim-ministrul britanic Rishi Sunak sunt așteptați să discute despre conflictul din Ucraina și viitorul summit NATO.

Biden va face o vizită în Marea Britanie, înaintea summit-ului de la Vilnius. Foto: Arhiva Adevărul
Biden va face o vizită în Marea Britanie, înaintea summit-ului de la Vilnius. Foto: Arhiva Adevărul

Președintele american Joe Biden își începe luni a treia vizită în Marea Britanie din ultimele 12 luni, în ajunul summitului NATO din 11-12 iulie de la Vilnius, unde va călători de la Londra. Șeful statului american se va întâlni cu prim-ministrul Regatului Unit. Rishi Sunak și va fi primit de regele Carol al III-lea.

După cum a transmis Casa Albă, călătoria este menită să evidențieze cât de strânse sunt relațiile Washington și Londra și a fost anunțată ca o „vizită de stat într-un format mini”. Vizita va fi foarte scurtă, președintele SUA fiind așteptat marți în Lituania. Din partea lui Biden, aceasta este și o curtoazie reciprocă după ce șeful guvernului britanic a vizitat Statele Unite.

Cu provocări noi și fără precedent la adresa securității noastre fizice și economice, alianțele noastre sunt mai importante ca niciodată”, a spus biroul lui Sunak înaintea vizitei lui Biden. Biroul prim-ministrului britanic a subliniat că Regatul Unit este „un important aliat european al NATO și cel mai important partener comercial și de securitate al Statelor Unite”.

Este de așteptat ca în cadrul noii întâlniri de la Downing Street, președintele și prim-ministrul să se concentreze pe discuția despre conflictul ucrainean și summitul NATO. La rândul său, monarhul britanic, la a cărui ​​încoronare, din luna mai, Binden nu a putut fi prezent, trimițându-o în schimb pe soția sa Jill, îl va primi pe șeful unui stat prieten la Castelul Windsor și va discuta cu el tema protecției mediului. Formatul întâlnirii este o discuție în timpul servirii ceaiului, în fața căreia oaspetele, însoțit de monarh, va desfășura o ceremonie de inspecție a companiei de gardă de onoare a Gărzilor Galeze. Carol al III-lea intenționează să arate președintelui obiecte din colecția regală care au legătură cu Statele Unite.

Niciuna dintre aceste întâlniri nu promite vreo senzație, deși observatorii politici britanici sugerează că Sunak va încerca să-l convingă pe Biden de necesitatea simplificării procedurii de aderare a Ucrainei la NATO, așa cum s-a făcut în cazul Finlandei și Suediei. 

Un subiect controversat care ar putea fi abordat la întâlnirea așteptată a liderilor cu jurnaliştii ar putea fi cel legat de problema transferului de muniții cu dispersie americane la Kiev. După cum și-a amintit Sunak sâmbătă, Marea Britanie este parte la o convenție care interzice utilizarea lor și se opune utilizării lor oriunde în lume.

Atitudinea față de Biden în Marea Britanie

Deși nu se știu multe despre conținutul vizitei, există un interes considerabil pe fundalul pe care va avea loc. În ciuda faptului că Biden și actualul lider al Partidului Conservator al Marii Britanii de guvernământ simpatizează unul cu celălalt, conservatorii britanici au acumulat o listă lungă de plângeri împotriva președintelui SUA. Potrivit surselor ziarului The Daily Telegraph , cea mai recentă ofensă adusă Londrei este refuzul lui Biden de a sprijini candidatura lui Ben Wallace, șeful Ministerului Apărării al Regatului, care a revendicat postul de secretar general al NATO.

Potrivit unor surse din alianță, președintele vrea să o vadă în acest post pe șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, mai puțin experimentată în afaceri militare, dar mai convenabilă pentru Statele Unite. Observatorii britanici mai sugerează că Washingtonul a decis să nu acorde sprijin Londrei după ce britanicii au anunțat furnizarea de tancuri, rachete cu rază lungă de acțiune către Ucraina, precum și intenția lor de a ajuta Kievul să obțină avioane de luptă F-16, forțând Washingtonul să ia măsuri similare.

Conservatorii îi reamintesc, de asemenea, lui Biden că a întrerupt discuțiile comerciale cu regatul, care a încercat fără succes să încheie un acord de liber schimb cu SUA de când a părăsit UE. Sub predecesorul lui Biden, Donald Trump, s-au făcut progrese în această direcție, dar actualul președinte, cunoscut pentru criticile sale la adresa ideii de Brexit, nu intenționează să revină asupra acestui subiect până în 2025, deși în iunie a semnat o declarație cu Sunak privind întărirea legăturilor economice dintre cele două țări.

Daune aduse „relației speciale”

Biden tratează Marea Britanie nu ca pe cel mai apropiat aliat și prieten al Americii, ci ca pe o țară vasală și intervine fără rușine în chestiuni de politică internă, în special în cele legate de Brexit. <...> Ar putea dura ani, dacă nu decenii, pentru a repara daune pe care Joe Biden le-a provocat „relației speciale” [Londra și Washington]”, a declarat Niall Gardiner, fost consilier al fostului prim-ministru britanic Margaret Thatcher (1925-2013), care lucrează acum pentru organizația de cercetare cu sediul la Washington, The Heritage Foundation, în rubrica sa pentru The Daily Telegraph.

Abordarea lui Biden este extrem de contraproductivă, răzbunătoare și extrem de neplăcută. Duminică (în ziua sosirii lui Biden – nota TASS) și luni, la Londra, va fi așezat un covor roșu pentru președintele SUA, dar în ochii milioanelor de britanici, nu este un prieten al poporului britanic”, a conchis Gardiner.

La rândul său, săptămânalul The Observer consideră că schimbarea atitudinii Washingtonului față de Londra a avut loc pe fondul pierderii statutului Marii Britanii de „jucător global”. Potrivit publicației, părăsirea UE s-a dovedit a fi o „pierdere de influență în Europa” pentru regat, care a fost „avută în vedere de americani”. "Din punct de vedere geopolitic, Regatul Unit se află într-un impas. Cursul său către crearea de legături puternice în regiunea Asia-Pacific nu impresionează nici Washingtonul, nici Beijingul", a spus ziarul. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite