„Bani negri” în politică. Transparency International a întocmit un raport îngrijorător
0Potrivit unui raport al Transparency International (TI), banii negri, proveniți din diferite state care au anumite interese, de la companii-fantomă sau de la donatori controversați, pătrund tot mai mult în sistemul politic, din cauza lacunelor legale.

Analiza Transparency International s-a centrat pe politica din Marea Britanie, în contextul în care modalitatea de finanţare şi susţinerea anumitor lideri politici sau anumitor iniţiative politice ridică din ce în ce mai multe semne de întrebare în Europa.
În România, cel mai recent caz este cel al candidatului independent Călin Georgescu, intrat de pe poziţia 1 în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, care a declarat zero cheltuieli de campanie electorală. Şi Mircea Geoană, tot candidat independent, s-a cam încurcat la un momendat în explicaţii privind provenienţa donaţiilor pentru campania sa electorală.
Potrivit specialiştilor de la Transparency International (TI), în sistem intră bani de la companii care nu au înregistrat niciodată profit, de la asociații nonprofit care nu trebuie să își declare finanțatorii și, prin intermediari, din donații din străinătate interzise. În Marea Britanie, indică raportul, politica este susţinută parţial din „bani negri”, 10% din donații provenind din surse dubioase, informează The Guardian.
De asemenea, o altă modalitate de pătrundere a banilor negri în politică este prin finanţarea de către diverse persoane sau chiar state sub formă de zboruri, mâncare și sejururi la hotel, atrag atenţia experţii.
Concluziile privind Marea Britanie sunt dezvăluite într-un raport în cadrul căruia experţii de la TI au analizat 78.735 de donații, în valoare de 1,19 miliarde de lire sterline, raportate la Comisia electorală între 2001 și 2024. Ei au constatat că 115 milioane de lire sterline au provenit din surse necunoscute sau „discutabile”.
Astfel, Transparency International avertizează că aceste lucruri sunt posibile din cauza unei „lacune în legislație care le permite guvernelor străine, inclusiv statelor ostile, să curteze politicieni prin vizite în străinătate cu toate cheltuielile plătite” şi oferă exemple de politicieni britanici care au promovat interesele guvernelor care le-au oferit cadouri și ospitalitate.
„Lacunele din normele de finanțare politică nu reușesc să oprească direcționarea banilor din surse dubioase către politica noastră. (...) Avem nevoie de norme mai stricte privind cheltuielile, de reforme care să scoată din umbră banii negri și de o mai mare responsabilitate pentru cei care abuzează de sistem. Doar că nu știm ai cui sunt banii cu adevărat”, a declarat Duncan Hames, director de politici la TI.
„Îngrijorarea este că, dacă normele actuale nu sunt actualizate, ne vom trezi cu o politică de vânzare către cei care «licitează» cel mai mult”, a avertizat şi Jess Garland, director de cercetare la Electoral Reform Society.