Atentate la Ankara: Anchetă asupra unor eventuale disfuncţionalităţi la nivelul statului şi destituirea şefilor spionajului
0Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a ordonat o anchetă specială cu privire la eventuale disfuncţionalităţi la nivelul statului, după dublul atentat sinucigaş care a avut loc sâmbătă la Ankara şi în care au murit 97 de oameni. Totodată, ministerul turc de Interne a anunţat că i-a îndepărtat din funcţii pe şefii serviciilor de informaţii şi de securitate din Ankara.
Pentru a aduce o perspectivă diferită,am ordonat Consiliului de Control al Statului (DDK) o anchetă pe marginea acestui atac, a declarat Erdogan în timpul unei conferinţe de presă susţinute împreună cu omologul său finlandez Sauli Niinisto, aflat în vizită oficială în Turcia.
Erdogan a admis probabile „erori“ ale puterii în gestionarea situaţiei. „Fără îndoială, la un moment dat a existat o greşeală, o slăbiciune. Cât de importantă? Acest lucru va deveni clar după anchetă“, a declarat Erdogan în faţa presei, la trei zile după cel mai sângeros atentat din istoria Turciei.
De asemenea, potrivit preşedintelui turc, informaţiile obţinute de Turcia indică faptul că atentatul de sâmbătă „îşi are originea în Siria“.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a recules miercuri la locul atentatului de la Ankara, la patru zile după sângerosul atac sinucigaş, soldat cu 97 de morţi, potrivit unor imagini de televiziune, relatează AFP în pagina electronică.
Cel mai puternic om din Turcia, vizat de un val de critici după acest atentat - cel mai sângeros din istoria modernă a ţării - a depus o jerbă de flori pe esplanada gării din capitala turcă, unde a fost comis atentatul.
Ministerul turc de Interne a anunţat că i-a îndepărtat din funcţii pe şefii serviciilor de informaţii şi de securitate din Ankara, într-un efort de a efectua o anchetă eficientă asupra dublului atentat de sâmbătă, soldat cu 97 de morţi, relatează Reuters online.
Cei trei înalţi funcţionari sunt directorul general al poliţiei pentru provincia Ankara, precum şi doi dintre responsabilii săi — cel pentru informaţii şi cel pentru securitatea publică.
Ministerul nu a precizat, în acest comunicat pe care l-a postat marţi pe site, dacă ofcialii vizaţi urmează să revină în posturi după anchetă.
Turcia avertizează Rusia şi SUA împotriva oricărui sprijin pentru kurzii din Siria
Turcia i-a convocat marţi pe ambasadorii SUA şi Rusiei pentru a-i avertiza cu privire la orice ajutor pentru luptătorii kurzi sirieni în cadrul operaţiunilor lor împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI), relatează AFP şi Reuters, citând surse oficiale turce.
Autorităţile turce au „informat referitor la poziţia Turciei cu privire la Partidul Uniunii Democratice (PYD)“, a indicat un responsabil al Ministerului de Externe de la Ankara, adăugând că „avertismente necesare le-au fost adresate“ celor doi ambasadori.
Potrivit agenţiei de presă TASS, ambasadorul rus a fost convocat separat de cel american.
Ankara consideră PYD drept un partid „frate“ al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care duce din 1984 un război de gherilă împotriva forţelor de securitate pe teritoriul turc. Formaţiunea PYD, acuzată de Turcia că are legături strânse cu rebelii kurzi din PKK, are o aripă militară — Unitatea pentru Apărarea Poporului (YPG), implicată în luptele din oraşul sirian Kobane cu militanţii grupului terorist Stat Islamic.
„Turcia nu poate tolera niciun fel de cooperare cu organizaţiile teroriste care se războiesc cu ea“, a declarat miercuri premierul islamo-conservator Ahmet Davutoglu.
Pentagonul a anunţat luni că a paraşutat muniţii miliţiilor PYD care luptă împotriva Statului Islamic în nordul Siriei.
Rusia a intervenit la sfârşitul lunii septembrie în conflictul din Siria, printr-o campanie aeriană în sprijinul regimului preşedintelui Bashar al-Assad.
Trimisul special al preşedintelui rus Vladimir Putin în Orientul Mijlociu, Mihail Bogdanov, a avut săptămâna trecută o întâlnire cu liderul PYD, Salih Muslim, pentru a discuta despre cooperarea în materie de combatere a grupărilor jihadiste.
Premierul Davutoglu a subliniat miercuri „legăturile organice“ între PYD şi PKK, aceasta din urmă fiind considerată drept organizaţie teroristă de Ankara, Washington şi Uniunea Europeană.
„La fel ca SUA şi alte ţări aliate care luptă împotriva grupărilor afiliate Al Qaida, Turcia este hotărâtă să lupte împotriva PKK şi a filialelor sale. La fel ca SUA şi aliaţii lor ce nu tolerează livrări de arme către Al Qaida şi filialele sale, Turcia nu va tolera astfel de livrări destinate PKK şi filialelor sale“, a insistat şeful guvernului turc.
Premierul turc: Statul Islamic şi PKK ar putea fi implicate în atentatele de la Ankara
Premierul turc Ahmet Davutoglu a afirmat miercuri că atât Statul Islamic, cât şi gruparea militantă kurdă PKK ar fi putut avea un rol în dublul atentat sinucigaş ce a avut loc sâmbătă la Ankara şi care s-a soldat cu aproape 100 de morţi şi 500 de răniţi, relatează Reuters.
În cadrul unei conferinţe de presă la Istanbul, Davutoglu a afirmat că sunt anchetate posibile conexiuni ale dublului atentat comis în apropierea gării centrale din capitala turcă.
Potrivit AFP, autorităţile turce au arestat deja două persoane suspectate de legături cu rebelii PKK. Aceşti doi suspecţi au schimbat informaţii privind un atac pe Twitter, cu nouă ore înainte de operaţiunea celor doi kamikaze care au vizat o reuniune prokurdă în faţa gării centrale din Ankara, a indicat un responsabil al Ministerului de Interne.
'Este o nouă anchetă. Anchetăm modul în care suspecţii ar fi avut cunoştinţă' de atentat, a confirmat sub rezerva anonimatului un responsabil turc.