Video Dronele ucrainene pun presiune pe apărarea antiaeriană a Rusiei. Autoritățile restricționează accesul în 14 localități VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atacurile ucrainene cu drone pe teritoriul rus pun la grea încercare rețeaua de apărare aeriană a Rusiei, pe care Ucraina încearcă să o fragilizeze pentru a pregăti terenul pentru sosirea avioanelor de luptă F-16, au scris analiștii de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) în raportul lor de marți privind evoluția războiului din Ucraina.

Sistem de apărare antiaeriană S-300 FOTO Shutterstock
Sistem de apărare antiaeriană S-300 FOTO Shutterstock

Loviturile frecvente cu drone au silit anterior comandamentul militar rus să acorde prioritate protejării unor obiective considerate de cea mai mare valoare. De pildă, imagini din satelit din 6 mai arătau că forțele ruse au instalat cel puțin șapte sisteme de apărare cu rază medie de acțiune Panțîr-1 doar în preajma reședinței președintelui rus Vladimir Putin din Valdai (Leningrad).

Ruslan Puhov, directorul Centrului de analiză a strategiilor și tehnologiilor (Moscova) și membru al consiliului consultativ civil al Ministerului rus al Apărării, a explicat că o astfel de acoperire „focală” a unei singure ținte este lipsită de sens la scară largă, întrucât lasă descoperite alte direcții care se află în afara acestei umbrele de protecție.

Se poate deduce astfel că armata rusă nu dispune de sistemele convenționale de apărare aeriană care ar fi necesare pentru protejarea facilităților critice din vestul Rusiei, în timp ce până și obiectivele importante din zone bine apărate rămân expuse într-o oarecare măsură.

Puhov a pledat ca armata rusă să încerce o abordare descentralizată inovatoare pentru a proteja instalațiile critice de dronele ucrainene, avertizând că acestea vor putea ajunge și mai în adâncimea Rusiei. În martie 2024, armata rusă a început să formeze grupuri mobile de foc – folosite cu succes și de Ucraina împotriva dronelor rusești Shahed-136/131 - însă nu le-au desfășurat la scara necesară pentru a fi eficiente.

Mai mult, presiunile puse de atacurile cu drone pe apărarea aeriană a Rusiei au determinat anumite autorități regionale să afirme explicit că firmele rusești și autoritățile locale nu se mai pot baza pe aceasta și trebuie să își asigure propriile capacități antidronă. Puhov a sugerat ca armata rusă să trimită o flotă de avioane ușoare pentru a intercepta dronele ucrainene deși Rusia produce puține.

Ucrainenii vânează sistemele de apărare antiaeriană ale Rusiei

De partea cealaltă, Ucraina continuă să vizeze sistemele ruse de apărare atât în teritoriile ocupate, cât și în regiunile rusești de frontieră pentru a asigura cele mai bune condiții desfășurării avioanelor de luptă F-16, așteptate să sosească în vară-toamnă.

Șeful armatei ucrainene, colonelul Oleksandr Sîrski, a anunțat marți că forțele ucrainene au lovit poziția unei baterii de rachete S-300 în regiunea ocupată Donețk și că în total au distrus până acum 20 de lansatoare S-300 și 15 stații radar. El a subliniat că are loc o distrugere sistematică a capacităților de apărare aeriană ale Rusiei pentru a crea condițiile utilizării cu succes a avioanelor de atac F-16 care vor sosi „în curând”.

Fondatorul Regimentului „Kraken” din cadrul Direcției principale de informații militare ucrainene (GUR), Kostiantin Nemicev, a declarat recent că forțele ucrainene au distrus patru sisteme rusești S-300 folosite de forțele inamice pentru a lovi orașul Harkov.

Livrările de F-16 către Ucraina vor fi probabil inițial în număr mic, în timp ce constrângerile legate de echipamente și instruire vor împiedica probabil forțele ucrainene să valorifice puterea aeriană a avioanelor fixe la scară largă în 2024, a evaluat ISW. Oficialii ucraineni au indicat că forțele ucrainene intenționează să le utilizeze ca parte a umbrelei mai largi de apărare aeriană a Ucrainei.

Acces restricționat în 14 localități ruse de frontieră

Guvernatorul regiunii Belgorod Viaceslav Gladkov a anunțat marți că începând din 23 iulie accesul în 14 localităţi situate în apropierea frontierei cu Ucraina va fi restricționat din cauza situației operaționale „extrem de dificile”.

„Am pierdut deja mulţi civili, avem mulţi răniţi, iar sarcina noastră este, desigur, să luăm măsuri maxime de securitate”, a spus el, precizând că „puncte de control vor fi instalate la intrarea în localităţile respective şi reprezentanţi ai forţelor de ordine vor fi desfăşuraţi pe teren”.

Doar „bărbaţii adulţi” vor putea intra „în conformitate cu reguli stricte”, precum purtarea unei veste antiglonţ şi a unei căşti sau deplasarea într-un vehicul blindat.

Ministerul rus al Apărării a declarat că sistemele de apărare aeriană au distrus în noaptea de marți 13 drone ucrainene, inclusiv una deasupra regiunii Kursk.

Cel puțin șase persoane au fost rănite.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite