Armata care dezvoltă un ceas cuantic pentru operațiuni militare
0Trupele aflate în operațiuni militare vor putea folosi în curând, în premieră, un ceas atomic de fabricație britanică, construit pe baza tehnologiei cuantice, în loc de GPS, relatează The Telegraph.
Ceasul cuantic, care în următorii cinci ani ar putea fi folosit de trupe pentru a indica ora, poziția și dirija navigația în medii ostile, va îmbunătăți dramatic informațiile, supravegherea și recunoașterea prin prisma faptului că reduce dependența de tehnologia GPS, susceptibilă să fie perturbată și blocată de forțe inamice.
Precizia ceasului este atât de mare încât se estimează că ar putea rămâne în urmă mai puțin de o secundă în miliarde de ani, permițând oamenilor de știință să măsoare timpul la un nivel de finețe fără precedent.
Dezvoltat la Laboratorul de Știință și Tehnologie a Apărării (Dstl) extrem de secret, este primul dispozitiv de acest gen care a fost dezvoltat în Marea Britanie și este în prezent testat în parteneriat cu Imperial College London și companiile de tehnologie cuantică Infleqtion (Marea Britanie), Aquark Technologies și HCD Research.
Tehnologia e„ste realmente importantă pentru Regatul Unit, mai ales din perspectiva apărării”, a subliniat Jonathan, lider tehnic al partenerului industrial Infleqtion.
„Dacă analizezi ceea ce se întâmplă în lume în acest moment, devine din ce în ce mai evident că avem nevoie de servicii de navigare și cronometrare a poziției mai bune și mai robuste și asta este ceva pe care tehnologia cuantică este într-o poziție unică să ne ofere.”
O alternativă la GPS
Deși se prevede că dispozitivul va fi folosit predominant de către Marina Regală, se preconizează că toate cele trei servicii îl vor folosi în operațiunile viitoare.
În prezent, armata britanică, precum și alte servicii critice, de la telecomunicații la transport, folosesc sistemele globale de navigație prin satelit (GNSS) pentru informații precise privind ora și poziția.
Cu toate acestea, vulnerabilitățile lor reprezintă un risc bine cunoscut pentru securitatea națională, un raport dedicat al experților din 2018 afirmând că dacă sistemele GPS n-ar mai funcționa, costurile pentru economia britanică s-ar ridica la un miliard de lire sterline pe zi. Raportul a avertizat, de asemenea, asupra dependenței Marii Britanii de GNSS, precum și a necesității de a adopta „sisteme potențiale de rezervă” în cazul unui atac al hackerilor.
Tehnologia ceasului atomic are potențialul de a oferi o capacitate stabilă controlată de suveran pentru menținerea preciziei temporale pentru operațiunile critice.
Nu numai că ceasurile cuantice au potențialul de a securiza sistemele de comunicații, cum ar fi rețelele militare criptate, dar au și capacitatea de a îmbunătăți acuratețea sistemelor de arme avansate, cum ar fi rachetele ghidate, care se bazează pe sincronizare precisă pentru a calcula traiectorii și a coordona atacurile.
De asemenea, va permite armatei britanice să câștige un avantaj față de adversari în operațiuni critice de sincronizare, în special în domenii precum războiul cibernetic, unde milisecundele pot face diferența.
Maria Eagle, ministrul achizițiilor și industriei apărării, a declarat: „Integrarea tehnologiei de ultimă oră în capacitățile existente ilustrează angajamentul Guvernului față de inovare în sectorul apărării și în ceea ce privește asigurarea că Forțele noastre Armate au cel mai bun kit posibil pentru a ne menține în siguranță acasă și puternici peste hotare.
„Probarea acestei tehnologii inovatoare, emergente, poate nu doar să ne consolideze capacitatea operațională, ci și să stimuleze progresul în industrie, să ne impulsioneze sectorul științific și să susțină locuri de muncă de înaltă calificare.”
Aplicații militare ale tehnologiei cuantice
Aplicațiile ceasurilor cuantice se extind dincolo de măsurarea cu precizie a timpului. Potrivit Ministerului Apărării (MoD), îmbunătățirea preciziei GPS ar putea transforma sistemele globale de navigație, fiind utile în orice, de la comunicațiile prin satelit la navigația aeronavei.
În plus, se estimează că cercetările ulterioare va face posibil ca tehnologia să reducă dimensiunile pentru a permite fabricarea în masă și miniaturizarea, deblocând o gamă largă de aplicații, cum ar fi cele utilizate de vehicule militare și aeronave.
Paul Hollinshead, directorul executiv al Dstl, a declarat: „Această primă testare a ceasului atomic avansat reprezintă o realizare semnificativă a capacităților tehnologice cuantice ale Regatului Unit.
„Datele adunate nu numai că vor modela eforturile viitoare de apărare, ci sunt și un semnal pentru industrie și mediul academic că explorăm cu toată seriozitatea tehnologiile cuantice în vederea obținerii unui avantaj operațional sigur și rezistent.”
Demonstrația Aparatului de sincronizare avansat face parte dintr-o serie planificată de experimente menite să dezvăluie performanța și limitările ceasurilor cuantice, cu potențiale beneficii pentru rezistența infrastructurii militare și naționale.
Comandantul Matt Steele, viitorul ofițer de tehnologie pentru biroul departamentului tehnic al Royal Navy, a declarat: „Marina analizează tehnologii cuantice de câțiva ani și este entuziasmant să vedem că provocările fizicii și ingineriei în acest domeniu nu mai sunt acum un concept științific, ci se apropie de realitate.”
„În următorii câțiva ani, capacitatea de a opera eficient, de a supraviețui și de a naviga și, totodată, de a rămâne letal odată cu utilizarea cuantice alături de GPS va asigura un avantaj operațional.”
Programul Național de Tehnologii Cuantice din Marea Britanie, susținut de Ministerul Apărării a lucrat mai bine de 10 ani pentru a face progrese în cercetarea și dezvoltarea tehnologiilor cuantice.
Aceste sisteme sunt esențiale pentru asigurarea libertății viitoare de operare prin dezvoltarea de aplicații în ceea ce privește navigația, detecția și comunicațiile pe viitorul câmp de luptă.