Antreprenorul care a intrat în dispută cu guvernul belgian din cauza prețului cerut pe tancurile Leopard

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un antreprenor care vinde echipament militar la mâna a doua a intrat recent în vizorul guvernului belgian după ce ar fi cerut un preț exorbitant pentru tancurile Leopard din depozitele sale, relatează Reuters.

Germania va trimite Ucrainei și tancuri Leopard 1 FOTO WIKIPEDIA
Germania va trimite Ucrainei și tancuri Leopard 1 FOTO WIKIPEDIA

Antreprenorului Freddy Versluys, care are un depozit plin de tancuri second-hand de vânzare, nu-i place să fie catalogat drept traficant de arme.

Proprietarul a zeci de tancuri Leopard 1 de fabricație germană și alte vehicule militare, care se află într-un depozit din estul Belgiei, Versluys a subliniat că este directorul general a două companii din domeniul apărării care printre altele se ocupă și cu fabricarea de senzori pentru nave spațiale.

Totodată, cumpărarea și vânzarea de arme este parte din afacere. Depozitul său de tancuri l-a adus în centrul atenției în ultimele zile, deoarece s-a angajat într-o dispută publică cu ministrul belgian al apărării, Ludivine Dedonder, cu privire la posibilitatea de a le trimite în Ucraina.

În timp ce alte națiuni occidentale s-au angajat în ultimele săptămâni să trimită tancuri de luptă principale pentru a ajuta Ucraina să respingă invazia Rusiei, Belgia nu s-a alăturat acestui grup. Principalul motiv: nu mai are tancuri Leopard. L-a vândut pe ultimul dintre ele - un lot de 50 - companiei lui Versluys în urmă cu mai bine de cinci ani.

Tancuri prea scumpe

Întrebat de ce a cumpărat tancurile, Versluys, un bărbat în vârstă de 60 de ani, a spus că este modelul său de afacero - cumpăra echipamente militare nedorite în speranța că altcineva va avea nevoie de ele moment dat.

Există încă țări în lume care dețin tancuri Leopard 1. Așa că există întotdeauna posibilitatea fie de a vinde piese de schimb, fie de a vinde tancuri suplimentare", a spus el.

„Bineînțeles, este un risc... Poate că mâine va trebui să le aruncăm la fier vechi (sau) peste 10 ani pot fi încă acolo”, a adăugat el.

Dedonder a declarat că guvernul belgian a explorat ideea de a răscumpăra aceste tancuri pentru a le trimite în Ucraina. Dar a criticat prețurile considerate ca fiind "nerezonabile" și "extrem de ridicate". Tancurile cumpărate cu 10-15.000 de euro bucata sunt oferite spre vânzare la 500.000 de euro, deși nu sunt operaționale, a spus ea.

Disputa evidențiază o situație dificilă cu care se confruntă guvernele occidentale în timp ce se străduiesc să găsească mai multe arme pentru Ucraina, după aproape un an de război intens - armele la care au renunțat considerându-le învechite sunt acum la mare căutare, iar multe dintre ele se află acum în stocurile unor companii private.

Dedonder nu a menționat numele companiei lui Versluys, OIP Land Systems; totuși, Versluys este sigur că el a fost vizat prin aceste declarații.

Versluys a făcut pasul neobișnuit de a ieși public pentru a contesta afirmațiile ministrului belgian, oferind o perspectivă rară asupra funcționării unei afaceri care preferă adesea să păstreze discreția.

Antreprenorul deține 50 de tancuri Leopard 1

Versluys a dezvăluit că firma sa a cumpărat cele 50 de tancuri pentru aproximativ 2 milioane de euro și că doar 33 erau utilizabile. Asta ar însemna un preț unitar de 40.000 de euro pentru 50 de tancuri, sau aproximativ 60.600 de euro pentru 33.

El a spus că prețul său de vânzare ar putea varia între câteva sute de mii și aproape un milion de euro, dar acest preț ar include lucrările de recondiționare a tancurilor, care, a insistat el, ar putea fi foarte costisitoare.

Înlocuirea sistemului care controlează focurile de armă ar putea costa 350.000 de euro pentru fiecare tanc, iar înlocuirea azbestului din motor ar putea costa 75.000 de euro, a spus el. Fiecare tanc trebuie să fie evaluat individual.

„Încă trebuie să examinăm starea lor actuală și să calculăm cât trebuie să cheltuim pentru a le face adecvate", a spus el.

Ca parte a ofensivei sale publice, Versluys a oferit jurnaliștilor tururi ale depozitului său de la periferia orașului provincial Tournai. Acesta seamănă cu un hipermarket militar, plin de rânduri de tancuri Leopard 1 în camuflaj verde prăfuit și zeci de alte vehicule militare, alături de rafturi stivuite cu piese de schimb.

Tancurile ar putea vîndute altei țări

Versluys subliniază că tancurile Leopard 1 recondiționate ar putea fi gata de luptă în câteva luni - mult mai repede decât noile modele comandate astăzi, a căror producție va dura ani de zile.

Leopard 1 este predecesorul tancurilor Leopard 2 pe care Germania, Polonia, Finlanda și alte țări au convenit luna trecută să le trimită Ucrainei. Este mai ușor decât Leopard 2 și are un tip diferit de tun principal. Modelele din depozitul lui Versluys au fost modernizate ultima dată în anii 1990.

Yohann Michel, analist la think tank-ul Institutului Internațional pentru Studii Strategice, a declarat că tancurile Leopard 1 nu vor fi la fel de valoroase pe câmpul de luptă ca succesoarele lor.

Totuși, a spus el, acestea ar putea fi încă de folos în confruntarea cu tancurile rusești mai vechi și ca sprijin al unităților de infanterie, în special dacă ar fi recondiționate la un standard ridicat.

Dacă Belgia nu răscumpără tancurile, o altă țară le-ar putea achiziționa pentru Kiev. Versluys a declarat că a purtat discuții cu mai multe guverne europene cu privire la această opțiune.

Anul trecut, Marea Britanie a cumpărat 46 de vehicule de luptă pentru infanterie de la firma sa pentru Ucraina și a trimis ingineri care au lucrat non-stop pentru a le recondiționa, a declarat Versluys.

Cu toate acestea, orice export al tancurilor Leopard 1 ar avea nevoie de aprobarea regiunii belgiene Wallonia, unde își are sediul compania, dar și a Berlinului, deoarece tancurile au fost fabricate de firma germană KMW.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite