Ministrul german al Apărării: „Avem nevoie de tancuri noi şi, sincer, nu-mi pasă de unde vin banii”

0
Publicat:

Germania trebuie să comande rapid noi tancuri Leopard pentru a le înlocui pe cele care vor fi livrate Ucrainei, a declarat miercuri ministrul Apărării, Boris Pistorius, adăugând că nu îi pasă de unde vin banii, potrivit Reuters.

Boris Pistorius cere urgent tancuri noi FOTO Profimedia
Boris Pistorius cere urgent tancuri noi FOTO Profimedia

"Pentru mine, faptul crucial este că trebuie să comandăm noi tancuri, nu într-un an, ci rapid, astfel ca producţia să poată începe", le-a spus el jurnaliştilor în timpul unei vizite la un batalion de tancuri din oraşul Augustdorf, în vestul ţării, care a fost ales să furnizeze Kievului cele 14 tancuri Leopard 2A6 promise de Germania.

"De unde vor veni banii? Haideţi să o spun neprotocolar: Sincer, nu-mi pasă. Este esenţial să le putem oferi rapid", a adăugat Pistorius.

Ministrul a răspuns la întrebarea dacă face presiuni pentru o creştere a fondului special de 100 de miliarde de euro creat pentru modernizarea armatei după invazia rusă din Ucraina din februarie 2022.În cadrul vizitei, experţii i-au prezentat lui Pistorius eficienţa sistemului de arme şi i-au demonstrat potenţialele utilizări ale vehiculelor militare.

Începând din august 2022, Batalionul 203 Tancuri, care are aproximativ 550 de soldaţi, a constituit esenţialul grupului de luptă al NATO din Lituania, care ajută la întărirea flancului estic al Alianţei.  

Coaliția țărilor care sprijină Ucraina

"Germania trimite tancuri Leopard Ucrainei", a scris pe Twitter Partidul Liberal-Democrat (FDP), membru al coaliţiei guvernamentale conduse de Scholz, pe 25 ianuarie. Ţările care au achiziţionat tancuri Leopard 2 din Germania pentru forţele lor armate trebuie să obţină permisiunea Berlinului pentru a le reexporta.

Varşovia, care doreşte să creeze o "coaliţie de ţări sprijinind Ucraina cu tancuri Leopard 2", a trimis oficial o cerere în acest sens, a cărei primire a fost confirmată marţi de Berlin.

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a spus că speră într-un răspuns rapid, regretând că "germanii întârzie, amână, acţionează într-un mod greu de înţeles".

În cursul unei conferinţe de presă la Berlin cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, noul ministru german al apărării, Boris Pistorius, a declarat marţi că "a încurajat expres ţările partenere care au tancuri Leopard pregătite pentru desfăşurare să antreneze forţele ucrainene pe aceste tancuri".

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri