Angela Merkel se teme de posibile conflicte armate în Balcani din cauza crizei refugiaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancelarul german Angela Merkel a avertizat în legătură cu posibile confruntări armate între ţările din Balcani, tranzitate de cea mai mare parte a refugiaţilor, în cazul în care Germania îşi va închide frontiera cu Austria, relatează marţi AFP.

„Ne confruntăm cu o situaţie care nu a mai fost până acum: perspectiva unor conflicte, care părea îndepărtată, s-a apropiat de noi“, a subliniat Merkel, potrivit EUObserver.

„Construirea gardului de către Ungaria a perturbat tranzitul fluxului de imigranţi“, a subliniat Merkel, potrivit Der Spiegel şi Deutsche Welle, notând că, din cauza barierelor montate de autorităţile ungare, extracomunitarii încearcă să tranziteze Croaţia, Slovenia şi România.

„Nu vreau să apară din nou conflicte militare în zona Balcanilor“, a insistat Merkel, referindu-se la războaiele produse în anii 1990 în spaţiul fost iugoslav.

Ungaria a construit gard metalic la frontiera cu Serbia şi Croaţia, evocând un plan similar pentru segmente ale frontierei cu România. În acest context, mii de extracomunitari care erau în Serbia s-au orientat în principal spre Croaţia şi Slovenia pentru a ajunge în Austria şi Germania.

Angela Merkel a explicat că Germania, în calitatea de cel mai mare stat din cadrul Uniunii Europene, are o responsabilitate mare în găsirea unei soluţii care să încurajeze solidaritatea, nu disensiunile, în gestionarea crizei imigranţilor. „Sunt destul de sigură că putem găsi o soluţie“, a încheiat Merkel.

Tensiuni în coaliţia de guvernare de la Berlin

În cursul unei conferinţe a CDU desfăşurată în oraşul german Darmstadt, Merkel a încercat din nou să justifice politicile flexibile ale Berlinului în materie de imigraţie, evocând disensiunile cu partenerii social-democraţi. „Continuăm să negociem. Nu este prima dată când suntem nevoiţi să convingem SPD de lucruri rezonabile. Germania va ajuta oamenii care fug de războaie şi persecuţii“, a spus liderul CDU, insistând pentru crearea unor zone de tranzit.

Zilele următoare, cancelarul Angela Merkel, liderul Uniunii Creştin-Democrate (CDU), se va întâlni din nou cu vicecancelarul Sigmar Gabriel, liderul Partidului Social-Democrat (SPD), şi cu premierul landului Bavaria, Horst Seehofer, pentru a discuta despre propunerea instituirii unor zone de tranzit pentru imigranţii extracomunitari.

Planul prevede crearea unor zone de tranzit de-a lungul frontierei germane pentru selectarea refugiaţilor şi depistarea imigranţilor cu raţiuni economice. Premierul Bavariei, Horst Seehofer, liderul Uniunii Creştin-Sociale (CSU), pledează pentru construirea centrelor de tranzit, dar Partidul Social-Democrat se opune deţinerii extracomunitarilor.

Potrivit estimărilor, în Germania vor ajunge în 2015 între 800.000 şi 1,2 milioane de imigranţi din Orientul Mijlociu şi din Africa, Guvernul Angela Merkel fiind criticat pentru atitudinea flexibilă privind primirea extracomunitarilor.

Expert maghiar: Presiunea migraţiei nu se va reduce, în pofida apropierii iernii

Presiunea migraţiei nu este de aşteptat să scadă, în pofida apropierii iernii, a declarat marţi Bianka Speidl, expert în cadrul Institutului de Cercetare a Migraţiei din Ungaria, relatează MTI. 

Într-o declaraţie pentru postul public de ştiri M1, ea a spus că vremea rea nu îi va descuraja pe cei care vor să plece din zonele de război, care vor continua să pună presiune asupra frontierelor.

Nu există nimic care să îi ţină pe loc pe aceşti oameni, a adăugat ea.

Imigranţii ar putea reprezenta o problemă pentru Europa, deoarece mulţi dintre ei sunt într-o poziţie de marginalizare din cauza statutului lor social şi a religiei, a mai spus Bianka Speidl. 

 Ministrul italian de Externe, Paolo Gentiloni spune că afluxul masiv de solicitanţi de azil şi de imigranţi economici din Africa şi Orientul Mijlociu este o provocare căreia Europa va trebui să-i facă faţă mulţi ani de acum înainte. 

CE, mai indulgentă cu bugetele ţărilor ce primesc refugiaţi 

Comisia Europeană ar trebui să ia în consideraţie criza refugiaţilor în momentul în care evaluează bugetele unora dintre ţările sale membre, a afirmat luni preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, potrivit AFP.

„Pentru unele ţări, există un risc de deraiere a bugetului şi în aceste cazuri Comisia Europeană va trebui să ia în consideraţie aceste circumstanţe excepţionale şi cred că o va face“, a declarat Dijsselbloem în cursul unei întâlniri cu presa la Haga. 

„Unele ţări aproape că nu primesc refugiaţi în timp ce altele au o marjă fiscală suficientă“ pentru a-i primi fără să depăşească bugetul.'Trebuie să existe o legătură directă între cheltuielile suplimentare şi numărul mare de refugiaţi primiţi', a adăugat el, fără să numească ţările vizate. 

Refugiaţi atacaţi în oraşele germane

Persoane înarmate cu bâte de baseball au atacat solicitanţi de azil din Magdeburg, iar alţi imigranţi au fost hărţuiţi şi bătuţi în oraşele germane Wismar şi Jena, în timp ce casele unor refugiaţi au fost incendiate, potrivit poliţiei germane. Aroximativ 20 de atacatori au agresat doi refugiaţi care stăteau în faţa unui centru de adăpost din oraşul Wismar, a transmis duminică poliţia germană.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite