Angajamentele de securitate asumate de țările din G7 la Vilnius. Declaraţia NATO, considerată de aliaţi cel mai bun rezultat posibil pentru Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţările G7 au comunicat miercuri angajamentele de securitate pe care și le asumă față de Ucraina, informează AFP.

Zelenski a participat la ședința inaugurală a Consiliului NATO-Ucraina FOTO EPA-EFE
Zelenski a participat la ședința inaugurală a Consiliului NATO-Ucraina FOTO EPA-EFE

Ţările G7 s-au angajat miercuri să acorde un sprijin militar ''pe termen lung'' Ucrainei pentru a o ajuta să lupte împotriva Rusiei, dar şi pentru a descuraja Moscova de orice atac viitor împotriva statului vecin, informează AFP, preluat de Agerpres.

"Vom lucra împreună cu Ucraina la angajamente de securitate specifice şi bilaterale pe termen lung, pentru a garanta o forţă durabilă capabilă să apere Ucraina astăzi şi să descurajeze orice agresiune rusă pe viitor", se menţionează în declaraţia membrilor G7 - SUA, Regatul Unit, Franţa, Canada, Germania, Italia, Japonia - consultată de AFP.

"În caz de viitor atac armat al Rusiei (...), avem intenţia (...) să furnizăm Ucrainei o asistenţă rapidă şi susţinută în materie de securitate, echipamente militare moderne în domeniile terestru, maritim şi aerian, precum şi o asistenţă economică pentru a impune costuri economice şi de alt tip Rusiei", se mai menţionează în documentul redactat pe marginea summitului NATO de la Vilnius.

Zelenski: „Cea mai bună garanţie pentru Ucraina este să fie în NATO"

Garanţiile de securitate sunt foarte importante pentru poporul ucrainean, dar este vorba de garanţii pentru Ucraina în vederea aderării la NATO" şi nu "în locul (aderării la NATO)", a subliniat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în cadrul unei conferinţe de presă comune la Vilnius cu secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, înaintea Consiliului NATO-Ucraina, un nou forum organizat pentru prima dată în contextul summitului aliat de la Vilnius.

"Cea mai bună garanţie pentru Ucraina este să fie în NATO", a spus Zelenski, exprimându-şi încrederea că ţara sa se va alătura Alianţei Nord-Atlantice "după război". "Vom face tot ce este posibil pentru ca acest lucru să se întâmple", a insistat el.

Biden: Ucraina, o forță a stabilității în regiune

În comentariile făcute alături de Zelenski și de președintele japonez Fumio Kishida, președintele american Joe Biden a declarat că „nu așteptăm” ca procesul de aderare la NATO să-și urmeze cursul pentru garanta angajamente de securitate pe termen lung față de Ucraina, relatează CNN.

"Asta dă startul unui proces prin care fiecare dintre națiunile noastre și oricare altă națiune care dorește să participe va negocia angajamente bilaterale de securitate pe termen lung cu și pentru Ucraina. Vom ajuta Ucraina să-și clădească o apărare puternică și capabilă pe uscat, în aer și pe mare... Aceasta va fi o forță de stabilitate în regiune și va descuraja împotriva oricărei și tuturor amenințărilor", a declarat Biden.

La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat progresele înregistrate pe parcursul celor două zile de summit.

"Astăzi ne întâlnim ca egali şi aştept cu nerăbdare ziua în care ne vom întâlni ca aliaţi", a spus el.

Salutând anunţurile care urmează să vină din partea ţărilor G7 pe termen lung, Stoltenberg a adăugat: "Trebuie să ne asigurăm că, atunci când războiul se va încheia, vor exista mecanisme credibile pentru securitatea Ucrainei, astfel încât istoria să nu se repete".

Declaraţia NATO de la Vilnius, considerată de aliaţi cel mai bun rezultat posibil pentru Ucraina

Preşedintele lituanian, Gitanas Nauseda, gazda summitului NATO de la Vilnius, a declarat miercuri că liderii aliaţi au oferit Ucrainei maximul posibil în circumstanţele actuale în care ţara rămâne în război cu Rusia, întrucât ''nimeni nu poate lua în considerare aderarea în acest moment'', relatează EFE, preluată de Agerpres.

Liderii aliaţi au aprobat marţi declaraţia de la summit, în care au recunoscut că Ucraina va adera la Alianţă, dar numai atunci când va îndeplini "condiţiile" de aderare.

„Susţinem pe deplin dreptul Ucrainei de a-şi alege propriile acorduri de securitate. Viitorul Ucrainei se află în NATO. Reafirmăm angajamentul pe care l-am luat la summitul de la Bucureşti din 2008, conform căruia Ucraina va deveni membră a NATO, iar astăzi recunoaştem că ţara a făcut deja suficiente progrese în direcţia integrării euro-atlantice depline, astfel încât nu mai este necesar un plan de acţiune pentru aderare. Ucraina şi-a sporit nivelul de interoperabilitate şi interacţiune politică cu Alianţa şi a făcut progrese considerabile pe calea reformelor.

În conformitate cu Carta NATO-Ucraina din 1997 privind un parteneriat distinct şi cu Declaraţia din 2009 care completează această cartă, aliaţii vor continua să sprijine şi să monitorizeze progresele Ucrainei în direcţia interoperabilităţii şi a continuării reformelor democratice şi în sectorul de securitate. Miniştrii de externe ai NATO vor evalua periodic progresele înregistrate în cadrul programului naţional anual adaptat. Alianţa va ajuta Ucraina să pună în aplicare aceste reforme şi să avanseze pe calea spre viitoarea aderare. Vom fi în măsură să adresăm o invitaţie Ucrainei de a adera la Alianţă după ce aliaţii vor decide acest lucru şi vor fi îndeplinite condiţiile'', se spune în document.

În plus, şefii de stat şi de guvern din cadrul NATO au decis crearea ''Consiliului NATO-Ucraina, în cadrul căruia aliaţii şi Ucraina se află pe picior de egalitate pentru a avansa dialogul politic, interacţiunea şi cooperarea lor şi pentru a permite Ucrainei să progreseze în direcţia aspiraţiilor sale euro-atlantice de aderare la NATO. Acest Consiliu va oferi un cadru pentru discuţii, decizii şi activităţi comune şi va servi drept organism de consultare între NATO şi Ucraina în cazul unei crize''.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite