Amnesty: „În statele UE, rasismul este în creştere“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe state ale Uniunii Europene au încălcat drepturile imigranţilor şi ale minorităţilor etnice, în timp ce alte ţări europene nu fac suficiente lucruri pentru a combate homofobia, a raportat Amnesty International.

Celebrul ONG britanic a analizat 24 de state UE în raportul său anual despre societăţile care abuzează drepturile. Tratamentul dur faţă de refugiaţii din Africa şi Asia, legile aspre care vizează contra-terorismul şi se răsfrâng asupra musulmanilor, rasismul faţă de populaţia romă, sunt principalele probleme identificate de Amnesty International în Europa

În ciuda promisiunilor făcute Comisiei Europene, Franţa a expulzat peste 9.000 de romi în primul trimestru al anului trecut, iar autorităţile locale au refuzat să ţină cont de reglementările internaţionale împotriva aceste practici. Poliţia franceză a ignorat noile reguli legate de stabilirea unui profil etnic pe baza verificărilor actelor de identitate.

Numele bărbaţilor care au murit în custodia poliţiei franceze înainte de 2012 reflectă de asemenea violenţa etnică împotriva persoanelor din Africa, Asia sau Orientul Mijlociu:  Abou Bakari Tandia; Ali Ziri; Mahamadou Marega; Mohamed Boukrourou; Abdelhakim Ajimi; şi Lamine Dieng.

Şi Germania este acuzată că abuzează de drepturile imigranţilor, deoarece a refuzat să acorde statul de refugiat unui grup de 195 de tunisieni şi 105 irakieni.

Mai mult, Germani s-a bazat pe „asigurări diplomatice“- acceptând promisiuni de comportament bun de la ţări care torturează prizonierii – ca baza pentru repatrierea celor care cerea azil politic.

Italia a continuat să creeze tabere segretate pe criterii etnice pentru grupurile de romi şi i-a dat afară din caselelor lor, în stradă. În oraşul Pescara, după asasinarea unui italian de către un aşa-zis bărbat rom, aversiunea faţă de romi a crescut şi „familiile de romi ajunseseră să se teamă să îşi mai ducă copiii la şcoală“.

Spania se află şi ea printre statele care au încălcat conduita internaţională, după ce a trimis înapoi 70 de imigranţi din insula Isla de Tierra din Maroc, fără să le permită accesul la procedurile de acordare a azilului. Un alt cetăţean marocan, Adnam el Hadj, a fost luat pe sus de pe străzile din Madrid de către poliţie şi a fost bătut de cinci ofiţeri care i-au adus injurii rasiste.

Italia, Germania şi Marea Britanie sunt criticate din cauza modului în care folosesc legislaţia contra-teroristă să reţină sau să extrădeze majoritatea suspecţilor musulmani.

Alte probleme asemănătoare au fost identificate şi în Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Cehia, Danemarca, Letonia, Malta, Olanda, Polonia, România, Slovacia şi Suedia.

Gestionarea greşită a incidentelor homofobe a fost raportată în Bulgaria, Croaţia, Italia, Lituania şi Slovacia. Totuşi, cele mai mari griji sunt legate de Grecia şi Ungaia.

Amnesty a raportat că partidul de extremă dreapta Zorii Aurii, care are 18 locuri în parlamentul elen, şi-a intensificat activităţile rasiste şi homofobe. Mai mult, şi poliţia grecească a avut câteva acţiuni necorespunzătoare asupra imigranţilor, lucru ce a „creat multă îngrijorare despre discriminarea etnică şi dezvoltarea atitudinilor xenofobe“. Condiţiile din centrul de detenţie pentru imigranţi aflat în Elliniko au fost catalogate de Amnesty International drept „inumane şi degradante“.

În Ungaria premierului Orban, miliţiile de extremă dreapta continuă campania de intimidare la adresa populaţiei rome. Cazul din august 2012, când sătenii din Devescer au aruncat cu pietre în casele romilor în timp ce forţele de poliţie se uitau, a scandalizat opinia publică. Ulterior, oameni îmbrăcaţi în uniforme negre au mărşăluit pe străzile din Cegled în cartierele de romi scandând lozinci anti-romi, încă odată în văzul poliţiei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite