Ambasada SUA în Ungaria critică reacțiile presei ungare față de întâlnirea ambasadorului american cu magistrați
0Ambasada SUA în Ungaria a criticat joi reacţiile negative ale presei ungare de dreapta faţă de întâlnirea a doi judecători ungari cu ambasadorul american David Pressman.
Potrivit acelor comentarii din mass-media, prin participarea la acea întâlnire cei doi judecători au colaborat cu o putere străină şi şi-au compromis independenţa profesională, relatează Reuters.
Într-o declaraţie emisă de ambasada americană, aceasta consideră că astfel de relatări ale presei dăunează relaţiilor dintre Ungaria şi SUA, scrie Agerpres.
Întâlnirea a fost „conformă cu conduita normală a SUA şi a altor ţări - inclusiv a Ungariei - în lume”, menţionează misiunea diplomatică în declaraţie.
„Ceea ce nu este conform cu practica diplomatică între aliaţi este recentul atac mediatic coordonat asupra purtătorului de cuvânt şi a responsabilului cu relaţiile internaţionale din Consiliul Judiciar Naţional, în ceea ce pare a fi un efort de a inspira teamă celor care doresc să discute cu reprezentanţi ai Statelor Unite”, consideră de asemenea ambasada SUA în Ungaria.
„Interferenţa în dialogul cu oficialii guvernului SUA nu contribuie la ameliorarea relaţiilor bilaterale între SUA şi Ungaria”, a indicat ambasada americană.
Ambasadorul Pressman a postat pe Twitter fotografii de la întâlnirea cu cei doi judecători, după care mai multe mass-media favorabile premierului ungar Viktor Orban au scris articole critice la adresa acestor magistraţi.
Consiliul Judiciar Naţional ungar, organismul de supraveghere a activităţii judecătorilor, a discutat această chestiune şi afirmă că niciunul dintre membrii săi nu au sugerat că independenţa celor doi judecători ungari ar fi fost afectată de respectiva vizită sau că ei ar fi comis astfel vreo abatere etică.
Totuşi, preşedintele celei mai înalte instanţe judiciare ungare, Kuria, a criticat într-o declaraţie participarea celor doi judecători la întâlnirea cu ambasadorul american.
Guvernul de la Budapesta nu a comentat deocamdată această chestiune.
Întrebat însă mai devreme joi despre alegerile de la jumătatea mandatului ce se desfăşoară săptămâna viitoare în SUA, ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a răspuns că între Ungaria şi SUA cooperarea politică „a fost cea mai bună şi bazată cu adevărat pe respect reciproc atunci când Donald Trump a fost preşedinte al SUA”. „Relaţiile noastre sunt întotdeauna mai bune când în SUA există un leadership republican”, a mărturisit şeful diplomaţiei ungare.
David Pressman a fost numit ambasador al SUA în Ungaria în luna august. Predecesorul său, David Cornstein, numit de fostul preşedinte Donald Trump, şi-a încheiat mandatul în octombrie 2020, cu puţin timp înaintea alegerilor prezidenţiale americane.
Premierul ungar Viktor Orban îşi manifestase atunci deschis sprijinul pentru republicanul Donald Trump, care însă avea să piardă alegerile în faţa democratului Joe Biden.
Cu patru ani mai devreme, în 2016, Orban fusese singurul şef de guvern din UE care şi-a declarat explicit sprijinul pentru Donald Trump în confruntarea de atunci cu Hillary Clinton.
În timpul mandatului preşedintelui Trump „relaţiile ungaro-americane şi-au recăpătat strălucirea de altădată”, spunea Orban cu câteva zile înaintea alegerilor desfăşurate în SUA în 2020. Dar odată ce Joe Biden a ajuns la Casa Albă aceste relaţii s-au răcit, iar noul preşedinte american nu l-a invitat pe premierul ungar la „Summitul pentru Democraţie” organizat la iniţiativa Washingtonului în decembrie 2021.