Cum poate fi rezolvată problema transnistreană fără niciun glonț tras. Soluțiile unui expert: „Banul n-are miros”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înfruntarea transnistreană de la începutul anilor 90 a lăsat moștenire probleme serioase Republicii Moldova, dar a afectat și România. Conflictul înghețat din Transnistria poate bloca inclusiv integrarea europeană a Moldovei. Într-un interviu pentru „Adevărul”, expertul în securitate Marius Ghincea spune că există trei soluții pentru a rezolva definitiv problema.

Soldații ruși se află la granița Transnistriei cu Moldova FOTO EPA EFE
Soldații ruși se află la granița Transnistriei cu Moldova FOTO EPA EFE

Timp de mai bine de trei decenii, problema transnistreană a părut una fără soluții, în condițiile în care Federația Rusă a întreținut-o ca mijloc de a controla Republica Moldova. După atâta timp, pare că a sosit momentul unei rezolvări, iar câteva soluții se întrezăresc. Sunt trei la număr, spune expertul în securitate Marius Ghincea. Profesor la Syracuse University şi cercetător la Institutul Universitar European din Florenţa, Marius Ghincea a explicat pentru „Adevărul” care sunt acestea.

Rezolvarea pașnică prin metoda integrării economice

Problema cu Transnistria în ultimii ani a încercat să fie rezolvată pe cale pașnică printr-o integrare subtilă în eșafodajul Chișinăului, iar o modalitate de a rezolva problema pașnic este continuarea aceluiași model, spune expertul. Practic, economia transnistreană, care până în 2014 depindea într-o mare măsură de piața rusească, depinde acum în mare măsură de cea europeană. Majoritatea exporturilor transnistrene se duc în Uniunea Europeană, iar importurile vin din Europa.

Dacă până în 2014 găseai în special produse din spațiul rusesc în magazinele transnistrene, acum sunt aproape doar din spațiul european. În Transnistria, 60% din economie este controlată de o companie care se numește Sheriff (n.red. - aceeași care deține echipa de fotbal Sheriff Tiraspol). Ei sunt niște foști KGB-iști, în special Victor Gușan, care este patronul, fost prieten cu Porosenko, care are vile în Germania și Ucraina, zona Odessei. El are cetățenie rusă, ucraineană, moldoveană și transnistreană și în general el și ai lui se folosesc de Transnistria ca de o bază de unde realizează tot felul de transporturi și activități economice în Ucraina, în Moldova, dar tot mai mult către Uniunea Europeană. El e cel mai important ologarh din Transnistria”, arată Ghincea.

Cum apetitul oligarhilor transnistreni pentru afaceri cu Occidentul crește de la un an la altul, aceasta ar putea fi o soluție și a fost luată în calcul inclusiv la Bruxelles. Și pentru că există o vorbă care spune că „banii nu au culoare politică”, oligarhii sunt gata să uite de vechile legături cu Rusia, doar pentru a putea face afaceri cu Vestul, care le asigură prosperitatea.

„Soluția economică a conflictului este de integrare a acestei regiuni în rețelele economice europene, astfel încât să se creeze niște interdependențe puternice până în punctul în care Uniunea Europeană, România, Moldova să aibă putere de conditionalitate, de a impune condiții Transnistriei. Să creeze dependență. Să îi faci pe transnistreni atât de dependenți economic de Uniunea Europeană și să elimini posibilitatea oricăror redirecționări comerciale către Rusia astfel încât să-i poți controla și pas cu pas, prin măsuri graduale să reintegrezi acel teritoriu în Moldova. Acesta este planul care mi se pare mie că este tacit urmărit atât de Chișinău, cât și de Uniunea Europeană”, explică expertul.

Soluția extremă și cea a diplomației

Există încă alte două soluții, iar una dintee ele este extremă. Aceasta ar implica un război în Transnistria, ceea ce nu pare cea mai bună soluție, însă în cazul în care celelalte vor fi epuizate, poate fi luată în calcul. Cea de-a treia cale, cea diplomatică, ar fi de preferat, crede Ghincea.

Există și al doilea tip de plan în care cumva Transnistria devine teatru de război și are loc o reintegrare pe cale violentă, dar asta vine cu costuri și riscuri destul de ridicate. A treia cale potențială este cea diplomatică, că atunci când se va finaliza războiul dintre Ucraina și Rusia, care cel mai probabil, 99% se va încheia la masa negocierilor, subiectul Transnistria să fie pus și el pe masă. Adică să legi pacea din Ucraina de rezolvarea conflictului transnistrean”, mai spune el.

Aici intervine însă o altă problemă. Anume, cât de mult va fi dispusă Federația Rusă să facă anumite concesii, mai ales în contextul în care, după încheierea războiului din Ucraina, ar fi de așteptat ca Moscova să fie obligată să colaboreze. În acest, spune Marius Ghincea, discuția e alta.

Depinde de condițiile care duc la negociere. Dacă Ucraina primăvara și vara asta dă dovadă de succese remarcabile în continuare, atunci este posibil că Rusia să fie slăbită în continuare, iar la un moment dat, planificatorii ruși și Kremlinul să decidă că nu mai are rost să continue pe cale militară și să o ia pe calea diplomatică. Iar în acel moment, pentru a merge pe cale diplomatică, NATO, România în special, trebuie să pună presiune ca problema păcii dintre Rusia și Ucraina să fie legată și de rezolvarea problemei transnistrene”, mai spune el.

Cea mai sigură ar fi însă tot rezolvarea problemei pe cale financiară, economică. Marius Ghincea spune că oligarhii transnistreni pot fi folosiți în acest sens și că ei sunt dispuși să „trădeze” Rusia. De altfel, unii dintre ei sunt ucraineni și au fost zeci de ani de partea Rusiei împotriva Republicii Moldova, dar acum sunt gata să abandoneze interesele rusești.

„Unii dintre ei au făcut-o deja, sunt mai interesați de afacerile lor cu Occidentul. Unul dintre motivele pentru care anul trecut a fost liniște în Transnistria a fost tocmai pentru că oligarhii transnistreni din cadrul Sheriff au spus că banul n-are miros”, a încheiat Ghincea.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite