Alegeri în Turcia: Într-o ţară divizată, alegerile anticipate de duminică vor adânci confuzia
0În timp ce violenţele extremiştilor şi nesiguranţa politică aruncă o umbră asupra Turciei, votanţii privesc alegerile ce vor avea loc duminică cu speranţă de stabilizare. Însă, într-o ţară foarte polarizată, cel mai probabil rezultat al alegerilor este şi mai multă confuzie, notează Associated Press (AP).
Alegerile parlamentare ce vor avea loc duminică în Turcia reprezintă o „rejucare“ a alegerilor din iunie 2015 în care partidul de guvernământ, al Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), şi-a pierdut în mod uimitor majoritatea. Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a solicitat noi alegeri după ce premierul Ahmet Davutoglu nu a reuşit să formeze o coaliţie cu niciunul dintre cele trei partide de opoziţie reprezentate în Parlament.
Erdogan speră să obţină o majoritate în alegerile de duminică
Votul de duminică are loc într-un moment sensibil pentru Turcia, un aliat-cheie al Occidentului care are multe probleme de rezolvat. Ţara se confruntă cu instabilitate în ţările vecine, Siria şi Irak, şi cu o criză a refugiaţilor care se revarsă în Europa. De asemenea există îngrijorări cu privire la economia ţării intensificate şi de blocajul politic şi de violenţele care lezează turismul, continuă AP.
Aşadar analiştii se aşteaptă la un rezultat neconcludent şi în alegerile de duminică. Întrebarea cheie este dacă Erdogan va permite partidului său să formeze o coaliţie. Făcând asta, va renunţa la pumnul de fier cu care ţine puterea în Turcia.
Există o şansă mică să nu fie nevoit să facă aşa ceva. În alegerile din iunie, AKP a câştigat doar 40% din voturi, având cu 18 locuri mai puţin faţă de cele 276 de care era nevoie pentru o majoritate parlamentară. AKP speră acum să fi recuperat pierderile.
Alegerile din iunie au demonstrat că cea mai mare problemă a lui Erdogan este creşterea principalului partid kurd (HDP). Pentru prima dată, HDP a obţinut cu uşurinţă 10% din voturi, procent de care avea nevoie pentru reprezentare în Parlament, dar care a câştigat locuri pe socoteala AKP.
Tensiunile dintre Guvern şi kurzi nu-l ajută pe Erdogan
Imediat după alegeri au izbucnit cele mai mari violenţe dintre militanţii kurzi şi forţele guvernamentale din ultimii ani. Două atacuri sinucigaşe cu bombe la adunările pro-kurde au fost aparent conduse de o celulă teroristă a Statului Islamic şi au amplificat tensiunile. Kurzii au acuzat Guvernul că a eşuat să securizeze evenimentele, în timp ce Erdogan şi alţi lideri AKP au presupus, fără să ofere dovezi, că bombardamentele au fost plănuite de un amestec de duşmani ai Turciei, care include terorişti ai Statului Islamic şi militanţi din Partidul Muncitoresc al Kurdistanului (PKK).
În cadrul violenţelor, una dintre cele mai notabile reuşite ale lui Erdogan (discuţiile pentru pace cu PKK, pentru a pune capăt deceniilor de violenţe şi pentru integrarea sud-estului kurd) s-a dus pe apa Sâmbetei. Erdogan s-a răzbunat pe HDP, numind partidul „braţul“ politic al PKK, grupare pe care Turcia şi mare parte din ţările occidentale o consideră organizaţie teroristă.
Alegerile de acum ar putea semnala o nouă direcţie în discuţiile pentru pace. „Un declin al suportului public pentru HDP va fi un indicator al declinului suportului public pentru procesul de pace“, este de părere Giray Sadik, profesor asociat la Universitatea Yildirim Beyazit din Ankara. El a adăugat că în sud-estul ţării, din cauza tensiunilor, procesul votului va fi atent observat. „Chiar şi incidentele relativ minore pot strica echilibrul şi pot da naştere la suspiciunii privind legitimitatea alegerilor“, adaugă Sadik.
Erdogan susţine că stabilitatea ţării depinde de o majoritate AKP
În comandarea de noi alegeri Erdogan a părut să concluzioneze că votanţii turci vor considera că obţinerea unei majorităţi AKP este singura şansă a ţării pentru a-şi recâştiga stabilitatea şi creşterea economică. Davutoglu a făcut campanie împotriva unei coaliţii, în timp ce Erdogan a jucat un rol mai liniştit de data aceasta, spre deosebire de alegerile din iunie.
„Ei susţin că Turcia este instabilă acum pentru că AKP şi-a pierdut majoritatea şi că orice dezvoltare negativă din ţară are loc din această cauză“, explică Ozgur Unluhisarcikli, directorul din Ankara al Fondului Marshall german.
Însă acesta este un argument fragil după 13 ani de AKP cu majoritate parlamentară, adaugă AP. Poate fi greu să recâştige votanţii, mai ales din partea marelui număr de kurzi religioşi care au susţinut AKP la alegerile anterioare.
AKP este încă condus cu o mână de fier de preşedintele ţării
Pentru a ghida cât mai bine această situaţie nesigură, Erdogan şi-a intensificat controlul asupra propriului partid. Potrivit Constituţiei turce, preşedintele nu ar trebui să fie implicat în partidele politice. Însă Erdogan a susţinut că el are un mandat moral pentru a conduce ţara, fiind primul preşedinte ales direct.
Când şi-a părăsit postul de premier şi de lider al partidului în 2014, pentru a-şi asuma rolul de preşedinte, Erdogan a riscat câştigarea unei majorităţi a AKP pentru a schimba Constituţia şi a acorda preşedinţiei mai multe puteri. Cu această strategie distrusă, el speră că şi cu o majoritate mică să ghideze Parlamentul din palatul prezidenţial, continuă ABC News.
La o conferinţă a partidului, ce a avut loc după alegerile din iunie, Erdogan a reuşit să-şi instaleze loialiştii în ierarhia partidului şi pe listele candidaţilor în alegerile de duminică. Acest lucru s-a realizat pe socoteala lui Davutoglu. Acum, în mod ironic, un rezultat dezamăgitor în alegerile de duminică îl poate împuternici pe Davutoglu să formeze o coaliţie cu opoziţia, separat de Erdogan, care ar fi lezat de o scădere a popularităţii.
La fel ca în alegerile trecute, cel mai mare avantaj al lui Erdogan este că nu există vreun oponent pe măsura lui în politica Turciei. Opoziţia rămâne fracturată şi foarte slabă, următorul partid major, CHP, câştigând doar 27% în alegerile din iunie. Chiar dacă AKP pierde câteva puncte duminică, tot va rămâne cel mai mare partid al ţării şi liderul unei eventuale coaliţii.
Însă analiştii se îndoiesc că Erdogan îi va da mână liberă lui Davutoglu pentru a negocia un acord stabil cu CHP, HDP sau cu naţionaliştii de la MHP. Dacă rezultatul alegerilor de duminică din Turcia este rău, el poate încerca alte alegeri anticipate. Însă este greu de conceput că o a treia încercare va rezolva problema lui Erdogan, conchide ABC News.