Alegeri în România și Polonia, asemănări și diferențe
0România și Polonia organizează duminică, 18 mai, alegeri, în România turul al doilea, în Polonia, primul tur al scrutinului prezidențial. Importanța acestor alegeri depășește granițele celor două țări, cele mai mari din Europa Centrală și de Sud-Est. România și Polonia sunt actori-cheie la frontiera estică a Uniunii Europene și a NATO, angajate într-un parteneriat strategic, cu viziuni comune în chestiuni esențiale precum securitatea și dezvoltarea economică.

Atât în România, cât și în Polonia, alegerile vin după două mandate prezidențiale, în niciuna dintre țări nu se află un titular al funcției prezidențiale care să lupte pentru continuarea mandatului. Ca urmare, scena a fost deschisă unor noi politicieni cu ambiția de a deveni șefi de stat. De asemenea, în ambele țări, partidele mainstream au fost puse la încercare de formațiuni radical-populiste și naționaliste, a căror ascensiune s-a făcut resimțită puternic în ultima vreme.
Totuși, în Polonia, lupta pentru intrarea în finală se dă, după acum arată sondajele de opinie, între doi reprezentanți ai principalelor formațiuni care au alternat la putere de multe cicluri electorale, Rafal Trzaskowski, primarul Varșoviei, din partea Platformei Civice a premierului Donald Tusk, și Karol Nawrocki, istoric, susținut de Partidul Lege și Justiție (PiS), din care provine președintele în funcție, Andrzej Duda. Pe locul al treilea în cercetările sociologice se găsește candidatul Konfederacja, considerată de extremă dreapta, Slawomir Mentzen, care la un moment dat s-a apropiat de poziția a doua, dar apoi se pare că a scăzut în opțiunile de vot.
Cele două tabere se confruntă nu numai pe teritoriul Poloniei, ci și al României. Și invers. Fostul premier polonez din partea PiS, Mateusz Morawiecki, președinte al Grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni din Parlamentul European, este un puternic susținător al lui George Simion, la rândul lui vicepreședinte al aceluiași grup. În același timp, George Simion a participat, în Polonia, la acțiunile de campanie ale candidatului PiS, Karol Nawrocki.
Din tabăra opusă, premierul Donald Tusk îl susține pe Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, în bătălia din finala prezidențială din România.
Și în Polonia, și în România, se confruntă cele două orientări ideologic opuse, cea „proeuropeană” și cea „naționalist-conservatoare”. Temele legate de securitate sunt de asemenea extrem de importante, în contextul războiului din Ucraina, cu precizarea că ambii candidați favoriți din Polonia se pronunță pentru creșterea bugetelor Apărării.
Karol Nawrocki și George Simion se declară mari admiratori ai lui Donald Trump și critici ai politicilor Uniunii Europene. Dar, față de România, unde nu ocupă un loc proeminent, în Polonia tema migrației este intens dezbătută în campania electorală, ținând cont de numărul mare de refugiați ucraineni din această țară.
Dincolo de asemănările și diferențele dintre taberele și temele aflate în confruntarea electorală din cele două țări, este clar că miza alegerilor prezidențiale în ambele țări este mai mare ca niciodată, cu impact asupra drumului pe care îl vor lua cele două state mari de la frontiera estică a Uniunii Europene și a NATO.