Agenţia de rating FITCH declară Grecia în „faliment limitat”şi îi dă un rating mai bun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agentia Fitch, una din cele trei mari agenţii de rating de credite, a anunţat astăzi că, după ce al doilea pachet de salvare financiară va fi aplicat, va plasa Grecia în faliment „limitat"pe datoria de stat dar îi va acorda noi ratinguri, notează Reuters.

Programul financiar asupra căruia liderii din zona euro au convenit joi seară, la Bruxelles, într-o reuniune extraordinară, va genera pierderi pentru cei la care Grecia este datoare ceea ce va însemna intrarea ei într-un aşa numit "restrictive default" (faliment limitat), a anunţat Fitch.

CITEŞTE care sunt măsurile pe care liderii din zona euro le-au luat pentru salvarea Greciei

"Fitch consideră că natura implicării sectorului privat constituie un eveniment de faliment limitat", a declarat David Riley, şeful Fitch Ratings Suveran.

"Cu toate acestea, reducerea ratelor dobânzilor şi extinderea scadenţelor oferă Greciei o oportunitate de a recâştiga solvabilitate, în ciuda dificultăţilor formidabile cu care se confruntă", a mai apreciat Fitch.

Conform planului financiar de salvare, convenit joi la Bruxelles de liderii din zona euro, deţinătorii datoriilor greceşti ar trebui să fie de acord, în mod voluntar, să schimbe obligaţiunile pe care le deţin cu cele noi, care beneficiază de scadenţe mai lungi.

Bursele au reacţionat imediat după acordul anunţat de Bruxelles

Deţinătorii datoriilor greceşti vor avea însă pierderi de 20%, a estimat Institutul Internaţional de Finanţe, citat de Fitch.

Conform Fitch, Atena are acum o speranţă de a scăpa de muntele de datorii.

Cei 17 liderilor ai zonei euro au convenit asupra unui al doilea pachet de salvare în valoare de 109 miliarde de euro oferiţi Guvernului grec plus o contribuţie a deţinătorilor de obligaţiuni elene din sectorul privat, estimată la 50 de miliarde de euro.

Cum intervine sectorul privat

Potrivit concluziilor summitului extraordinar pentru Grecia şi Euro, sectorul financiar şi-a exprimat disponibilitatea de a sprijini economia elenă, pe bază de voluntariat printr-un meniu de opţiuni. Contribuţia netă a sectorul privat este estimată la 37 miliarde euro.

În plus, programul de răscumpărare a datoriilor va contribui la întregul pachet de salvare cu alte 12,6 miliarde de euro, ajungând la 50 de miliarde euro. Pentru perioada 2011-2019, contribuţia totală netă prin implicarea a sectorului privat este estimată la 106 miliarde de euro.„Felul în care vedem noi implicarea sectorului privat în zona euro este clară: Grecia are nevoie de o soluţie excepţională şi unică".

Acest pachet de salvare se adaugă celor 110 miliarde de euro deja oferiţi de UE şi FMI Greciei în primul pachet, în luna mai anul trecut.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite