Adevărul Live: referendumul din Scoţia a început. Corespondenţă din Scoţia: „Oricare ar fi rezultatul, Europa se va schimba”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnaliştii „Adevărul” Elena Dumitru şi Cristian Unteanu au discutat despre referendumul din Scoţia, care a început în urmă cu câteva ore. Iulia Badea-Guéritée, trimisul special „Adevărul” în Scoţia, a intrat în direct pentru a ne aduce ultimele evoluţii.

„Scoţienii s-au trezit de dimineaţă şi, înainte de orice, înainte de a merge la muncă, au mers la vot. Sunt veseli şi spun că este cel mai important referendum“, spune Iulia Badea-Guéritée, trimisul special al Adevărul în Scoţia.

„E un lucru ciudat. Scoţienii aflaţi în afara ţării nu pot vota, dar pot vota irlandezii sau englezii care locuiesc în Scoţia“, mai spune Iulia Badea-Guéritée.

„Întrebarea cea mai importantă este cum se va schimba Uniunea Europeană, din punct de vedere juridic?“, spune Cristian Unteanu, corespondentul Adevărul la Bruxelles. „Ieşirea unei ţări din Uniunea Europeană nu este prevăzută în tratat.“

„O Scoţie independentă va trebui să o ia de la capăt cu procesul de aderare, spune Barroso, preşedintele Comisiei Europene.

Scoţia ar stabili un precedent, iar Uniunea Europeană transmite semnale de atenţie şi la alte regiuni separatiste“, consideră Unteanu.

„Scoţienii nu au o problemă cu monarhia britanică sau cu Marea Britanie. Ei au o problemă cu Londra, care le suge bogăţiile, fie că e vorba de petrol, tineret. De fapt, tinerii sunt cei care vor independenţă, iar cei mai în vârstă nu“, a explicat Iulia Badea-Guéritée.

Scoţienii au descoperit de curând că rezervele de petrol sunt mai mari faţă de ce ştiau şi până acum.

„Bruxelles a subestimat rădăcinile amare ale istoriei. Iar Londra a estimat greşit că separatiştii sunt undeva la 15-20 la sută dintre scoţieni“, a spus Cristian Unteanu.

Campania unionistă are sloganul „Mai bine împreună“. Dar scoţienii spun că vor fi mai puţini pe rezerve mai mari.

„Scoţianul de rând vede lucrurile mult mai basic. Ei vor să fie stăpâni pe ce au. Chiar şi proprietarii de distilerii se tem că peste un an sau doi, dacă Marea Britanie ar ieşi din UE, şi-ar pierde principalul client, care este UE. Ei cred că e mai puţin riscant dacă ies acum din Marea Britanie“, transmite Iulia Badea-Guéritée.

Scoţienii care vor să rămână în Marea Britanie sunt asemenea unei căsătorii. Vor să rămână în căsătorie nu din dragoste, ci din comoditate şi din teamă de schimbare. Este o căsătorie din interes“, a mai spus Iulia Badea-Guéritée.

„David Cameron a permis organizarea acestui referendum în Scoţia pentru că nu au crezut niciodată că vor fi atâţia scoţieni care să vrea independenţa“, consideră Unteanu.

„Aceste referendum devine jurisprudenţă. Spaniolii ştiu că există pericolul Cataloniei, dar nu au găsit mijloace legale să oprească referendumul“, susţine Iulia Badea-Guéritée.

„Oricare ar fi rezultatul acestui referendum, Europa se va schimba“, mai spune Guéritée.

[<a href="//storify.com/Alinavasile123/referendum-pentru-independen-a-sco-iei" target="_blank">View the story "Referendum pentru independenţa Scoţiei " on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite