Adevărul Live: Corespondenţă de la Slaviansk. Cum aşteaptă ucrainenii momentul 9 mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pro-ruşii vor organiza un referendum pentru secesiune pe 11 mai. FOTO Reuters
Pro-ruşii vor organiza un referendum pentru secesiune pe 11 mai. FOTO Reuters

De la ora 11.00, corespondentul „Adevărul” la Slaviansk, Mircea Barbu, au intrat în dialog cu analistul politic Dan Nicu pentru a analiza situaţia din estul separatist al Ucrainei. Tensiunile cresc, pe măsură ce paradele organizate pe 9 mai vor aduce, cel mai probabil, noi ciocniri între pro-ruşi şi armata ucraineană.

Principalele declaraţii

Mircea Barbu

În Slaviansk, a fost o noapte agitate cu focuri de arme şi explozii. Le-am auzit până dimineaţă. Astăzi totuşi nu a fost nicio alarmă. Ieri au fost multe înmormântări, victimele atacurilor din ultimele zile. A fost o zi emoţionantă şi tristă pentru locuitorii de aici.

Reacţiile au fost mixte la declaraţiile lui Vladimir Putin. Oamenii au fost nemulţumiţi de faptul că nu primesc sprijinul aşteptat de la Moscova, după ce aceasta a îndemnat să nu se organizeze referendumul.

Dan Nicu

Declaraţiile lui Putin vin după alte declaraţii ale sale care spunea că forţele paramilitare din Crimeea nu au nicio legătură cu armata rusă, iar ulterior în timpul maratonului televizat a recunoscut că era vorba de forţe ruse. Este o proiecţie a necredibilităţii preşedintelui rus în faţa lumii. Trebuie să  urmeze şi nişte fapte care să le susţină.

În vestul Ucrainei, Galiţia, alţii au fost eroii onoraţi după al doilea Război Mondial, chiar dacă au fost acuzaţi că au colaborat cu naziştii. Îi onora mai mult neoficial. În timp ce în estul ţării, celebrarea zilei de 9 mai a fost la fel ca în restul URSS-ului.

Mircea Barbu

Declaraţia oficialităţilor separatiste din Donbass a fost foarte categorică: au spus că nu se pune problema să se amâne acest referendum, vor merge înainte cu acest scrutin.

Dan Nicu 

Dan Nicu Adevarul Live FOTO Marian Iliescu

Acest referendum nu poate fi considerat legitim, în condiţiile în care nu reprezintă emanarea unei voinţe a localnicilor, ci este impus ca urmare a unei rebeliunii, conduse de militari ai armatei ruse deghizaţi care se prezintă ca rebeli ucraineni. De asemenea, nu sunt asigurate condiţiile desfăşurării corecte a unui referendum.

Ne putem aştepta la rezultate diferite faţă de Crimeea, dacă luăm în considerare şi semnalul transmis de Putin. Liderul de la Kremlin vrea să obţină nişte condiţii de a relua din nou dialogul cu puterile garante ale Ucrainei, SUA şi Marea Britanie. Să nu uităm că ieri nu l-a mai menţionat pe Ianukovici ca preşedinte legitim.

E o încercare a lui Putin de a aduce la masa negocierilor separatiştii şi autorităţile de la Kiev. El încearcă să legitimeze forţele separatiste din estul Ucrainei şi să obţină un scenariu de federalizare, totuşi prin utilizarea forţei, pentru că oraşele rămân ocupate.

Mircea Barbu

Purtătorul de cuvânt al primarului autoproclamat a anunţat că referendumul se va ţine, pregătirile merg înainte. Oamenii vor merge la vot. Dar am vorbit şi despre alegerile prezidenţiale cu forţele separatiste şi au spus că nu vor permite organizarea scrutinului din 25 mai, pentru că ei îşi vor declara independenţa până atunci.

Declaraţiile autorităţile şi liderii politic contrazic totuşi ce se întâmplă aici, acţiunile separatiştilor sunt clare, se ridică baricade, sunt scoase la vedere lansatoare de rachetă. Toată lumea totuşi se teme de un atentat terorist.

Ieri am fost la poziţiile ucrainene, dar sunt foarte ezitanţi să vorbească. Nu doresc să intre în oraş atât timp cât există un pericol pentru populaţia civilă. Vor să îşi menţină poziţiile în jurul oraşului. 

Adevărul Live: Corespondenţă de la Slaviansk. Cum aşteaptă ucrainenii momentul 9 mai 

Elena Dumitru

Acţiunile forţelor de ordine au creat speculaţii că sunt plătiţi de ruşi.

Mircea Barbu

Am vorbit cu o femeie poliţist şi mi-a spus că pentru 150 euro nu merită să îşi rişte viaţa. E vorba de motivul personal, dar şi de motivaţii. Unii nu vor să lupte împotriva concetăţenilor lor. Desigur, sunt şi agenţi plătiţi de Moscova, aşa cum se speculează.

Există aceşti militari de elită din Rusia. În timp alarmelor şi-au făcut imediat apariţia pe străzile oraşului. Am intrat la un moment dat pe o alee şi pe clădire erau 6 lunetişti, profesionişti, impunători, inspirau teamă. Până atunci nu eram convins de existenţa lor.

Dan Nicu

Kievul este interesat ca alegerile din 25 mai să aibe loc în toată ţara. Ieri autorităţile au declarat că pregătirile pentr alegeri se fac şi în estul Ucrainei, în afară de oraşele problematice, cum este Slavianskul.

Elena Dumitru

Sunt primele alegeri în care principalii adversari, favoriţii, sunt doi pro-europeni: Timoşenko şi Poroşenko, regele ciocolatei din Ucraina. Ambii sunt controversaţi.

Dan Nicu

Candidatul cu cele mai mari şanse este Poroşenko, iar opinia publică ucraineană este majoritar împotriva Iuliei Timoşenko şi în favoarea lui Poroşenko.

Dan Nicu Adevarul Live FOTO Marian Iliescu

Foto Elena Dumitru, redactor Externe (stânga) şi Dan Nicu, analist relaţii internaţionale (dreapta)

Elena Dumitru

Nu este o ipocrizie, după ce ea a fost considerată simbol al Euromaidan. Acum nu o mai vor pe prinţesa gazului. Cum să interpretăm?

Dan Nicu

Imaginea de pe bradul din Kiev, se datora faptului că euromaidanul era susţinut de trei formaţiuni, între care şi Patria, partidul lui Timoşenko.

Elena Dumitru

Un anunţ de ultimă oră: Kievul anunţă că este dispus la negocieri.

Dan Nicu

Era previzibil după declaraţiile de ieri ale lui Putin. Se vor aduce ambele părţile la masa discuţiilor, adică şi separatiştii.

Vor vedea o reaşezare a lucrurilor la scenariu de federalizare. 

Plaja electorală din Ucraina, partidele aflate la putere, sunt formate din oameni care oricum aveau legături cu Federaţia Rusă, prin schimburi economice şi alte lucruri. majoritatea autorităţilor de la Kiev probabil că vor fi şi sunt dispuse la negocieri cu Rusia. 

Şi în Republica Moldova asistăm la acest fenomen. Într-un fel este normal pentru că aceste state au fost mult timp interdepedente cu Rusia. 

Sprijinul clar al Rusiei faţă de separatiştii transnistreni este vechi de peste 22 de ani, deci nu este o noutate. Negocierea stă în felul următor: Rusia augmentează nişte tensiuni, apoi favorizează o intervenţie mascată - şi în Transnistria s-a întâmplat acolo, iar apoi separatiştii au fost aduşi la masa discuţiilor- şi ulterior forţează părţile, legitime sau nu, să se aşeze la masa negocierilor. Aşa se va întâmpla şi aici. 

Temerile societăţii civile de la Chişinău se leagă de posibilitatea unor provocări până în iunie, înainte de semnarea acordului de asociere cu UE.

Liderii moldoveni au anunţat că se va semna acordul. Dacă nu se vor pune în scenă provocări asemeni celor din Ucraina, lucrurile se vor materializa. Există deja provocări, marşuri pro-ruse, dar au mai existat până acum. 

[<a href="//storify.com/Alinavasile123/ucraina" target="_blank">View the story "Ucraina " on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite