Acord în cadrul NATO asupra trimiterii de sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat vineri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, transmit AFP şi Reuters.

Jens Stoltenberg la întrunirea Consiliului NATO-Ucraina FOTO EPA-EFE
Jens Stoltenberg la întrunirea Consiliului NATO-Ucraina FOTO EPA-EFE

„NATO a verificat capacităţile existente în sânul Alianţei şi există sisteme care pot fi disponibilizate pentru Ucraina. Mă aştept aşadar în curând la noi anunţuri despre sisteme de apărare antiaeriană'', a declarat Jens Stoltenberg la finalul unei reuniuni a Consiliului NATO-Ucraina, la care a avut o intervenţie prin videoconferinţă şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

'„În plus faţă de Patriot, există alte arme pe care aliaţii le pot livra, printre care (sistemul francez) SAMP/T şi mulţi alţii, care nu au sisteme disponibile, au promis să furnizeze sprijin financiar pentru a le achiziţiona pentru Ucraina'', a adăugat Stoltenberg în faţa presei la Bruxelles, potrivit Agerpres.

Săptămâna trecută, Germania a promis să îi livreze Kievului o a treia baterie de rachete Patriot din stocurile armatei sale.

Statele Unite are cele mai multe sisteme Patriot în dotarea forţelor lor armate. În Europa, ţări precum Spania şi Grecia deţin baterii Patriot.

Înaintea unei reuniuni a miniştrilor de externe din ţările G7 desfăşurate joi în insula italiană Capri, Jens Stoltenberg a insistat că Ucraina are o „nevoie urgentă şi importantă de apărare antiaeriană suplimentară''.

'„Sunt încurajat de angajamentul şi hotărârea aliaţilor NATO de a apăra Ucraina'', a spus Jens Stoltenberg, care a evocat votul prevăzut pentru sâmbătă în Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA în legătură cu un pachet de asistenţă pentru Kiev în valoare de aproape 61 de miliarde de dolari.

Potrivit secretarului general al NATO, ''este de o importanţă vitală ca membrii Alianţei să-şi menţină şi consolideze sprijinul'' pentru Kiev, în contextul în care situaţia din teren este „dificilă” din cauza bombardamentelor ruse asupra oraşelor şi infrastructurii energetice.

Un diplomat din NATO a precizat că în timpul reuniunii de vineri nu a fost făcut niciun angajament oficial.

La scurt timp după reuniunea Consiliului NATO-Ucraina, Olanda a anunţat, prin vocea ministrului apărării Kajsa Ollongren, că va furniza sprijin militar adiţional în valoare de peste 200 de milioane de euro pentru apărarea antiaeriană şi muniţii de artilerie.

În timpul reuniunii Consiliului NATO-Ucraina, miniştrii au căzut de acord pentru furnizarea suplimentară de obuze de calibru 155 mm, indispensabile artileriei ucrainene, rachete de cu rază lungă de acţiune şi drone, a adăugat Jens Stoltenberg.

Republica Cehă a indicat că a strâns peste 500.000 de obuze de artilerie pentru Ucraina graţie unei iniţiative luate în urmă cu câteva săptămâni pentru a furniza aproximativ 800.000 de obuze Kievului.

G7, angajament pentru a întări apărarea aeriană a Ucrainei

Potrivit secretarului general al NATO, „este de o importanţă vitală ca membrii Alianţei să-şi menţină şi consolideze sprijinul'' pentru Kiev, în contextul în care situaţia din teren este „dificilă'„ din cauza bombardamentelor ruse asupra oraşelor şi infrastructurii energetice ucrainene.

În comunicatul publicat la încheierea reuniunii care s-a desfăşurat timp de trei zile pe mica insulă italiană Capri, miniştrii de externe ai statelor din G7 s-au angajat „să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei".

Totodată, au transmis că examinează „toate opţiunile posibile" pentru a utiliza activele ruse îngheţate pentru a ajuta Kievul, înainte de summitul şefilor de stat şi de guvern din G7, prevăzut să aibă loc la mijlocul lui iunie în Apulia, sudul Italiei.  

Şeful diplomaţiei britanice David Cameron a îndemnat joi, la Capri, la găsirea unor moduri „creative” de utilizare a activelor ruse îngheţate în străinătate pentru a finanţa apărarea Ucrainei.

Aceste declaraţii survin în condiţiile în care în SUA şi Europa se înmulţesc îndemnurile de a înfiinţa un fond pentru Ucraina utilizând miliarde de dolari din activele ruse îngheţate în Occident după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, în 2022.

Dobânzile pentru cele circa 200 de miliarde de euro active ruse îngheţate în UE reprezintă de exemplu între 2,5 şi 3 miliarde de euro pe an, potrivit şefului diplomaţiei europene Josep Borrell.

Majoritatea acestor active sunt deţinute de compania de servicii financiare Euroclear, cu sediul în Belgia.

Donald Tusk: Polonia nu poate oferi Kievului sisteme Patriot

Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că „situaţia pe front este critică” în Ucraina şi săptămânile următoare „ar putea să decidă deznodământul războiului" provocat de invazia rusă, dar spune că Polonia nu are posibilitatea de a oferi Ucrainei din sistemele sale antiaeriene Patriot, transmite agenţia EFE.

El a făcut această declaraţie la o conferinţă de presă în avionul cu care se întorcea la Varşovia de la summitul european desfăşurat la Bruxelles.

Concluziile acestui summit cuprind o dispoziţie prin care statelor UE li se solicită „să ia măsuri pentru a garanta securitatea spaţiului aerian ucrainean", a menţionat Tusk.

Premierul polonez a subliniat că şi alte state trebuie să contribuie la iniţiativa de a oferi sisteme antiaeriene Patriot, la care Polonia însă nu poate participa.

„Nu avem suficiente (sisteme) Patriot pentru a le putea oferi în acest moment", a explicat Donald Tusk.

„Nimeni nu se aşteaptă la acest lucru de la Polonia, ca stat din prima linie (...), toţi înţeleg că trebuie să ne protejăm propriul nostru spaţiu aerian, inclusiv în incidentele legate de rachetele ruseşti", a argumentat premierul polonez.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite