Camera Reprezentanților va supune la vot un pachet de ajutor modificat pentru Ucraina. Ce condiții pun republicanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, republicanul Mike Johnson, a propus miercuri  proiecte legislative separate de ajutor destinat Israelului, Ucrainei și Taiwanului, dar există unele diferențe față de legislația votată de Senatul majoritar democrat în februarie, relatează AP. 

Mike Johnson FOTO EPA EFE jpg

Ce prevede pachetul de ajutor pentru Ucraina

În noul proiect legislativ, valoarea ajutorului prevăzut este de 60.84 miliarde de dolari, față de 61,4 miliarde de dolari cât a solicitat administrația inițial Biden.

Principala diferență față de pachetul legislativ votat de Senat este că ajutorul financiar în valoare de peste nouă miliarde de dolari va fi oferit sub formă de împrumuturi.

Președintele american va fi autorizat să stabilească termenii împrumutului acordat Ucrainei, după cum va avea puterea și de a-l anula. Congresul ar avea posibilitatea să se opună, dar ar trebui să genereze suficiente voturi pentru a trece peste un eventual veto, o ștachetă ridicată având în vedere că nici republicanii, nici democrații nu au o majoritate confortabilă în Congres.

Johnson, în timp ce caută sprijinul Partidului Republican pentru acest pachet, a remarcat că fostul președinte Donald Trump a aprobat un „concept de împrumut”, notează AP.

Pe de altă parte, din acest ajutor 23,2 miliarde de dolari nu vor fi destinați direct Ucrainei, ci finanţării completării stocurilor de arme şi muniţii ale armatei SUA în urma sprijinului oferit Kievului în perioada scursă de la lansarea invaziei ruse în Ucraina.

Johnson a anunțat și că noul pachet legislativ al Camerei include cerința ca administrația Biden să prezinte Congresului un plan și o strategie privind ceea ce urmărește să realizeze cu acest ajutor pentru Ucraina. Planul este așteptat în termen de 45 de zile de la promulgarea proiectului de lege. Republicanii din Camera Reprezentanților se plâng frecvent că nu au văzut încă din partea lui Biden o strategie pentru a câștiga războiul.

Proiectul de lege prevede că raportul administrației Biden trebuie să fie un plan multianual care să conțină „obiective specifice și realizabile". Totodată, se cerea o estimare a resurselor necesare pentru a atinge obiectivele SUA și o descriere a implicațiilor asupra securității naționale în cazul în care obiectivele nu sunt îndeplinite.

Asistenta oferită Ucrainei de către SUA se ridică la circa 113 miliarde de dolari.

Printre noile proiecte legislative propuse de Camera Reprezentanților se numără și propunerea privind confiscarea și transferul către Fondul de Sprijin pentru Ucraina a activelor rusești înghețate în urma sancțiunilor impuse Rusiei, active în valoare de cinci miliarde de dolari.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite