10 polițiști răniți în revoltele de joi din Paris
0Potrivit postului CNews TV, citând date de la prefectura de poliție, una dintre victime este în stare gravă.
Cel puțin 10 ofițeri de poliție au fost răniți în timpul ciocnirilor cu manifestanții violenți la Paris, la un protest împotriva reformei pensiilor, a relatat joi postul francez de televiziune CNews, care citează date oferite de poliție. Una dintre victime este în stare gravă. Poliția a început să aresteze participanții la confruntări.
La ora 18:00 (19:00 ora Bucureștiului), 36 de persoane au fost reținute la această demonstrație, unele dintre ele pentru că au încercat să aducă obiecte potențial periculoase la marș, altele pentru că au participat la revolte.
Mari forțe de poliție și jandarmerie încearcă acum să prevină violențele în Place de la Bastille, punctul final al traseului demonstranților, unde continuă să sosească ultimii participanți ai procesiunii.
Mai multe detașamente de poliție și jandarmerie sunt de serviciu în apropierea clădirii Băncii Franței, care a fost atacată anterior de huligani care au lăsat pe ea, printre altele, o inscripție prin care se cere impozitarea cetățenilor înstăriți. Periodic, grupuri de polițiști împing mulțimea în anumite părți ale pieței cu scuturi, bastoane și grenade lacrimogene, precum și grenade asurzitoare. Mai multe ciocniri au avut loc la Coloana din iulie 1830 (Colonne de Juillet 1830) din centrul capitalei Franței, unde manifestanții au pictat baza cu lozinci împotriva autorităților, poliției, capitaliștilor și reformei pensiilor.
A douăsprezecea zi de greve și demonstrații la nivel național a avut loc joi în toată Franța. Demonstrații în masă au loc în marile orașe ale țării, precum și în capitală. Protestatarii își exprimă nemulțumirea față de reforma guvernamentală a pensiilor, care presupune creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani și respingerea mai multor regimuri speciale de pensii, și cer desființarea acesteia.
Pe 16 martie, premierul francez Elisabeth Born a anunțat adoptarea unui proiect de lege de modificare a sistemului de pensii, ocolind parlamentul și asumând responsabilitatea guvernului. Reprezentanții sindicatelor și ai partidelor politice de opoziție au condamnat mișcarea cabinetului și au cerut mai multe greve până când reforma va fi retrasă de autorități.