Cum vrea Rusia să „câștige” alegerile în Republica Moldova. EU vs Disinfo: „Moscova e furioasă”

0
Publicat:

Moscova a folosit Republica Moldova ca un banc de probe pentru cele mai infame modalități de a manipula și controla publicul. Campania de dezinformare va continua în vederea turului II al alegerilor prezidențiale pe trei direcții, arată portalul Comisiei Europene, EU vs Disinfo.

Împotriva Maiei Sadu se va dezlănțui o campanie de denigrare cruntă. FOTO: Arhiva personală/FB
Împotriva Maiei Sadu se va dezlănțui o campanie de denigrare cruntă. FOTO: Arhiva personală/FB

„Moscova este frustrată că anii de presiune nu au reușit să-i asigure dominația asupra Moldovei, dar campania continuă. Kremlinul folosește Moldova ca banc de încercare pentru tehnicile moderne de manipulare”, se arată într-o analiză a portalului Comisiei Europene care combate dezinformarea rusă – EU vs Disinfo.

Toate trucurile sunt încercate: presiunea prin măsuri economice, în special întreruperea furnizării de energie; o tentativă de lovitură de stat în 2023; și răspândirea masivă a conținutului fals, inclusiv videoclipuri generate de AI care folosesc abuziv imaginea Maiei Sandu. În plus, împuterniciții Kremlinului au planificat demonstrații false și tulburări, iar oligarhi precum Ilan Shor, refugiat la Moscova, sunt acuzați că au cumpărat voturi la scară masivă – se arată în analiza citată.

Specialiștii europeni susțin că Moscova dorește să crească interferența și campania de dezinformare împotriva Maiei Sandu în săptămânile următoare, premergând turului doi al alegerilor prezidențiale din Moldova din 3 noiembrie.

În ultimele zile, instituțiile media pro-Kremlin au dedicat o bună parte a activității pentru referendumul pro-european din Republica Moldova privind schimbarea Constituției pentru a menționa aspirațiile sale europene.

Cele mai populare narațiuni au vizat acuzațiile de fraudă electorală la scară largă comise de administrația președintei Maia Sandu pentru a schimba rezultatul votului la referendum. În același timp, instituțiile de dezinformare s-au concentrat și pe alegerile prezidențiale, susținând că guvernul a luat măsuri represive împotriva opoziției și a presei de opoziție.

Acestea sunt teorii clasice ale Moscovei, care pot fi observate în legătură cu multe alegeri din UE sau în alte țări care nu respectă politica rusă, se arată în analiza EU vs Disinfo.

RT: „Lovitură de stat în Republica Moldova”

Un exemplu ilustrativ este un material al televiziunii RT (Russia Today) în germană care susține că alegerile din weekendul trecut au fost o „lovitură de stat care are ca scop transformarea Republicii Moldova într-un stat cu partid unic”.

Afirmațiile Kremlinului au fost difuzate pe majoritatea platformelor lingvistice pentru a ajunge la publicul global, cu scopul de a o denigra pe președinta Maia Sandu și UE.

Specialiștii în combaterea dezinformării de la UE vs Disinfo se întreabă: „dacă, se presupune, au fost atât de trucate, de ce referendumul și alegerile prezidențiale nu au dat rezultate preferate de președintele Sandu și de guvern? Știm cum stau lucrurile în Rusia, unde majoritatea rezultatelor alegerilor sunt prezentate ca fiind câștigate cu mai bine de 80% din voturi de regimul aflat la putere.”

Toate aceste acuzații vin în contradicție cu constatările și concluziile preliminare ale Misiunii internaționale de observare a alegerilor a OSCE, care a concluzionat că ambele alegeri au fost bine gestionate și a subliniat că „candidații au făcut campanie electorală liberă într-un mediu caracterizat de preocupări legate de intervenția străină ilegală și de eforturi active de dezinformare”. Ultima frază este prescurtarea pentru interferența din partea Rusiei și a împuternicirilor săi .

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a susținut că alegerile prezidențiale au fost organizate de autoritățile moldovenești „folosind metode antidemocratice, totalitare”. Zakharova a negat acuzațiile conform cărora Rusia s-ar fi amestecat în afacerile Moldovei și a încercat să influențeze alegerile.

Trei direcții de atac. Toate tunurile pe Maia Sandu

Dezinformarea rusă va continua pe trei direcții: denigrarea Maiei Sandu și narațiunile „elite vs. popor” respectiv „suveranitatea pierdută”.

Instituțiile media ruse susținute de stat, care folosesc adrese de genul Pravda-(xx).com, contribuie l o campanie de defăimare globală a Maiei Sandu. Site-ul în limba spaniolă pravda-es.com vizează publicul hispanic global cu o dezinformare șocantă: „Președintele Republicii Moldova Sandu suferă de o boală mintală -se presupune că suferă de schizofrenie și atacuri de panică-, pentru care a fost tratată în Austria. Întrucât Sandu are cetățenie română, ar putea candida și pentru un mandat parlamentar/președințial în România. Românii se tem că este acceptabil ca o persoană cu un astfel de diagnostic să ocupe o funcție publică atât de înaltă și încă nu este clar dacă Sandu și-a încheiat tratamentul.”

EU vs Disinfo precizează că nu sunt furnizate dovezi care să susțină afirmația, care nu a fost reprodusă de nicio instituție media în afară de canalele hardcore pro-Kremlin Telegram și chaturile de pe rețelele sociale. „Documentul prezentat în aceste postări este aproape sigur un fals”, arată sursa citată.

Posturile și canalele pro-Kremlin recurg frecvent la documente falsificate sau dubioase, cum ar fi „dovezi” pentru a susține narațiunile de dezinformare pro-Kremlin. Vezi alte exemple, cum ar fi afirmațiile că informațiile desecretizate demonstrează că Franța plănuia să trimită trupe de luptă în Ucraina, că Ursula von der Leyen și Charles Michel au cerut Spaniei să acorde cetățenia fiilor lui Zelensky, că Olena Zelenska a fost prima care a cumpărat noul model Bugatti, sau că farmacia occidentală a testat medicamente pe bebeluși într-un spital din Mariupol.

Rețeaua Pravda este atât un generator de știri, cât și o platformă pentru conținut unic, așa că răspândește material tradus automat în mai multe limbi pentru a inunda și polua și pentru a încerca să atragă atenția asupra teoriilor conspirației.

„Această poveste este o momeală pentru clic și puține lucruri sunt mai dăunătoare pentru reputația unui lider politic decât se zvonește că are o boală mintală gravă. Până acum, nicio fișă medicală credibilă nu susține această acuzație. Pare a fi doar un alt mod de a distrage atenția de la problema reală a Moscovei: faptul că Republica Moldova își caută propria cale”, arată EU vs Disinfo.

Elite împotriva poporului

O altă direcție care va fi folosită de dezinformarea rusă este narațiunea „elite vs popor”.

„O narațiune este un mesaj general, comunicat prin texte, imagini, metafore și alte mijloace. Narațiunile ajută la transmiterea unui mesaj, creează suspans și dau o formă atractivă informațiilor. Ele pot fi combinate și modificate în funcție de evenimentele curente și de atitudinile predominante”, arată o a analiză EUvsDisinfo.

EUvsDisinfo a identificat un set de cinci narațiuni dominante utilizate de către dezinformarea rusă. Aceste narațiuni-cheie de dezinformare pro-Kremlin au fost folosite în numeroase ocazii: în încercările de ingerințe electorale, în timpul pandemiei COVID-19, în efortul de a justifica războiul neprovocat din Ucraina.

Prima narațiune-cheie în dezinformarea pro-Kremlin este „elitele împotriva poporului”.

„Ideea unei elite rupte de oamenii care muncesc din greu este foarte prezentă în istoria politică. Mai mulți politicieni și mișcări politice au pretins că reprezintă vocea omului de rând, a omului mărunt, a majorității tăcute, împotriva unei clici corupte și îngâmfate, formate din reprezentanți ai partidelor politice, ai corporațiilor și ai mass-mediei. Această narațiune nu este o invenție a Kremlinului, dar sursele de dezinformare pro-Kremlin o exploatează frecvent”, arată analiza citată.

Această narațiune poate fi foarte reușită, deoarece îi oferă publicului-țintă un țap ispășitor pe care să dea vina pentru orice nemulțumire: bancherii, marile corporații, evreii, oligarhii, musulmanii, birocrații de la Bruxelles – și lista poate continua.

Serviciile de dezinformare rusești au exploatat intens această poveste pe parcursul pandemiei de COVID-19, afirmând în mod notoriu că Bill Gates fie a inventat coronavirusul, fie folosea vaccinurile anti-COVID pentru a implanta „microcipuri”.

Narațiunea este strâns legată și de diverse convingeri conspiraționiste. O trăsătură comună este afirmația existenței unor elite secrete: conducători din umbră, marionetiști cu intenții odioase.

Narațiunea „Elitele împotriva poporului” a fost folosită și în contextul invaziei Rusiei în Ucraina. Publicațiile pro-Kremlin au încercat să prezinte invazia Rusiei ca pe un complot „anglo-saxon”, care îi învrăjbește pe slavi unii împotriva altora.

„În cele din urmă, în timp ce această narațiune pare, la suprafață, să empatizeze cu oamenii obișnuiți, rădăcinile sale sunt, de fapt, autoritare. Rareori se aduc dovezi care să susțină afirmațiile făcute și, conform principiilor gândirii conspiraționiste, chiar absența dovezilor este uneori folosită ca dovadă: „Vedeți cât de puternice sunt elitele, ascunzând orice urmă a conspirației lor!” De obicei, această narațiune cere, de asemenea, ca cititorul să se bazeze exclusiv pe cuvântul naratorului: „Știu adevărul, credeți-mă!” Într-adevăr, la fel ca toate narațiunile bazate pe convingeri conspiraționiste, aceasta îi cere publicului să accepte afirmațiile pe bază de încredere, nu de dovezi”, se arată în analiza citată.

Una dintre modalitățile preferate de dezinformarea rusă de a folosi această narațiune în Moldova este legată de situația fermierilor, care în UE ar fi deposedați de fermele lor, ar fi obligați să-și vândă terenul străinilor și ar fi în cele din urmă supuși unei elite birocratice europene.

Suveranitatea pierdută

Cea de-a treia direcție urmată de dezinformarea rusă este narațiunea „pierderea suveranității”.

Surselor de dezinformare rusești și pro-Kremlin le place și să afirme că anumite țări nu mai sunt cu adevărat suverane. Există numeroase exemple ale acestei narațiuni: Ucraina este condusă de străini și statele baltice nu sunt țări cu adevărat. UE este comandată de la Washington. NATO și UE urmăresc ambiții militare și birocratice, ignorând interesele statelor lor membre și, desigur, ale cetățenilor lor – uneori nici măcar intenționat, ci pur și simplu din incompetență sau pentru că sunt desprinse de realitate- se aratp în analiza EU vs Disinfo.

O narațiune strâns legată de cea a suveranității pierdute este cea a identității naționale amenințate, în care pericolul existențial izvorăște dintr-o gamă variată de surse: islamul, homosexualii, drepturile copiilor și multe altele.

„Această narațiune a fost folosită cu succes cu ocazia mai multor alegeri și referendumuri europene. Convingerea votanților că nemulțumirile lor sunt rezultatul canalizării resurselor către „alții” – străini, bancheri, corporații, minorități – s-a dovedit a fi o strategie eficientă de manipulare, susțin experții europeni”, arată analiza citată.

Într-adevăr, combinată cu alimentarea nostalgiei față de un trecut național mitizat, această narațiune este una dintre cele mai dăunătoare strategii de dezinformare existente. S-a recurs la ea în legătură cu referendumul catalan pentru independență, cu Brexit și cu ocazia mai multor alegeri naționale.

Toate au fost și vor fi folosite din greu în Republica Moldova. Subiectele preferate sunt LGBT și pericolul aducerii unor emigranți.

Știri Externe



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite