Taiwanul consideră că baloanele lansate de către China în spațiul lor aerian sunt menite să destabilizeze alegerile prezidențiale care vor avea loc în insulă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Baloanele provenind din China au devenit un subiect politic sensibil anul trecut, după ce SUA au doborât unul dintre aceste aparate, pe care l-a calificat drept "spion", după ce intrase în spaţiul aerian american, conform Agerpres.

balon spion chinezesc
Balon spion lansat de China. Foto: Arhiva Adevărul

Beijingul a susţinut atunci că a fost vorba de un dirijabil civil care deviase de la traiectoria sa

Din decembrie, peste 20 de baloane au trecut linia mediană ce separă insula autonomă de China continentală, iar cel puţin şapte dintre acestea au survolat insula.

Potrivit Ministerului Apărării de la Taipei, acestea se deplasează la o altitudine între 12.000 şi 36.000 de picioare (respectiv între 3,6 kilometri şi 11 km) şi au fost detectate atât ziua, cât şi noaptea.

Gerry Soejatman, expert independent în aeronautică, afirmă că ele "reprezintă o ameninţare", căci "riscă să perturbe traficul aerian", avioanele comerciale zburând în general la o altitudine între 24.000 şi 40.000 de picioare (între 7,3 kilometri şi 12 km).

Calificând drept "iresponsabilă" trimiterea de baloane la o astfel de altitudine, expertul în apărare Su Tzu-yun a apreciat că "obiectivul politic este mult mai important decât cel militar".

Beijingul "vrea să suscite îndoieli şi îngrijorare pentru a schimba atitudinea poporului taiwanez în cadrul alegerilor", a declarat el pentru AFP.

James Char, specialist în China la Institutul de apărare şi studii strategice din Singapore, aminteşte că Beijingul a procedat deja în 1996 la teste cu rachete în apropiere de Taiwan, încercând să intimideze alegătorii şi să-i descurajeze să-l realeagă în funcţia pe preşedintele naţionalist Lee Teng-hui, considerat "părintele democraţiei taiwaneze".

Demersul "s-a întors împotriva sa", a declarat expertul James Char. "Aceasta i-a determinat pe taiwanezi să voteze în favoarea unui preşedinte care nu era pro-Beijing şi nu era în favoarea unificării", adaugă el.

La rândul său, Ivy Kwek, expert de la International Crisis Group, opinează că, "cu cât Beijingul foloseşte mai mult constrângerea faţă de Taiwan, cu atât aceste acţiuni vor fi mai puţin eficiente în a-i speria pe taiwanezi".

Susţinătorii candidatului favorit la prezidenţiale, Lai Ching-te, afirmă că nu le este frică

"China încearcă adeseori să intimideze Taiwanul, dar noi, taiwanezii, nu ne înspăimântăm uşor", a declarat doamna Zheng, de 62 de ani, pentru AFP.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite