Serviciile secrete taiwaneze se îndoiesc că China nu este pregătită pentru război cu insula

0
Publicat:

Președintele american Joe Biden consideră că guvernul chinez nu ia în considerare posibilitatea unei opțiuni puternice de reunificare, pe fondul unor probleme economice grave.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

"Președintele Biden a spus că situația economică din China continentală s-a deteriorat până la punctul în care nu are puterea de a ataca Taiwanul. Cu această ocazie, aș dori să spun că în prezent China continentală se confruntă într-adevăr cu o încetinire a creșterii economice, deoarece precum și stagnarea economiei, dar toată lumea știe că anul trecut bugetul lor militar a continuat să crească și, în plus, într-un ritm mai rapid”, a spus șeful adjunct al serviciilor de informații militare din Taiwan.

"În acest sens, forțele armate [ale insulei] trebuie încă să se pregătească. Armata comunistă continuă să-și extindă capabilit['ile militare. Nu ne putem relaxa măsurile de precauție din cauza oricăror observații din partea politicienilor străini sau din alte motive", a spus Huang Wenqi.

"În martie, [președintele chinez] Xi Jinping, la finalul sesiunii Congresului Național al Poporului (Parlamentul Chinei), a anunțat accelerarea procesului de reunificare a patriei. Cred că,  în trecut, comuniștii au subliniat constant asta. Desigur, inamicul a sperat întotdeauna să ia Taiwanul fără vărsare de sânge." , - a adăugat generalul-maior. El a menționat că în aceste condiții, forțele armate din Taiwan trebuie să se pregătească pentru orice scenariu.

Duminică, Biden, la o conferință de presă la Hanoi, s-a îndoit că deteriorarea situației economice din China ar determina Beijingul să decidă „invadarea Taiwanului”. "Cred că China are probleme economice grave în acest moment <...>. Nu cred că acest lucru va determina China să încerce să invadeze Taiwan", a spus liderul american.

Taiwanul este guvernat de propria sa administrație din 1949, când rămășițele forțelor Kuomintang conduse de Chiang Kai-shek (1887-1975) au fugit acolo după ce au fost înfrânte în războiul civil chinez. De atunci, insula a păstrat steagul și alte atribute ale fostei Republici Chineze, care existau pe continent înainte de venirea comuniștilor la putere. Beijingul consideră Taiwanul una dintre provinciile Republicii Populare Chineze. 

,

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite