China aplaudă decizia lui Trump de a tăia finanțarea pentru Voice of America și Radio Free Asia
0Mass-media de stat din China a primit cu entuziasm decizia Administrației Trump de a reduce drastic finanțarea pentru Voice of America (VOA) și Radio Free Asia (RFA).

Decizia afectează Agenția SUA pentru Media Globală (USAGM), care gestionează mai multe instituții de presă finanțate de guvernul american. Casa Albă a justificat măsura, afirmând că „asigură că contribuabilii nu mai sunt supuși propagandei radicale”. Anterior, președintele american a acuzat VOA că este „radical” și „anti-Trump”.
Cotidianul chinez Global Times, apropiat Partidului Comunist, a reacționat pozitiv: „De la defăimarea drepturilor omului în Xinjiang din China… până la exagerarea disputelor din Marea Chinei de Sud… de la fabricarea așa-numitei narațiuni despre virusul Chinei până la promovarea afirmației privind „supracapacitatea” Chinei, aproape orice falsitate rău intenționată despre China are amprentele digitale ale VOA peste tot”, se spune în editorial.
Reacții din Partea RFA și VOA
Președintele Radio Free Asia, Bay Fang, a criticat aspru decizia, spunând că este „o recompensă pentru dictatori și despoți, inclusiv pentru Partidul Comunist Chinez, care nu și-ar dori nimic mai bun decât ca influența lor să rămână necontrolată în spațiul informațional”.
Sindicatul RFA a adăugat că această mișcare „dă o victorie Partidului Comunist Chinez, care nutrește un dispreț deosebit pentru mass-media liberă și adevăr” și „încurajează regimul totalitar al lui Kim Jong-un, unde controlul informațiilor atinge niveluri fără precedent”.
La Voice of America, directorul Mike Abramowitz a declarat că aproape 1.300 de angajați au fost plasați în concediu administrativ. Într-o postare pe rețelele sociale, jurnalistul Brian Padden a spus că este „deosebit de enervant” faptul că Elon Musk a acuzat VOA de propagandă anti-americană pentru a justifica închiderea.
„În timpul reportajelor mele, am fost împușcat, agresat și chiar aproape decapitat de un elicopter care exploda în estul Ucrainei. În 2014, am fost hărțuit de activiști sau militanți pro-ruși din Ucraina, care ne-au acuzat pe mine și pe echipa mea VOA TV că sunt agenți ai propagandei pro-americane”, a adăugat directorul.
Impact în Asia de Sud-Est
Reducerea finanțărilor SUA afectează grav presa independentă din Asia de Sud-Est, mai ales în țări precum Myanmar și Cambodgia. Fostul premier cambodgian Hun Sen a lăudat decizia, numind-o „contribuție majoră la eliminarea știrilor false, dezinformarii, minciunilor, denaturărilor, instigării și haosului în întreaga lume”.
Pe teren, însă, jurnaliștii locali sunt îngrijorați. Sun Narin, reporter VOA în Cambodgia de opt ani, a mărturisit: „Este un moment întunecat pentru noi și pentru jurnalismul din Cambodgia. VOA este acum singurul mijloc de comunicare pe termen lung care îndrăznește să transmită publicului informații critice”.