Cel mai nou submarin nuclear al Chinei s-a scufundat la începutul acestui an, spun oficiali americani
0Cel mai nou submarin cu propulsie nucleară al Chinei s-a scufundat în primăvară, în apropierea unui doc, iar Marina Chineză a încercat să ascundă pierderea, potrivit a doi oficiali din domeniul apărării din SUA.
Submarinul de atac era primul din noua clasă Zhou, au spus oficialii, fiind în construcție la un șantier naval din apropierea orașului Wuhan. Submarinele din clasa Zhou au o pupă distinctivă în formă de X, proiectată pentru a îmbunătăți manevrabilitatea subacvatică, relatează CNN.
„Nu este surprinzător faptul că Marina Armatei Populare de Eliberare (PLA) ar încerca să ascundă faptul că noul lor submarin nuclear de atac, primul din clasa sa, s-a scufundat lângă chei”, a spus un înalt oficial american din domeniul apărării.
Activitatea neobișnuită din șantierul naval a fost observată pentru prima dată de Tom Shugart, un cercetător senior adjunct la Centrul pentru o Nouă Securitate Americană, care studiază în mod frecvent imaginile din satelit ale șantierelor navale chineze.
„Nu am mai văzut niciodată o grămadă de macarale adunate într-un singur loc”, a spus Shugart. „Dacă te uiți la imagini mai vechi, poți vedea o singură macara, dar nu un grup adunat acolo.”
Beijingul a făcut din modernizarea Marinei Armatei Populare de Eliberare și a forței sale de submarine una dintre prioritățile sale de top, în încercarea de a construi o armată de clasă mondială comparabilă cu cea a Statelor Unite.
Conform celui mai recent raport despre puterea militară a Chinei din 2023, Marina chineză operează șase submarine nucleare cu rachete balistice, șase submarine nucleare de atac și 48 de submarine de atac cu propulsie diesel.
Marina Statelor Unite are 53 de submarine de atac rapid, 14 submarine cu rachete balistice și patru submarine cu rachete ghidate. Întreaga flotă de submarine a SUA este cu propulsie nucleară.
Oficialul american din domeniul apărării a spus că nu este clar dacă combustibilul nuclear fusese deja încărcat pe submarin sau dacă acesta era nealimentat când s-a scufundat.
Un purtător de cuvânt al ambasadei Chinei din Washington, DC, a declarat: „Nu suntem familiarizați cu situația menționată și, în prezent, nu avem informații de furnizat.”
China lucrează, de asemenea, la extinderea capacității sale de a produce noi submarine. Chiar dacă marina chineză scoate din uz submarine mai vechi, China este așteptată să aibă 65 de submarine în 2025 și 80 în 2035, datorită creșterii capacității sale de construcție de submarine, conform Serviciului de Cercetare al Congresului (CRS).
China are cea mai mare marină din lume în funcție de numărul de nave. Aceasta deține 370 de platforme, inclusiv 234 de nave de război, conform CRS, în timp ce SUA au 219 nave de război. Statele Unite au identificat China ca fiind „provocarea majoră” pe termen lung.