VIDEO Laser, frate! Cum am pus lumina la muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În următorii ani, laserul va fi utilizat în nenumărate alte moduri decât cele folosite astăzi. Duminică se împlinesc 50 de ani de la prima demonstraţie cu un laser, dar beneficiile tehnologiei sunt departe de a fi epuizate.

Laserul are deja un impact profund asupra vieţii noastre de zi cu zi, regăsindu-se în aparate electronice, în sălile de operaţie sau în industria spectacolului. Din 1960, când americanul Theodore Maiman făcea prima demonstraţie cu un laser cu rubin, fasciculele de raze şi-au găsit nenumărate utilizări, de la scanarea codurilor de bare cu preţurile produselor din supermarket la încercarea de a măsura „fracturile" spaţiu-timp făcute de coliziunile găurilor negre de materie.

„Laserul este atât de complex încât aplicaţiile sale nu pot fi epuizate în câteva decenii. Oamenii trebuie să-şi folosească imaginaţia pentru a descoperi şi de aici înainte câte lucruri uluitoare şi nebuneşti pot fi realizate cu ajutorul lui", a declarat David Hanna, profesor emerit la un centru de cercetare din
Southampton, Marea Britanie, citat de BBC.

Prin definiţie, laserele sunt dispozitive pentru amplificarea sau generarea undelor electromagnetice din domeniul optic pe baza efectului de emisiune forţată a sistemelor atomice, fapt ce permite o concentrare a energiei corespunzătoare unei temperaturi de zeci de mii de grade. Primele descoperiri în domeniu au fost făcute de Albert Enstein, iar mai târziu, în 1951, Charles Townes a construit primul dispozitiv care amplifica microundele prin emisie stimulată de radiaţie.

Inventatorul n-a luat Nobelul

Theodore Maiman s-a născut în 1927, la Los Angeles, în Statele Unite. Îşi dorea să studieze fizica, dar nu avea suficienţi bani pentru a-şi plăti facultatea. Ca urmare, a fost nevoit să repare instalaţii electrice şi radiouri. A ajuns să-şi dea doctoratul în fizică, iar după ce a inventat laserul a obţinut câteva premii internaţionale. A fost nominalizat şi pentru premiul Nobel. Chiar de două ori, dar nu l-a primit. A murit în 2007, în Canada.

ELI, laserul uriaş din România

Ţara noastră face parte dintr-un proiect european în valoare de aproape 500 milioane de euro, ce are ca scop realizarea celui mai puternic laser din istorie. În cadrul proiectului ELI - Infrastructura de Lumină Extremă, va fi amplasat în România, la Măgurele, un laser cu putere de 10 -20 PW (petawatti).

image
Stil de viață

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite