VIDEO „Dulciuri de la condamnaţi“: cofetarul care angajează persoane cu cazier pentru a face trufe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
trufe

Dale Anderson este consilier şi mediator juridic, dar este şi licenţiat în construcţie. În prezent însă deţine un magazin de dulciuri preparate de persoane cu cazier, pentru că şi-a dorit dintotdeauna să îi ajute pe tinerii care au nevoie de o a doua şansă în viaţă...ori de a cincea.

„Am lucrat 10 ani pentru consiliul oraşului Kalamazoo din Michigan, oferind servicii de consiliere în instanţă minorilor care se confruntau cu probleme cu droguri şi a fost util, dar nici pe aproape la fel de bine cum voiam eu să fie“, explică el pentru „Huffington Post“.

De la constructor la cofetar

Ideea deschiderii unui magazin de dulciuri i-a venit cu câţiva în urmă, după ce a cumpărat o cutie de bomboane de ciocolată, făcute de un expert în arta culinară. Aceste bomboane artizanale aveau un gust mult mai bun decât ciocolata obişnuită, cumpărată dintr-un  supermarket. Tot atunci i-a venit şi ideea unui nume pentru magazinul lui: „Dulciuri de la Condamnaţi!“, a glumit el pentru sine. La început, a fost, într-adevăr, doar o glumă, gândindu-se că, la urma urmei, câţi constructori ştiu cum să facă ciocolată?

Pasiunea lui pentru munca umanitară şi cursurile de cofetar l-au ajutat ca, în decembrie 2010, „Dulciuri de la Condamnaţi“ să-şi deschidă porţile pentru public, într-o clădire care nu mai fusese folosită de aproape un deceniu. Imobilul nu se vânduse, deoarece „un râu trecea prin el“, glumeşte Dale Anderson. Subsolul era inundat de un râu care curgea prin apropiere, dar cu abilităţile sale în construcţii, Anderson a renovat clădirea şi a scăpat de probleme.

A doua şansă pentru condamnaţi

Cuvântul „condamnaţi“ din numele magazinului se referă la angajamentul său de a oferi locuri de muncă persoanelor care nu pot să-şi găsească de lucru în altă parte, din cauza cazierului lor. În această situaţie sunt toţi cei cinci angajaţi care lucrează pentru el şi care au dosar penal.

„Am un echipajul fabulos“, spune Anderson.

În ajutor îi vine şi mama sa în vârstă de 83 de ani. „Îmi place să lucrez aici, e ca un nou contract de leasing pe viaţă“, spune ea cu entuziasm.

„Condamnaţi“ se referă, totodată, şi la crearea celor mai bune bomboane artizanale de ciocolată, explică Dale.

„Folosim ciocolată organică, obţinută prin comerţ cinstit, deoarece, dacă încercăm să ajutăm tinerii de aici, nu vrem să abuzăm de tinerii din altă parte. Aproximativ 70% din ciocolată provine din Ghana, unde la muncă sunt folosiţi copii. Ciocolata noastră vine în mare parte din Peru şi Ecuador, asta în cazul în care respectă condiţii de muncă echitabile“, explică Anderson.

În timpul interviului cu jurnaliştii de la „Huffington Post“, în magazin au intrat două femei în uniformă, care au cerut să stea de vorbă cu unul dintre angajaţi.

„Nu are probleme! Trebuie doar să vorbim puţin cu el“, a dat asigurări unul dintre detectivi. Expresia tânărulului angajat este precaută în timp ce vorbeşte cu cei doi detectivi, care-i pun întrebări despre cineva pe care el îl poate şti. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite