VIDEO Cât costă ,,dreptul" de a cumpăra o geantă Hermès din piele de crocodil cu diamante?
0Te‑ai gândit vreodată că vânzătorul de la magazinul tău preferat ar putea să se comporte ca un... broker? Pe termen lung, obiectele de modă pe care le cumperi de la el pot deveni investiţii profitabile.
De la mijlocul lunii ianuarie, doamnele care și‑au petrecut ani buni din viață aranjând pe rafturile din dulap legiuni de poșete din piele de piton sau de crocodil pot jubila de‑a dreptul! Celebra casă de licitații Christie's din New York a încheiat pentru prima oară un parteneriat cu o casă de modă ‑ Gucci ‑ pentru servicii de „evaluare" a genților și a obiectelor de modă vintage, cumpărate de‑a lungul anilor de admiratorii mărcii. În astfel de investiţii, elementul fundamental în ecuația profitului pe termen lung nu‑l reprezintă neapărat prețul inițial de vânzare, ci stilul și raritatea produsului în sine. Și, precum în cazul unui tablou de Vermeer sau Tintoretto, este importantă semnătura.
Deși obiectele de lux provenind de la case de modă cu tradiție, precum Gucci, Chanel sau Balmain, se transformă în posesiuni prețioase odată cu trecerea timpului, cel mai apropiat echivalent al „blue chips‑urilor" de pe piața de capital îl reprezintă, în lumea modei, brandul Hermès , singurul care mai vinde obiecte „handmade".
UN DRUM ANEVOIOS. Dacă la bursă contul în marjă se deschide uşor, iar brokerul este fericit să‑ţi execute ordinele, pentru a intra în posesia unor „active" Hermès profitabile pe termen lung, ai nevoie de un „shopping assistant" (SA). Atenţie, acesta este mult mai ursuz şi mai greu de înduplecat decât un broker! În relaţia cu SA‑ul personal, raporturile seamănă mai mult cu o relație de amor neîmpărtășită decât cu o tranzacție comercială. Altfel spus, un client care aspiră la statutul de cumpărător pentru celebra geantă Hermès Birkin ‑ considerată cel mai stilat, clasic și scump accesoriu de acest fel din lume ‑ trebuie să dovedească fără drept de apel că „merită" să fie lăsat să plătească peste 5.000 de euro pentru a şi‑o atârna pe mână.
Asta după o așteptare de minimum un an de zile! Deși pentru cineva din afară poate părea de‑a dreptul șocant, în universul Hermès asemenea reguli fac parte din conduita nescrisă, despre care se vorbeşte doar pe şoptite, dar care este respectată cu sfinţenie de toţi dependenţii de lux. Procedura este următoarea: pentru a ajunge în posesia unei genți Hermès, trebuie să dobândeşti mai întâi dreptul de a‑ţi înscrie numele pe o listă care se deschide o dată sau cel mult de două ori pe an (niciodată la date fixe) și care este rezervată „clienților fideli".
Altfel spus, până a ajunge la „Sfântul Graal" reprezentat de Hermès Birkin, trebuie să te înarmezi cu răbdare și cu cel puțin două‑trei cărți de credit fără plafon maxim de cheltuieli, pe care să încarci alte achiziții cu semnătura mărcii franceze de la 1837. „Trebuie să dovedești că ești un colecționar avid de Hermès și că nu ești interesat doar de gențile Birkin", explică Tina Craig, una dintre cele două creatoare ale celui mai influent blog de genți de lux din lume, Bag Snob, și o consumatoare avidă a brandului ecvestru francez.
SPECULANŢI DE BIRKIN. Banii „de plastic" suficienți cât să‑ți transformi casa într‑un altar Hermès reprezintă doar începutul. Următorul pas: relația cu „SA‑ul" personal. „Atențiile" sunt excluse din start și orice încercare de sensibilizare a reprezentantului de vânzări în stil tradițional balcanic (şpagă, pe româneşte!) reprezintă doar cea mai scurtă cale de a fi trimis pe lista neagră. Relația se construiește în timp, cu răbdare. „Am grijă să‑l sun mereu de ziua de naștere și să‑l felicit de aniversările membrilor familiei", explică Tina „curtea" pe care orice aspirant la Hermès trebuie să o facă, inevitabil, asistentului de vânzări care‑i poate înlesni lungul drum până la Birkin. Pentru că, acolo unde este profit, apar şi speculanţi puşi pe căpătuială, Michael Tonnello a publicat în 2008 romanul „Bringing Home the Birkin", în care îşi povesteşte tactica de a procura mai rapid genţile pentru cumpărătorii nerăbdători. Americanul călătorea în lumea întreagă (nu intra niciodată de două ori în aceeaşi reprezentanţă Hermès) şi cumpăra, pe loc, produse ale brandului francez în valoare de câteva mii de dolari.
DREPTUL DE A AŞTEPTA. Când tranzacţia era aproape parafată, amintea, în treacăt, de o geantă Birkin. Văzându‑l un „investitor" serios, SA‑ul scotea imediat de sub tejghea o geantă Birkin, pentru care ar fi trebuit altminteri să aştepte luni şi ani de zile. Imediat după achiziţie, Tonnello avea deja o listă de cumpărători dispuşi să plătească dublu sau chiar triplu pentru respectiva geantă. Prima oară când a întrebat de un Birkin, Tonnello a primit un răspuns negativ. „Cum adică nu pot fi pe lista de aşteptare? Adică n‑am voie nici măcar să aştept?", glumeşte americanul în cartea sa presărată cu înţepături ironice la adresa brandului francez care‑şi tratează condescendent clienţii.
Dacă alegerea culorii şi a altor detalii este un drept al cumpărătorului pentru orice alt brand, la Hermès trebuie să te consideri norocos că poţi cumpăra o geantă de peste 5.000 de euro, în orice culoare! „Hermès are o listă întreagă de culori şi tipuri de piele, dar sunt rezervate pentru cumpărătorii care au deja câteva Birkinuri la activ", explică Tina Craig.
Pe vremea când investitorii își plasau banii în active „sigure" precum acțiuni General Motors sau Lehman Brothers, americanca originară din Taiwan cheltuia fără prea multe procese de conștiință chiar și 30.000 de euro pe o geantă Hermès Birkin din piele de crocodil, piton sau struț. În prezent, are inima împăcată: „Chiar dacă‑mi cheltuiesc banii pe Hermès, măcar știu sigur că nu risipesc moștenirea fiului meu". Cum să nu gândeşti aşa, când în 2007, Doyle New York a vândut la licitaţie o geantă Hermès Birkin vintage cu aproape 65.000 de dolari, iar un Hermès Diamond Croc Birkin din piele de crocodil de culoare roz, cu lacătul bătut în diamante, s‑a vândut cu 140.000 de dolari într‑o singură zi? „Birkinul bătut cu diamante este obiectul de lux suprem", crede Tina.

Decorate sau nu cu diamante, genţile Hermès sunt la mare căutare. „Nu mai putem face față cererii, care începe să fie sufocantă", afirma Patrick Thomas, CEO Hermès, la mijlocul anului trecut, când lumea întreagă se scufunda încet în mlaştina crizei financiare. În aceeași perioadă, corporația investea în mlaștini... la propriu. Mai exact, în ferme de crocodili, pentru a asigura „materie primă" pentru celebrele genţi Hermès. Rezultatele nu s‑au lăsat așteptate. În trimestrul al IV‑lea din 2009, Hermès a anunțat o creștere cu 10% a vânzărilor la produsele din piele, și încasări mai mari cu 40 de milioane de dolari față de aceeași perioadă din 2008.
Ca o persoană cu afinităţi pentru modă şi stil, am privit dintotdeauna celebrul Hermès Birkin din piele de crocodil și închizătoarea bătută în diamante ca pe un mit, un fel de „unicorn" al modei, despre care s‑au scris tomuri întregi, dar parcă tot îți vine greu să crezi că există. Până când am avut o... revelaţie. Tocmai după ce imaginea genţii Birkin cu diamante fusese arhivată într‑un colţ al memoriei mele, la capitolul „mituri moderne", alături de maşinile cu schimbător de viteze încrustat cu Swarovski sau clanţele din aur masiv, atunci... s‑a întâmplat. În bistroul unui hotel din Londra, am asistat la „prima venire" a Birkinului din crocodil negru, cu lacătul bătut în diamante.
Bijuteria de peste o sută de mii de euro era însoțită de o doamnă în haină de blană până‑n pământ, cu ochelari de soare imenşi, tocmai buni pentru zorii abia mijiţi. Sfertul de oră petrecut în imediata vecinătate a Hermèsului m‑a făcut să mă simt ca și cum mi‑aș bea cafeaua în seiful unei bănci, cu farfuriuța așezată pe teancul de lingouri. O singură întrebare mă chinuie de‑atunci: la cât s‑a ridicat oare investiţia totală în Hermès a respectabilei englezoaice înainte să capete „dreptul" de a plăti - şi, vorba lui Tonnello, de a aştepta - un Birkin cu diamante?
Louis Vuitton ‑ „Joke Bag"

Creată în 2008, cu aportul artistului Richard Prince, „Joke Bag" este o reinterpretare a motivelor clasice LV cu un element de noutate: câteva rânduri de bancuri imprimate pe suprafața din pânză plastifiată. Umorul este cel puțin... sec. „De câte ori găsesc o femeie care să gătească la fel ca mama... arată la fel ca tata". Sau „Nevastă‑mea și‑a făcut o mască de nămol ca să arate mai bine. A arătat minunat vreo săptămână, până când a căzut nămolul". Chiar și așa, geanta vândută cu 2.850 de dolari ar putea ajunge să coste peste 10.000 de dolari peste 20 de ani de‑acum încolo.
Prada ‑ „Fairy Bag"

Din piele moale, pictată după un model al ilustratorului premiat internațional James Jean, „Fairy Bag" de la Prada are un desen diferit pe fiecare parte (pe fața genții este pictată o zână stilizată, iar pe spate o schiță cu două zâne în stil romantic) și este o fuziune între modă și artă. Modelul s‑a vândut în 2008 cu 2.290 de dolari și ar putea ajunge să valoreze 5.000 de dolari peste 20 de ani. Valoarea unei asemenea genți depinde și de soarta artiștilor. În momentul în care aceștia nu mai sunt în viață, valorile estimate se pot dubla
Citiţi mai multe despre secretele posesorilor de obiecte de lux cu semnătura Hermès în suplimentul FORBES LIFE MODĂ & IMAGINE, disponibil gratuit împreună cu numărul 27 al revistei Forbes România.