Zece semne că ai nevoie de o vacanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum îţi dai seama că ai nevoie de concediu. FOTO: Huffington Post
Cum îţi dai seama că ai nevoie de concediu. FOTO: Huffington Post

Aproape o treime din angajaţi se simt suprasolicitaţi la locul de muncă dar foarte puţini apucă să îşi ia un concediu atunci când chiar simt nevoia, arată statisticile Asociaţiei Americane de Psihologie.

Stresul la locul de muncă nu duce doar la apariţia sindromului burnout - sindromul epuizării profesionale - , ci şi la instalarea unor probleme de stomac, tulburări de somn şi dureri de cap.

Deşi avem în fiecare zi de-a face cu stresul la locul de muncă, există anumite momente care îţi pot indica foarte clar că acum este momentul să îţi faci cerere de concediu şi să te bucuri de câteva zile de odihnă binemeritate.

Iată care sunt cele zece semne că ai nevoie de vacanţă.

1. Faci din ţânţar armăsar
Toată lumea se confruntă cu situaţii neprevăzute sau cu greşeli făcute din grabă sau oboseală, dar nu trebuie să transformi totul într-o tragedie. Cel mai sigur în astfel de situaţii este să ceri sfatul unei persoane din afară, care îţi poate spune obiectiv unde ai greşit. Apoi, dacă îţi conştientizezi greşeala, ia-ţi câteva zile libere pentru a te detensiona şi a reveni la muncă fără energii negative.

2. Stresat peste măsură
Colegii tăi s-ar putea să observe că eşti mai stresat şi mai nervos decât de obicei şi au tendinţa să te întrebe „Te simţi bine, eşti obosit?“. În acest caz, o mini-vacanţă de câteva zile ţi-ar prinde bine şi ţi-ar reda energia şi buna-dispoziţie.

3. Faci multe greşeli
Stresul cronic este o cauză frecventă a greşelilor făcute la locul de muncă şi este un semn că ar trebui să îţi iei câteva zile libere.

4. Lipsa de interes
Totul te plictiseşte, nimic în jurul tău nu mai prezintă interes şi optimismul nu e prietenul tău cel mai bun – toate sunt semne că ai ajuns la suprasaturaţie şi că e momentul pentru un respiro.

5. Certuri dese cu colegii şi pauze lungi
Orice nimic se poate transforma într-un conflict la locul de muncă atunci când eşti prea obosit. Un banal pix luat de pe birou te poate inflama până în punctul în care te iei la harţă cu cei din jur. Mai mult, pauza de masă sau de ţigară poate ajunge să îţi ocupe mai bine de jumătate din programul de lucru, iar acest aspect nu face decât să dăuneze productivităţii şi relaţiei cu superiorii. Ia-ţi o pauză de câteva zile şi încarcă-ţi bateriile, detaşează-te de orice sentiment negativ şi totul va fi bine.

6. Te simţi rău
Dureri de spate, de cap, ochi obosiţi – toate acestea sunt semnale de alarmă pe care ţi le transmite corpul atunci când ai nevoie de odihnă şi detaşare. Există şi o explicaţie pentru care suprasolicitarea duce la aceste reacţii ale corpului. Potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea South Florida, stresul favorizează eliberarea unor substanţe chimice în corp care duc la apariţia inflamaţiilor şi la creşterea sensibilităţii la durere. Aşadar, dacă te confrunţi cu astfel de probleme, fă-ţi cerere de concediu pentru câteva zile şi te vei întoarce ca nou.

7. Stomac în piuneze
Durerea de cap nu este singurul indiciu al oboselii la locul de muncă. Crampele la stomac şi balonarea sunt şi ele simptome că eşti mult prea stresat . Potrivit unui studiu publicat în jurnalul Nervous & Mental Disease, persoanele care se confruntă cu tulburări gastrointestinale sunt mai predispuse la stres cronic şi invers.

8. Nu poţi avea un somn odihnitor
Şi tulburările de somn pot fi semnale ale stresului peste măsură. Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Georgia relevă că persoanele care se extenuează la locul de muncă sunt mai expuse riscului de a se confrunta cu insomnii, coşmaruri, dificultăţi în a adormi şi somn întrerupt.

9. Te refugiezi în alcool
Dacă după o zi întreagă de muncă, probleme apărute din senin, certuri cu colegii şi dureri de cap nesuferite, singura ta scăpare este paharul cu vin roşu sau berea băută în loc de apă, e clar că vezi alcoolul ca pe o metodă de alinare sau, de ce nu, ca pe o soluţie de a face faţă următoarelor zile. Şi mâncatul compulsiv, fără să-ţi fie foame, poate fi un semn că ai nevoie de un ajutor pentru a face faţă mai bine stresului. Însă niciuna din cele două metode de mai sus nu te ajută cu adevărat. Sportul, în schimb, este singurul care poate elibera endorfine, hormoni ai fericirii care îţi readuc optimismul şi te pun pe picioare. Dacă nici sportul nu ajută, e clar, ai nevoie de concediu!

10.  Nu eşti sigur că ai ales job-ul potrivit
Unele persoane trebuie să ducă în spate responsabilităţi care le apasă greu pe umeri şi, nu de puţine ori, se întreabă de ce au ales job-ul respectiv. Dacă şi tu eşti în această ipostază, e foarte probabil să suferi de sindromul burnout, aşa că ai nevoie de o pauză de la muncă şi, de ce nu, de o schimbare de gândire.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite