Trei sentimente care ne ajută să învingem bolile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Optimismul, prietenia şi generozitatea pot fi la fel de importante în vindecarea bolilor ca şi tratamentele clasice, susţin o serie de studii în domeniu. Aşa cum, potrivit medicinei chineze, cauzele bolilor pot fi regăsite în emoţiile negative (ură, mânie, frică, tristeţe, supărare), procesul de vindecare este în mod cert susţinut din interior. Emoţiile pozitive ajută organismul să-şi regăsească echilibrul şi starea de bine.

Optimismul, factor de viaţă lungă

Medicul Becca Levy, de la Yale School of Public Health, a dovedit că optimismul este un puternic factor de longevitate. În 1975, ea a aplicat un chestionar în rândul a 660 de persoane, iar recent a analizat răspunsurile participanţilor privind atitudinea faţă de îmbătrânire. Apoi a corelat răspunsurile cu vârsta la care subiecţii au încetat din viaţă. Rezultatul: persoanele optimiste au avut, în medie, un plus de 7 ani şi jumătate la durata de viaţă. Aceasta indiferent de statutul social, sărac sau bogat, sau de starea de sănătate în momentul răspunsurilor.

Alte studii recente asupra plasticităţii creierului demonstrează că optimismul se poate cultiva, iar creierul se modifică în consecinţă. Prin psihoterapie, tehnici de meditaţie sau dezvoltare personală ne putem antrena creierul să vadă jumătatea plină a paharului, ceea ce conduce la crearea unor noi conexiuni neuronale.

Prietenia, elixir de tinereţe

Conform unui studiu realizat la Harvard Medical School asupra sănătăţii femeilor, cu cât avem mai multe prietene, cu atât suntem mai puţin expuse riscului de a suferi de invaliditate la vârsta a treia. Diferenţele sunt atât de marcante încât autorii au afirmat că absenţa prietenilor apropiaţi este la fel de periculoasă pentru sănătate ca fumatul sau obezitatea. La aceeaşi concluzie au ajuns şi cercetătorii de la Brigham Young University, care au analizat nu mai puţin de 148 de studii: oamenii care au relaţii solide de prietenie îşi sporesc cu 50% şansele de a trăi mai mult decât cei care nu au prieteni.

Iată că avem toate motivele pentru a cultiva relaţii de prietenie cu cei din jur, dar este vorba despre prietenia adevărată, ţin să precizeze medicii, nu prieteniile virtuale, gen Facebook. În opinia profesorului Richard Tunney de la Universitatea din Nottingham, care a monitorizat peste 1.700 de oameni care aveau prieteni, există un număr ideal de prieteni pentru a ne menţine sănătoşi. O persoană are nevoie de 5-10 prieteni pentru a fi fericită şi sănătoasă, susţine Tunney.

Generozitatea, pe placul inimii

Profesorul Stephen Post a înfiinţat, în urmă cu 15 ani, „Unlimited Love” Institute (Institutul „Iubirii nelimitate”). Acest institut deloc obişnuit este consacrat cercetării ştiinţifice a altruismului, compasiunii, generozităţii. În lucrarea „Why good things happen to good people” (De ce lucrurile bune se întâmplă oamenilor buni), profesorul Stephen Post analizează rezultatele a peste 50 de studii, iar concluzia este clară: „efectul protector al generozităţii asupra stării de sănătate este de două ori mai puternic decât cel al aspirinei contra bolilor cardiace”. Generozitatea acţionează asemenea unui tonic cardiac, remarcă prof. Post. Totodată, stimulând secreţia de serotonină, generozitatea este un antidepresiv natural.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite