Top 10 alimente care netezesc drumul spre o menopauză naturală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legumele sunt bogate în antioxidanţi care încetinesc procesul de îmbătrânire
Legumele sunt bogate în antioxidanţi care încetinesc procesul de îmbătrânire

În timpul menopauzei, organismul femeii încetează să mai producă estrogen şi progesteron. Prin creme, geluri, implanturi şi tablete terapia de substituţie hormonală introduce aceşti hormoni înapoi în sistem. Acest tip de terapie are şi riscuri, precum şi efecte secundare, astfel că unii medici nutriţionişti recomandă să mizăm pe schimbarea stilului de viaţă şi a dietei.

Când a apărut prima oară, în 1930, terapia de substituţie hormonală – TSH – a fost numită „terapia de înlocuire a estrogenului“. Tratamentul era văzut ca un medicament minune, un miracol antiîmbătrânire, care putea suprima menopauza şi menţine femeile tot timpul „feminine“, explică dr. Marilyn Glenville, specialistă britanică în nutriţie şi sănătatea femeii.

TSH comportă riscuri şi are efecte secundare

Cu toate acestea, în timp, cercetările au confirmat că estrogenul laut singular poate mări riscul femeilor de a dezvolta cancer de sân şi de uter, potrivit aceleiaşi surse.

TSH poate avea diverse efecte secundare, cele mai frecvente fiind sensibilitatea mamară şi mărirea sânilor, cu 2 măsuri în plus. „Găsesc acest lucru absolut alarmant – mi se pare că dacă TSH stimulează şesutul mamar poate spori riscul de dezvolrare a cancerului de sân“, este de părere dr. Glenville.

Alte efecte secundare sunt balonarea, eurpţiile cutanate, căderea părului, crampele abdominale şi infecţiile vaginale.

Schimbare de dietă

Alternativa faţă de TSH este calea către menopauza naturală care include  recomandări referitoare la dietă şi la stilul de viaţă.

Astfel, trebuie incluse în dietă cel puţin 5 porţii de fructe şi legume în fiecare zi, în spcial legume crucifere. Apoi, sunt recomandate trei porţii zilnice de legume precum soia, năut, linte şi seminţe de in. Cereale integrale, grăsimi bune provenite din peşte gras, nuci, seminţe şi uleiuri presate la rece. Zahărul este contraindicat şi se recomandă reducerea consumului de cofeină.

Aportul de carne roşie trebuie scăzut, la fel şi de brânzeturi întrucât aceste alimente au un conţinut mare de grăsimi saturate care nu sunt benefice pentru inimă. Grăsimile saturate determină organismul să devină mai acid ceea ce duce la pierdere de calciu, mineral important pentru sănătatea oaselor.

Stabilizarea nivelurilor glicemiei în timpul menopauzei este esenţial. „Cum ovarele dvs. produc niveluri scăzute de estrogen, glandele suprarenale vor prelua controlul, pompând o formă alternativă a estrogenului – există mai multe tipuri – pentru organism. Dacă aveţi fluctuaţii mari ale nivelului de zahăr în organism, glandele suprarenale vor munci mai mult şi se vor epuiza“, potrivit Cărţii sănătăţii femeii.

Ce alimente sunt indicate

1.Soia. Reduce bufeurile şi transpiraţiile nocturne. Pot fi consumate o varietate de sortimente: soia, inclusiv tofu, lapte de soia şi sos de soia.

2. Leguminoase. Toate leguminoasele inclusiv soia sunt clasificate ca fiind estrogeni. Optaţi pentru varietate şi includeţi năutul – sub formă de humus – linte, fasolea,

3.Peşte gras. Somonul, tonul, heringul şi macroul conţin acizi graşi esenţiali omega-3.

4.Legume şi fructe intens colorate. Sunt bogate în antioxidanţi care nu numai că încetinesc procesul de îmbătrânire, dar ajută şi la lupta împotriva cancerului şi a bolilor de inimă.

5. Fructe oleaginoase. Asemenea peştelui gras, aceste fructe conţin grăsimi esenţiale, antioxidanţi şi vitamina E, precum şi seleniu.

6.Seminţele. Puternic nutritive, seminţele de toate tipurile conţin grăsimi esenţiale, în timp ce acelea de dovleac şi de floarea-soarelui conţin şi zinc care ajută la menţinerea echilibrului hormonal.

7.Apa. Apa ajută la reglarea temperaturii corporale, ameliorând bufeurile şi transpiraţiile nocturne. De asemenea, este importantă în misiunea corpului de a furniza nutrimentele esenţiale pentru menopauză şi pentru a elimina toxinele.

8.Broccoli, varza, conopida sunt bogate în antioxidanţi şi anumite substanţe care protejează împotriva cancerului mamar. Varza este de asemenea bogată în vitamina K, despre care se ştie că ajută în prevenirea osteoporozei.

9.Cerealele integrale. Bogate în fibre, eficientizează funcţia intestinului şi previn afecţiunile cardiace şi cancerul mamar. Fibrele controlează colesterolul şi estrogenul.

10.Ceaiurile pe bază de plante. Ceaiul de salvie ajută la controlul bufeurilor şi a transpiraţiilor nocturne; părădia poate ajuta la retenţia de apă, iar ceaiul de urzici imbunătăţeşte absorbţia calciului şi a magneziului, importante în prevenirea osteoporozei.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite