Testul simplu care ar putea indica riscul de demență. Ai nevoie doar de un pix și o foaie
0Un test rapid pentru care ai nevoie doar de un pix și o coală de hârtie ar putea oferi indicii timpurii despre riscul de demență, susțin experții. Exercițiul nu durează mai mult de un minut și poate oferi informații importante.

Testul se numește „testul de fluență verbală semantică” și este folosit de mulți ani de medici pentru a observa semnele incipiente de declin cognitiv. Eficiența sa este susținută de cercetări publicate în reviste științifice precum Cortex și Clinical Neuropsychology, precizează The Sun.
Tot ce trebuie să faci este să alegi o categorie generală – cum ar fi „animale”, „fructe” sau „emisiuni TV” – și să notezi sau să spui cu voce tare cât mai multe exemple în decurs de 60 de secunde. Dacă îți este greu să găsești exemple pentru lista ta, ar putea fi un semnal că ceva nu este în regulă cu memoria sau capacitatea de gândire. Nu reprezintă un diagnostic, dar poate fi un semnal de alarmă.
Un alt test des utilizat este testul desenării ceasului, folosit de Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS) de decenii. Persoana este rugată să deseneze un ceas pe o foaie de hârtie, să adauge cifrele de la 1 la 12 și să deseneze limbile ceasului astfel încât să indice, de exemplu, ora 11:10. Deși pare simplu, testul implică funcții complexe ale creierului, precum memoria, planificarea și orientarea spațială – funcții care, de obicei, se degradează în fazele incipiente ale demenței.
Dacă ceasul este desenat greșit sau cifrele nu sunt la locul lor, poate fi un indiciu că există probleme cognitive. În schimb, un desen corect reduce semnificativ suspiciunea de demență, potrivit reprezentanților NHS.
Demența afectează în prezent aproximativ un milion de britanici, iar boala Alzheimer este cea mai frecventă cauză. În 2022, a fost principala cauză de deces în Marea Britanie, cu 74.261 de decese – în creștere față de cele 69.000 raportate în anul anterior, conform datelor furnizate de Alzheimer’s Research UK.
Totuși, până la 40% dintre cazurile de demență ar putea fi prevenite prin schimbări simple în stilul de viață – cum ar fi o alimentație mai sănătoasă, reducerea consumului de alcool, activitate fizică regulată, evitarea traumatismelor craniene și utilizarea aparatelor auditive atunci când este nevoie.