Te necăjesc alergiile de primăvară? Ghidul celor mai bune soluţii naturale care combat neplăcutele simptome

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Evită pe cât posibil să ieşi din casă dimineaţa, fiindcă atunci nivelul de polen din aer este cel mai mare FOTO: Shutterstock
Evită pe cât posibil să ieşi din casă dimineaţa, fiindcă atunci nivelul de polen din aer este cel mai mare FOTO: Shutterstock

Chinul nasului înfundat, care curge neîncetat, al ochilor roşii şi al strănuturilor repetate a reînceput. Alergiile de primăvară pot fi uşor ţinute sub control dacă adaugi câteva obiceiuri în rutina zilnică.

Majoritatea tratamentelor clasice contra alergiilor (antihistaminice, descongestionante nazale, spray-uri cu corticosteroizi) au efecte adverse şi necesită administrare pe termen lung. Desigur, sunt situaţii în care fără ele, nu poţi duce o viaţă normală. Mâncărimile de nas, de ochi, ochii înlăcrimaţi, strănuturile sau chiar tusea scad, inevitabil, şi productivitatea la serviciu, şi calitatea vieţii în general.

Dar aceste tratamente pot fi completate sau chiar înlocuite în cazul unor manifestări alergice uşoare cu câteva soluţii naturale.

Ierburi şi suplimente alimentare

Nu înainte de a-ţi consulta alergologul care te tratează, poţi încerca o serie de extracte naturale sau de suplimente alimentare pentru atenuarea manifestărilor alergice.

„Persoanele cu predispoziţie alergică ar fi indicat să urmeze cure cu plante la începutul primăverii. Cele mai eficiente remedii contra alergiilor sunt urzica, mesteacănul, păpădia, brusturele şi coada-şoricelului“, recomandă medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie, de la Clinica Med-As, din Capitală. Medicul spune că ar trebui ca persoanele cu alergii de primăvară să bea zilnic două-trei căni de infuzie din fiecare dintre aceste plante pe zi, timp de două-trei săptămâni.

O altă plantă cu proprietăţi puternice antialergice este captalanul (foto). În compoziţia acestei plante se găsesc substaţe care combat inflamaţiile şi, de aceea, remediul este recomandat atât în caz de alergii, cât şi de migrene şi de ulcer, de exemplu. Se administrează sub formă de pulbere (50 de mg, de două ori pe zi) sau de macerat la rece: o lingură de plantă uscată la o cană cu apă, menţinută 6-8 ore la temperatura camerei (două-trei căni pe zi).

image

Dintre suplimentele alimentare cu potenţial antialergic se remarcă vitamina C – care reduce producţia de histamină în organism, mediatorul chimic care este responsabil pentru apariţia manifestărilor alergice – şi quercitina, un extract natural din mere, ceapă, pătrunjel şi din strugurii negri. La fel ca vitamina C, quercitina reduce nivelul histaminei, oprind producţia ei la nivel celular, dar este, în plus, şi un puternic antiinflamator.

Sportul

Mişcarea nu este, nici pe departe, un tratament curativ al alergiilor de primăvară, dar atenuează nesuferitele simptome. „Exerciţiul fizic este recomandat pentru asigurarea unei bune funcţionări a sistemului imunitar. De asemenea, prin mişcare stimulăm circulaţia sangvină şi ajută la o mai bună detoxifiere“, explică Sherry Torkos, autoarea cărţii „Enciclopedia canadiană de medicină naturistă“, citată de healthland.time.com.

În sezonul polenurilor, vasele sangvine de la nivelul nasului persoanelor alergice se pot inflama, ceea ce duce la congestie nazală pe tot parcursul primăverii. Respiraţia profundă şi rapidă, atunci când facem mişcare, atenuează blocajul nazal prin stimularea circulaţiei.

Sigur că alergia la polen se poate agrava dacă ieşi la alergat în parc în plin sezon, de aceea, este mai indicat să faci mişcare în casă sau la sală (cu ferestrele închise). Poţi atenua manifestările alergice şi dacă ieşi la alergat seara, pentru că nivelurile cele mai mari de polen din aer sunt dimineaţa, între 5.00 şi 9.00.

Dieta

Mai multe studii realizate în ultimii ani atestă importanţa modificării dietei pentru reducerea manifestărilor alergice.

somon

Un exemplu este dieta bogată în antioxidanţi şi în acizi graşi esenţiali Omega 3. Manifestările alergice ale copiilor sunt mult atenuate de dieta mediteraneană, potrivit unui studiu realizat în 2007 de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Creta, de la Royal Bromton Hospital şi de la Centrul pentru Cercetarea Epidemiologiei de Mediu din Spania. Dieta mediteraneană este bogată în fructe şi în legume proaspete, precum şi în peşte şi în ulei de măsline, care aduc cantităţi importante de antioxidanţi şi de Omega 3 organismului.

Desigur, şi alimentele cu un conţinut crescut de quercitină, antihistaminic natural, sunt recomandate alergicilor mai ales primăvara. Este vorba despre mere, ceapă roşie, struguri, zmeură, dar şi despre vinul roşu şi despre ceaiul verde.

Şi iaurturile probiotice sunt benefice persoanelor alergice, pentru că probioticele ajută la echilibrarea sistemului imunitar, hiperreactiv în cazul alergicilor.

Acupunctura

Introduse în anumite puncte de pe corp, acele de acupunctură atenuează, după o singură şedinţă uneori, simptomele alergiilor de sezon.

Indiferent că este vorba despre efectul placebo, după cum arată un studiu recent publicat în „Annals of Internal Medicine, sau de un efect real, care este susţinut de câteva cercetări medicale, cert este că, în multe cazuri, acupunctura asociată cu tratamentul antihistaminic clasic atenuează manifestările alergiilor mai bine decât tratamentul clasic independent.

Într-adevăr, este nevoie de mai multe studii pentru a confirma sau infirma efectele fiziologice ale acupuncturii în caz de alergie, spun specialiştii. „Totuşi, din experienţa mea de medic şi de acupuncturist şi de cercetător, recomand acupunctura dacă pacienţii nu sunt mulţumiţi cu efectele terapiilor convenţionale contra alergiilor sau dacă manifestă efecte secundare neplăcute în urma administrării medicamentelor clasice“, spune, pentru healthland.time.com, medicul Benno Nrinkhaus, de la Institututl de Medicină Socială, Epidemiologie şi Economie a Sănătăţii din cadrul Universităţii Charite din Berlin. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite